Фінал Ліги чемпіонів у Києві повинен стати найкращим в історії УЄФА

Фінал Ліги чемпіонів у Києві повинен стати найкращим в історії УЄФА

Фото - Надія Мельниченко

Захід не несе для України жодних бюджетних витрат.

Київ отримав фінал Ліги чемпіонів 2018 року. ТСН.uа зв'язався з президентом Федерації футболу України (ФФУ) Андрієм Павелком, який знаходиться на Конгресі УЄФА в Афінах.

- Багато крові УЄФА випило за це рішення?
- Не хотів би згадувати всі ці перипетії (сміється). Проведена велика робота, але найголовніше зараз всі сили кинути на підготовку до 18-го року, щоб фінал не просто відбувся у Києві, але й став найкращим в історії УЄФА.

- Що Україна гарантувала УЄФА, будучи в стані війни?
- Звичайно ж безпеку, технічні моменти, які необхідні. Хочу наголосити, що жодних фінансових вкладень, бюджетних вкладень, не закладено і не буде закладено.

Багато вимог, у нас цілий пакет документів, який був зібраний протягом двох років. Приїжджала не одна делегація УЄФА, ми працювали з готелями, стадіоном, з умовами транспорту, мерією Києва. Це дуже об'ємна робота, яка була зроблена усіма. У першу чергу тому, що це питання курирував особисто президент Петро Порошенко. УЄФА отримала одну з перших нашу пропозицію в повному обсязі.

- Чи вплинув на рішення УЄФА досвід проведення фіналу Євро-2016 в Києві?
- Звичайно. Тому що місто вже було, так би мовити, проінспектовано європейськими вболівальниками. І всім було видно, що Київ має всі можливості прийняти цей захід.

- Чим будемо дивувати європейських туристів? Є якийсь план заходів?
- Далі оргкомітет буде відпрацьовувати всі ці заходи. Впевнений, що це свято запам'ятається всім туристам, і телевізійна картинка запам'ятається кожному.

- Скільки планується витратити на організацію?
- Це прописано в договорі з УЄФА, і це конфіденційна інформація. Ні, це не бюджетні гроші. Які для проведення потрібні бюджетні гроші? Стадіон є, аеропорт є, тільки місто у день напливу вболівальників повине змінити маршрути, щоб було зручне транспортування і безпека.

Все, що пов'язано з фан-зонами, волонтерами - це все прописано між нами і УЄФА, і містом Києвом. Команди розміщуються у готелі за власний рахунок.

Це захід для України в чистому вигляді не несе жодних бюджетних витрат.

- Скільки Україна зможе заробити приблизно на проведенні фіналу?
- Як мінімум 70 тисяч тих, хто приїдуть в наше місто. І порахуйте, скільки в середньому туристи можуть залишити. Це хороші гроші.

- Є уявлення, скільки коштуватиме квиток? Чи зможуть українці дозволити собі його? (на "Сан-Сіро" в 2016 році найдешевший квиток коштував приблизно 2100 гривень - ред.)
- Це все буде через сайт УЄФА. Цим питанням займатиметься тільки УЄФА.

Порахуйте, скільки нашому вболівальнику довелося б витратити на переліт, візи, готелі, харчування, щоб потрапити на фінал в іншому місті. Чи ж у нас в Києві - поруч. Думаю, будь-який уболівальник, маючи такий шанс, хоч раз у житті хотів би потрапити на фінал.

- Можливо буде залучити когось із українських виконавців на фінал Ліги чемпіонів?
- Чому б і ні? Джамала, Вакарчук... У нас є достатньо виконавців, але це будемо вирішувати ближче до проведення фіналу.

Для нас найважливіше, що ми зможемо показати на більш, ніж 140 країн, наскільки наша країна красива, єдина, наскільки в неї можна закохатися, і кожен раз до неї повертатися. Про нас повинні знати.

Журналіст ТСН.uа Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація