Чотири ветерани і сербський суперталант. 5 найбільших зірок Євробаскету-2015

Чотири ветерани і сербський суперталант. 5 найбільших зірок Євробаскету-2015

Новіцкі проти Газоля у матчі НБА між "Далласом" та "Чікаго". / Фото: Getty Images

ТСН Проспорт знайомить з найяскравішими гравцями 39-го чемпіонату Європи з баскетболу.  

Вже завтра, 5 вересня, на баскетбольних майданчиках Латвії, Німеччини, Франції та Хорватії стартує чергова континентальна першість.  

Вашій увазі п'ятірка найзірковіших баскетболістів Євробаскету-2015, які будуть головними дійовими особами своїх національних команд.

Нагадаємо, що участь у цьогорічному чемпіонаті Європи бере і збірна України.

ТСН Проспорт покаже всі матчі нашої команди на груповому етапі в Ризі.  

Тоні Паркер (Франція)

Тоні Паркер. / Фото: wikipedia.org

Позиція: розігруючий

Вік: 33 роки

Зріст: 188 см

Вага: 84 кг

Титули: чемпіон НБА (2003, 2005, 2007, 2014), найцінніший гравець фіналу НБА (2007), найцінніший гравець Євробаскету (2013)

Француз Тоні Паркер є чотириразовим чемпіоном НБА – лише до цього вже важко щось додати. Втім, окрім 4 командних титулів у найсильнішій лізі світу зі своїми "Сан Антоніо", Паркер також має блискучу кар'єру у збірній. 

Тоні все життя мріяв виграти щось з національної командою, і на попередньому чемпіонаті Європи таки досяг своєї мети. У півфіналі Євробаскету-2013 команда Паркера для багатьох неочікувано обіграла своїх запеклих супротивників з Іспанії, а вже у фіналі виправдала статус фаворита здолавши Литву – 80:66. І хоча в фіналі Тоні показав далеко не найкращу свою гру (12 очок, 3 передачі і 2 підбирання, при 6 з 17 точних кидків), але лідерський баскетбол (19,0 очка + 3,3 передачі + 2,1 підбирання за гру) по ходу турніру забезпечив йому звання найціннішого гравця Євробаскету.   

Перший матч європейської першості 2015 зробить легендарного француза восьмиразовим учасником чемпіонатів Європи, і враховуючи вік і постійні проблеми Тоні зі здоров'ям, майже не виникає сумнівів, що він стане для нього останнім. 

Паркер вже пройшов свій пік, але лише рік тому він грав у фіналі НБА, а значить на рівні Євробаскету він все ще безумовна суперзірка.

Пау Газоль (Іспанія)

Пау Газоль. / Фото: wikipedia.org

Позиція: важкий форвард/центровий

Вік: 35 років

Зріст: 215 см

Вага: 113 кг

Титули: володар кубку Іспанії (2000), найцінніший гравець кубка Іспанії (2000), чемпіон Іспанії (2001), найцінніший гравець Фіналу Чотирьох чемпіонату Іспанії (2001), чемпіон Світу (2006), чемпіон Європи (2009, 2011), найцінніший гравець чемпіонату Світу (2006), чемпіон НБА (2009, 2010), новачок року в НБА (2002)

Іспанець Пау Газоль вже багато років сперечається з Дірком Новіцкі та Тоні Паркером за звання найкращого європейського гравця останніх 15 років. Варто сказати, що з перемінним успіхом йому це вдається. Принаймні, на рівні національних команд Пау значно титулованіший за своїх конкурентів.  

Легендарний важкий форвард добився всього, що лише можна уявити і на клубному рівні, і у складі національної збірної Іспанії.

З каліфорнійським "Лейкерс" Пау двічі вигравав НБА, зі збірною двічі ставав переможцем чемпіонатів Європи і вигравав світову першість у 2006-му. Нарешті, на зорі своєї кар'єри він вигравав чемпіонат та національний кубок Іспанії у складі "Барселони".

Минулий сезон старший з братів Газолей провів у Чікаго, і довів, що все ще є топовим баскетболістом НБА, увійшовши до другої символічної збірної за підсумками чемпіонату 2014/2015.   

На нинішній першості Пау буде абсолютним лідером іспанців, адже низка провідних виконавців "фурії рохи" цей чемпіонат з різних причин пропустить.  

Дірк Новіцкі (Німеччина)

Дірк Новіцкі. / Фото: wikipedia.org

Позиція: важкий форвард/центровий

Вік: 37 років

Зріст: 213 см

Вага: 111 кг

Титули: чемпіон НБА (2011), найцінніший гравець фіналу НБА (2011), найцінніший гравець сезону в НБА (2006/2007), найцінніший гравець чемпіонату Світу (2002), найцінніший гравець Євробаскету (2005), найкращий бомбардир Євробаскету (2001, 2005, 2007).

