"Чисті" російські допінг-проби на Сочі-2014 зберігали у холодильнику ФСБ

"Чисті" російські допінг-проби на Сочі-2014 зберігали у холодильнику ФСБ

Ілюстрація / Фото: Reuters

Працівники служби допомагали підміняти сечу спортсменів.

18 липня Всесвітня антидопінгова організація (WADA) опублікувала доповідь, у якій йдеться про те, що влада Росії систематично покривала вживання допінгу своїми спортсменами під час Олімпіади в Сочі 2014 року.

У підміні банок з сечею, де були сліди допінгу, на "чисті" екземпляри брали участь співробітники ФСБ.

Згідно з доповіддю, "чисті" зразки сечі, привозили до Сочі з Москви. Там вони зберігалися в холодильнику в будівлі ФСБ, яке було поруч із сочинською лабораторію.

Відповідальним за координацію спецслужб і співробітників антидопінгової лабораторії в доповіді називається Ірина Родіонова - керівник Управління медичних і науково-дослідних програм Олімпійського комітету Росії.

У документі розповідається, що колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков передавав банки з "чистою" сечею через "мишачу нору" в сочинській лабораторії.

А банки забирав офіцер ФСБ Євген Блохін. Він же забирав з холодильника в будівлі спецслужби "чисту" банку і передавав її Родченкову через отвір в стіні.

Російських легкоатлетів вже відсторонили від участі в Олімпіаді-2016. Поїхати в Ріо можуть лише чисті спортсмени. 

Комісія WADA може рекомендувати Міжнародному олімпійському комітету (МОК) дискваліфікувати Олімпійський комітет Росії (ОКР). Тобто Росія може пропустити Олімпіаду-2016.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року Росію запідозрили у махінаціях із з допінг-пробами. Причому, звинуватили в причетності до скандалу ФСБ та Володимира Путіна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація