Блохін: подякуємо німцям, якщо вкажуть нам на наші проблеми

Блохін: подякуємо німцям, якщо вкажуть нам на наші проблеми

Олег Блохін / Фото: daily.com.ua

Олег Блохін вважає, що після матчу Україна - Німеччина не варто виносити остаточний вердикт

Головний тренер збірної України Олег Блохін розповів про проблеми у команді перед спарингом зі збірною Німеччини, який відбудеться у п'ятницю, 11 листопада.

- Олеже Володимировичу, вперше за час, що минув після вашого повернення до збірної, ви запросили всього одного новачка ...
- Думаю, що тепер так буде завжди. Я вже казав, що експериментувати нам ніколи. Одного, максимум двох виконавців будемо дивитися, але основна обойма сформувалася.

- Останній тур чемпіонату України напевно зіпсував вам настрій. Як будете вирішувати проблему центральних захисників?
- Якось будемо... Нам до цього, в принципі, не звикати. Складнощі такого характеру завжди були, є і будуть. Звичайно, прикро втрачати відразу двох ключових гравців. У поєдинках з Болгарією та Естонією Тарас Михалик і Дмитро Чигринський відіграли на належному рівні, в цих матчах ми не пропустили.

- Захисники "Динамо" і "Шахтаря" отримали пошкодження однакового характеру. Хлопці перевантажені в клубах?
- Не думаю. Просто обидва нещодавно повернулися в лад. Вони багато пропустили, прагнули швидше повернутися на поле. Можливо, вони просто не набрали необхідні кондиції.

- У майбутніх поєдинках вам напевно доведеться використовувати захисників донецького колективу, який в 21-му матчі сезону пропустив вже 22 м'ячі. Вас це непокоїть?
- Звичайно, непокоїть. Але коментувати дії футболістів у їхніх командах я не буду. Це прерогатива клубних керманичів.

- Замінений у зустрічі з "Таврією" Олександр Шовковський може взяти участь уже в найближчій грі...
- Якщо це відбудеться, ми обов'язково поговоримо з капітаном «Динамо» і, можливо, запросимо його на збір.

- Російські ЗМІ стверджують, що Андрій Воронін вибув з ладу на пару тижнів. Ви розмовляли з ним?
- У форварда проблеми зі зв'язками голеностопа, тому відсотків на 80 в матчах з Німеччиною та Австрією він грати не буде. Але Воронін повинен прилетіти до Києва, і тільки після цього ми приймемо остаточне рішення.

- Вас не турбує психологічний стан Андрія Ярмоленко та Артема Мілевського, які заробили вилучення далеко не в ігрових ситуаціях?
- Звичайно ж, я поговорю з хлопцями, хоча виховна робота повинна проходити в клубах. Мені важко відповісти на це запитання, але в будь-якому випадку я таку поведінку не схвалюю. Її ніхто не схвалить.

- Арбітр завжди має рацію?
- Футболісти повинні зарубати це правило у себе на носі, а тренери можуть кричати з лавки що завгодно, щоб захистити команду.

- Як би ви відреагували на таку поведінку гравців у своєму колективі?
- Я це з трудом уявляю.

- У збірній існує система штрафів?
- Кнут без пряника ні до чого не приведе. Але на Євро-2012 штрафи точно будуть. Тому що з'явиться преміальна система.

- Останнім часом всі говорять про гру атакуючого півзахисника "Ворскли" Романа Безуса. Чи не занадто багато ажіотажу навколо цього молодого хлопця?
- Думаю, він заслуговує на таку увагу до себе. Це справді ключовий виконавець полтавського колективу. Незважаючи на молодість, в його грі проглядається стабільність. Це дуже важливо. Якщо Безус буде продовжувати в тому ж дусі, його чекає непогане майбутнє. Але спочатку йому потрібно стати гравцем національної команди.

- Чи можна говорити про те, що проблема флангових захисників у збірній вже вирішена?
- Давайте не будемо поспішати з висновками. Так, в останніх матчах Євген Селін і Богдан Бутко показали певний рівень, ми залишилися задоволені їхніми діями. Команда не пропустила і майже не дозволила опонентам створити якісь гольові моменти біля своїх воріт. Але деякі шорсткості залишаються. Я вже говорив, що в клубах до хлопців пред'являють одні вимоги, а у нас вони - зовсім інші. До цього не звикнеш за два поєдинки. Проте стабільність і надійність вже проглядаються.

- Оптимальна схема в атаці теж?
- Тут трохи складніше. Подивіться на десятку найкращих бомбардирів першого кола! Там всього три українці, двоє з яких - півзахисники...

- Цього разу ви не викликали форварда "Шахтаря" Євгена Селезньова. Чому?
- На даний момент він не показує гри, яка б відповідала рівню збірної.

- Селезньов - один з небагатьох нападників так званого таранного типу...
- Тому ми і чекаємо від нього більшого. У клубі у нього дещо виходить, у національній команді - поки що ні.

А з приводу стилю гри я згоден. У нас що ні форвард, то в відтягненні, з глибини. А потрібно відкриватися у вільні зони, бігти за спину захисникам, грати на випередження, брати на себе, йти в дриблінг, вміти діяти на вістрі, створювати напругу безпосередньо у штрафному майданчику...

- Тренер "Динамо" з фізичної підготовки Вінченцо Пінколіні сказав в одному з інтерв'ю, що буде допомагати готувати збірну безпосередньо до Євро 2012...
- На одному із зборів ми залучали до роботи цього фахівця, але поки в силу різних причин він не входить в наш штаб. А чи ввійде він у нього влітку майбутнього року, ми ще добре подумаємо. У збірній треба або працювати, або не працювати.

- Майбутні матчі для вас напевно стануть особливими. Додаткове хвилювання буде присутнє?
- Думаю, буде звичайне передстартове хвилювання, бажання добре зіграти. Паніки, повірте, ніякої немає. У мене нормальний робочий настрій, хоча в ЗМІ вже нагнітають обстановку. Мовляв, ось на тлі Німеччині ми всі і побачимо...

Так, у німців чудова збірна, яка грає у відмінний футбол. Це одна з провідних команд Європи, світу. Але я не думаю, що після цього поєдинку варто виносити остаточний вердикт. Вкажуть нам на проблеми - скажемо спасибі і підемо далі з чітким розумінням того, як не повторити помилки.

Єдине, що турбує, так це травми провідних виконавців. Все-таки хотілося зіграти проти Німеччини в оптимальному складі. Лінію захисту завжди складно змінювати, але нам доведеться щось вигадувати.

- Зустріччю з німцями ви відкриєте НСК "Олімпійський"...
- Безумовно, це дуже важливий момент, який допоможе мотивувати хлопців. Через кілька днів проведемо обкатку і львівського стадіону... А новий "Олімпійський", зізнатися, справив враження. Радує, що в столиці нарешті з'явилася арена європейського рівня.

10 листопада проведемо передматчеве тренування. А на наступного дня постараємося показати там всі свої найкращі якості. Глядачів має прийти багато, і ми не маємо права їх розчарувати.

Читайте також:

Блохін назвав склад збірної України на матчі з Німеччиною та Австрією

Тренер збірної Німеччини: нам буде цікаво приїхати в Україну

На гру Україна - Німеччина квитки "розмели" за кілька днів

Повʼязані теми:

Наступна публікація