Легендарний німецький форвард довго чекав на те, щоб зіграти на Євробаскеті перед своїми вболівальниками і тепер його мрія збулася.

На цьому чемпіонаті Дірк особлива персона. Він не лише єдиний учасник турніру, який ставав кращим гравцем року в НБА (отримував титул MVP), а ще й до всього був чемпіоном ліги та найкориснішим гравцем фіналу у складі свого клубу "Даллас Маверікс".

Кращі роки Дірка далеко позаду, але він і зараз вважається безумовною зіркою в НБА, а що вже говорити про Європу? В рідній Німеччині його буквально боготворять. 

Як і для Паркера, для Дірка це має бути останній турнір за свою національну збірну. Не варто втрачати шанс останній раз насолодитися легендарними кидками німця з відхиленням!   

Васіліс Спануліс (Греція) 

Васіліс Спануліс. / Фото: wikipedia.org

Позиція: атакуючий захисник/розігруючий

Вік: 33 років

Зріст: 193 см

Вага: 95 кг

Титули: чемпіон Євробаскету (2005), чемпіон Євроліги (2009, 2012, 2013), найцінніший гравець Фіналу Чотирьох Євроліги (2009, 2012, 2013) ), найцінніший гравець сезону в Євролізі (2013), ), найцінніший гравець чемпіонату Греції (2009, 2012), переможець кубка Греції ( 2006, 2008, 2009, 2011),  переможець чемпіонату Греції (2006, 2008, 2009, 2010, 2012)

Легендарний Васіліс Спануліс, на відміну від більшості зірок нинішнього Євробаскету, не досяг суперуспіху в НБА. Більш того, єдиний сезон Васіліса у найсильнішій лізі світу закінчився повним провалом. Всього 8 хвилин, жахлива точність кидків і менше 1 передачі у середньому за матч у людини, яка вже була чемпіоном Європи – Спануліс повертався у рідний "Панатінайкос" немов після страшного сну.

Але невдачі в Америці зробили грека лише сильнішим. За наступні 7 років він тричі вигравав найпрестижніший турнір континенту Євролігу, і всі три рази визнавався найкращим гравцем вирішальної стадії змагань – Фіналу Чотирьох.     

Спануліса і в 33 роки незмінно вирізняє його надприродна здатність влучати під час кидків будь якої складності в найважливіших матчах його команд, проти абсолютно будь якого суперника.  

Цього разу у греків зібрався неймовірний сильний склад, а значить Васілісу точно не доведеться робити все самому. Проте немає сумнівів, що у найскладніші для Греції моменти на цьому Євробаскеті, право потенційно вирішальних кидків буде віддано саме Спанулісу. Інакше й бути не може.

Для заокеанських експертів, Васіліс Спануліс можливо і не суперзірка, але на європейських майданчиках грека шанують аж ніяк не менше ніж Паркера або Газоля.   

Неманья Б'єліца (Сербія) 

Неманья Б’єліца. / Фото: wikipedia.org

Позиція: легкий/важкий форвард

Вік: 27 років

Зріст: 208 см

Вага: 106 кг

Титули: чемпіон Туреччини (2014), найцінніший гравець Євроліги (2015)

За останні два роки важко згадати ще хоча б одного гравця в європейському баскетболі, який би зробив такий ривок у розвитку як серб Неманья Б'єліца.

Після переїзду з іспанської Віторії до "Фенербахче", сербський форвард перетворився з просто класного у гравця у суперзірку Євроліги. Нинішній Б'єліца – один з найуніверсальніших гравців світу.  Неманья чудово підбирає, класно захищається один в один, має високу культуру пасу і хороший кидок з усіх дистанції. Що дуже важливо – в нього майже не буває провальних матчів, що дуже вирізняє його серед партнерів по збірній Сербії та "Фенеру".

Враховуючи нестабільність іншої зірки сербів Мілоша Теодосіча, немає сумнівів, що саме Б'єліца буде головним гравцем балканської збірної на нинішньому єврофорумі.

Він вже виводив свої команди до фіналу чемпіонату Світу (2014) та Фіналу Чотирьох Євроліги (2015), де ставав найкориснішим гравцем  сезону.  Чому б тепер не виграти з Сербією Євробаскет і не стати найціннішим гравцем ще тут?

До речі, одразу після нинішнього чемпіонату Європи Б'єліца перебирається в НБА, де вже підписав угоду з клубом "Міннесота Тімбервулвс". Успішний виступ на Євробаскеті-2015 став би для серба чудовим фінальним акордом.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація