Димінський впорається з посадою президента ФФУ

Димінський впорається з посадою президента ФФУ

Віталій Данілов / Фото: 2+2

Віталій Данілов розповів про конфлікт з "Карпатами", долю "Таврії" та "Севастополя" у Прем'єр-лізі та про співпрацю з ультрас.

Президент Прем'єр-ліги Віталій Данілов в ексклюзивному інтерв'ю "ПроФутболу" відповів на гострі питання щодо українського футболу.

- Є думка, що Прем'єр-ліга - це організація, яка обслуговує один клуб - донецький "Шахтар". Тому що більшість рішень на користь цього клубу. Рішення приймаються більшістю, без обговорення, інколи навіть у таємний спосіб (як це було із визначенням календаря). Як Ви поясните цю ситуацію?

- Ви лише один приклад навели із визначенням календаря. Хочу нагадати, що формує календар Федерація футболу. Напевно, у нас недосконалий регламент, де є клуби уповноваженні приймати рішення за допомогою більшості. З процедурної точки зору чи з юридичної - воно легітимне. Проблема у тому, що деякі клуби домовляються між собою.

- Як вийти з даної ситуації?

- Я думаю, власники клубів повинні зібратися, переговорити, прийняти рішення про зміни до регламенту і дати доручення Прем'єр-лізі, чи президенту Прем'єр-ліги, чи Дирекції. Попередньо обговорити це все при футбольній громадськості, аби не говорили, що в таємний спосіб приймається регламент.

- Коли відбудуться повноцінні загальні збори власників аби вирішити усі проблеми?

- Ми домовилися з паном Коломойським (президент "Дінпра", - ред..), що після січневих свят власники домовляться між собою і проінформують мене, коли будуть готові зібратися. Після цього Прем'єр-ліга призначить збори. Ви знаєте, які в Україні відбулися події. Тому я вдячний всім власникам клубів за те, що ми розпочали чемпіонат.

- Які перспективи у Прем'єр-лізі "Таврії" та "Севастополя"?

- Я розмовляв з власником "Севастополя", він буде фінансувати команду, принаймні щоб закінчити Прем'єр-лігу в цьому році. Щодо "Таврії" - були проблеми чи фінансового плану, чи за політичними мотивами. Я вважаю, що ці два клуби будуть грати в українській Прем'єр-лізі до кінця чемпіонату , а далі все буде залежати від політичної ситуації в країні. На жаль, ми не можемо впливати на ці процеси. Є норми ФІФА та УЄФА, де чітко приписані положення.

- "Металіст" повинен їхати в Севастополь?

- Ми провели консультації, я думаю, що "Металіст" не поїде. Це небезпечно. Було запропоновано "Севастополю" грати на нейтральному полі, зараз ми все уточнюємо.

- "Севастополь" з цим погоджується?

- Я ще маю переговорити з власником, тому що ніхто не може гарантувати безпеку. Ми бачимо, які події зараз відбуваються там. Перш за все, це небезпечно для вболівальників "Металіста".

- Плануєте проводити матчі у Севастополі в майбутньому?

- Ми будемо працювати в ручному режимі. Керівництво "Севастополя" та деякі люди вважають, що все буде добре і буде можливість проводити матчі. Але я не впевнений у цьому. Ми зустрічалися майже з усіма власниками, вони з розумінням поставилися до того , що і "Севастополь" і "Таврія" будуть грати на нейтральному полі. Пан Коломойський і пан Ахметов (президент "Шахтаря", - ред..) дали згоду на те, щоб у разі потреби надати для цього свої стадіони. Я думаю, що в цій ситуації ми згуртуємося і вирішимо усі питання. Я вважаю, в березні чи в квітні потрібно зібратися усім президентам клубів і вирішити питання з проведенням Прем'єр-ліги та обранням президента . Я розумію, що конфлікт не можна затягувати, потрібно зараз вирішувати.

- Але все-таки один конфлікт затягнули, адже "Карпати" не платили стартовий внесок Прем'єр-лізі з початку змагань, тобто перша розмова про аудит була на початку чемпіонату. Чому рішення про те, що він все-таки відбудеться було прийнято так пізно?

- По-перше, кожного року після закінчення чемпіонату проводиться аудит. Пан Єфремов, який зараз є віце-президентом "Карпат", він працював тут генеральним директором, потім рік ще працював співробітником. Аудит проводився постійно без проблем. І проводила його, як виявилося - людина, яка була фінансовим директором "Карпат". Жодних проблем і зауважень не було. Тому я думаю, що якби були якісь фінансові претензії до Прем'єр-ліги про зловживання, то ми би вже почули чи побачили. Петро Петрович Димінський (президент "Карпат", - ред..) сказав, що він хоче провести аудит. Але інші клуби сказали, що вони не хочуть аудитів.

- Зараз ви самі ініціювали цей аудит. Для чого?

- Для того, щоб не було зайвих розмов,що ми щось приховуємо. Це було політичне рішення.

- Чому це політичне рішення не можна було зробити в листопаді?

- Якби був серозний привід.

- Зараз є привід?

- Зараз привід є, аби не звучали звинувачення про зловживання з фінансами. Аудит вимагали лише "Карпати" і я не розумію чому. В мене з Петром Петровичем Димінським, я вважаю, дуже нормальні відносини. Він дуже багато робить для українського футболу, не лише для "Карпат". І в принципі, чому так сталося - я не розумію. Чому так різко захотілося зробити аудит. Хоча я ще раз говорю, що генеральним директором тут був Єфремов, який знає всю ситуацію. Нічого ж не змінилося за той період, який був.

- Дехто з власників клубів вважають, що кошторис Прем'єр-ліги завищений. Ваша точка зору.

- Це ж вони приймали кошторис, тим більше консенсусом. Це ж не те, щоб протягнули силовим рішенням і Данілов призначив всім зарплати завищені. Якщо в когось є питання з цього приводу, що великі зарплати, то власники клубів можуть порушити це питання на загальних зборах і сказати: "Панове, ось такий бюджет, ось такі зарплати. Хочете працюйте, а хочете не працюйте".

- Ультрас вперше брали участь у Виконкомі і поставили декілька умов. Як ви оцінюєте їхню участь і чи доцільно залучати їх до таких зборів?

- Я думаю, що для вирішення проблем їх залучати потрібно. Я зустрічався з ними і після виконкому, вислухав багато і зауважень, і побажань. Ми дійшли якоїсь згоди. Але, я вважаю, що у Виконкомі вони не повинні приймати участь. Це повинні бути зустрічі з пресою у вигляді дебатів, щось подібне до слухання із залученням уболівальників та ультрас. Це буде більш відверто, можна буде ставити питання і отримувати на них більш чіткі відповіді.

- І наостанок: будете балотуватися у президенти Федерації футболу у майбутньому?

- В нас є президент Федерації, тому питання некоректне. Я знаю, що Петро Петрович Димінський готовий балотуватися. На мою думку, Петро Петрович - достатньо авторитетна людина, яка багато зробила для галицького футболу, тому з цією посадою він впорається.

Розмовляв ведучий "ПроФутболу" Ігор Циганик

Повʼязані теми:

Наступна публікація