"Бан" Блаттера і Платіні: чому дискваліфікували футбольних чиновників

"Бан" Блаттера і Платіні: чому дискваліфікували футбольних чиновників

Платіні та Блаттер залишилися поза футболом на 8 років. / Фото: Reuters

Головні події, що передували восьмирічній дискваліфікації президентів УЄФА та ФІФА.

У понеділок, 21 грудня, футбольний світ облетіла новина про те, що президентів УЄФА та ФІФА Мішеля Платіні і Йозефа Блаттера арбітражна палата комітету ФІФА з етики відсторонила від футболу на 8 років.

Це рішення означає, що Платіні та Блаттеру заборонено займатися будь-якою футбольною діяльністю до 2023 року, тобто не можна бути ані президентами футбольних клубів, ані навіть скаутами чи відеокординаторами будь яких команд незалежно від рангу.

Коли закінчиться срок "бану" французу буде 68 років, а тому у його прихильників ще будуть шанси побачити його у "великому" футболі. А от швейцарець, схоже, вимушений попрощатися з "грою мільйонів" назавжди, оскільки на час завершення дискваліфікації від його народження мине вже 88 років…

Чому чиновники отримали свої дискваліфікації?

Причиною такого суворого рішення комітети ФІФА з етики став корупційний складник. У 2010 році ФІФА за дорученням Блаттера перерахував на особисті рахунки Платіні 2 мільйони швейцарських франків.

За версією обвинувачених, француз отримав гроші за свою роботу у ФІФА з 1998 до 2002 року. Проблема в тому, що жодних документальних підтверджень слів функціонерів не знайшлося ані після допиту свідків, ані після обшуків в штаб-квартирах ФІФА і УЄФА. В трудовому ж договорі, підписаному 25 серпня 1999 року, згадки про бонуси в розмірі мільйонів франків відсутні. В день винесення свого вердикту про "бан" на 8 років комітет ФІФА з етики зазначив, що сам Блаттер під час слухань справи не надав суду жодних підтверджень обґрунтованості та законності платежу.

От що розповів про цей переказ сам Блаттер у жовтні 2015-го:

"Наприкінці чемпіонату світу з футболу 1998 року, який відбувався у Франції, Платіні, який був головою оргкомітету з проведення турніру, підійшов до мене і сказав, що хоче на мене працювати. Я був радий, тому що у мене вже був досвід роботи з ним. Він сказав, що коштує дуже дорого. Я не заперечував. Він додав, що його послуги коштують 1 млн швейцарських франків на рік. Я відповів, що це неможливо. Тоді він сказав: "Добре, тоді заплати мені пізніше". Ми уклали контракт, але не на цю суму.

Він працював на мене до 2002 року, коли його обрали до виконкому УЄФА і ФІФА. Після цього контракт був розірваний, тому що він став офіційним представником ФІФА. Платіні не торкався цього питання до 2010 року, але тоді він звернувся до комерційного директора ФІФА, сказавши, що ФІФА винна йому гроші. Я відповів, що він має виставити рахунок. Рахунок був виставлений з розрахунку 500 тис. франків у рік - всього 2 млн. Я схвалив виплати за цим рахунком. Такий мій принцип - якщо я винен комусь гроші, я їх повертаю. От і все. Ці гроші не були платою ні за що більше".

Платіні та Блаттер влітку 2015-го. / Фото: Reuters

Чому слідство зацікавилося переказом Блаттера?

Справа в тім, що свої нібито заслужені 2 мільйони франків Платіні отримав саме перед виборами президента ФІФА у 2011 році, на яких він мав бути головним конкурентом Блаттеру.

Після отримання згаданого вище платежу француз оголосив, що знімає свою кандидатуру, що одразу викликало серйозні підозри.

Чому ФІФА довела справу до логічного завершення лише в кінці 2015 року?

До певного часу і Блаттер і Платіні мали надто великий авторитет у своїх структурах, аби подібні справи мали шанс на життя.

Відправною точкою проблем дуету слід вважати 2010 рік. Тоді, 2 грудня, ФІФА оголосила господарів одразу двох чемпіонаті світу – в Росії-2018 та в Катарі-2022.

Обидва рішення викликали величезну кількість критики і з боку журналістів, і з боку федерацій-країн, які програли змагання за мундіалі. Найактивнішими стала футбольна асоціація Англії, представники якої відкрито стверджували, що Катар та Росія здобули права-господарів через підкуп.

Наступні роки позиції Блаттера (і як наслідок – Платіні) ставали все менш твердими після кожного наступного корупційного скандалу, яких було більш ніж достатньо. До справи долучилося навіть американська ФБР та швейцарська прокуратура. Нарешті, в червні 2015-го Блаттер заявив, що залишає свій пост, оскільки на його думку ФІФА потребувала змін, але потім передумав і оголосив, що балотується ще на один строк.

Після того за швейцарця взялися по-справжньому. В вересні проти нього порушила кримінальну справу швейцарська прокуратура, 3 жовтня його закликали піти у відставку два найбільші спонсори ФІФА (Макдоналдс та Кока Кола), а ще за 4 дні (7 жовтня) комітет з етики ФІФА усунув Блаттера від виконання своїх обов'язків на 3 місяці.

Платіні був дуже "зав'язаний" з Блаттером, а тому дискваліфікації не уникнув і він.

Відбулася серія скандальних зізнань, серед яких розповідь Блаттера про нібито відданий Росії за "джентельменською згодою" між УЄФА та ФІФА чемпіонат світу-2018, та розповідь швейцарця про прохання колишнього президента Франції Ніколя Саркозі до Мішеля Платіні стосовно лобіювання заявки Катара на проведення ЧС-2018.

В підсумку, і Блаттер і Платіні скотилися до того, що почали звинувачувати один одного в спробах дискредитації себе.

В грудні до розслідування з новою силою взялося американське ФБР, яке заарештувало 10 топ-футбольних чиновників ФІФА, серед яких були президент конфедерації футболу Північної і Центральної Америки і країн Карибського басейну (КОНКАКАФ) Альфредо Хавіт і президент Південноамериканської конфедерації футболу (КОНМЕБОЛ) Хуан Анхель Напоут. Згідно з офіційною заявою ФБР, більшість затриманих дали вичерпні свідчення про жахливі факти корупції у вищих ешелонах ФІФА та УЄФА.

Чи проблеми Блаттера та Платіні залишилися позаду?

Далеко не факт. Швейцарська прокуратура все ще розслідує справу Блаттера і є доволі велика вірогідність, що надбанням громадськості стануть інші корупційні історії, в тому числі і за участю Платіні…

Повʼязані теми:

Наступна публікація