Повернення силовиків на стадіони: трійка найжорстокіших побоїщ українського футболу

Повернення силовиків на стадіони: трійка найжорстокіших побоїщ українського футболу

Інколи правоохоронці зовсім не сприяли вирішенню конфліктів. / Фото: censor.net.ua

Вашій увазі найбільш відомі бійки за участі вболівальників та правоохоронців.

В п'ятницю, 15 січня, на засіданні представників міністерства внутрішніх справ, керівництва національної поліції України, федерації футболу України та Прем'єр-ліги було прийнято рішення повернути правоохоронців на вітчизняні стадіони.

Стверджується, що на такий крок пішли задля забезпечення безпеки та громадського порядку на аренах.

ТСН Проспорт згадує найбільш відомі випадки, коли навіть велика кількість міліції або не зуміла запобігти заворушенням, або була їх активним учасником.

Вашій увазі трійка найбільш відомих побоїщ на наших футбольних стадіонах.

"Полтава" – "Олександрія", 21 травня 2013

Масовою бійкою футбольних фанатів закінчився 21 травня 2013-го матч першої ліги між "Полтавою" та "Олександрією".

Після зустрічі фанати олександрійського клубу, розлючені поразкою своєї команди почали вигукувати нецензурні "кричалки" на адресу господарів. Фанати "Полтави", в свою чергу, спробували відповісти опоненту кулаком. Між двома секторами став наряд міліції. Правоохоронці зуміли відтіснити полтавчан від сектору гостей. Але згодом фанати обох клубів вибігли на футбольне поле.

Спершу дісталося міліціонерам, які намагалися зупинити розлючених фанатів, а згодом на полі та за його межами відбувся кулачний бій між полтавцями та олександрійцями.

"Полісся" – "Динамо", 24 серпня 2002 року

У 2002 році матч Кубка України між житомирським "Поліссям" та київським "Динамо" припав на День Незалежності.

Невідомо, що стало головною причиною масового побоїща в той день, але точно відомо, що спочатку на трибунах почалася бійка між київськими "ультрас" та житомирськими представниками правопорядку, в яку спочатку не втручалися правоохоронці. Втім, потім все переросло в куди серйозніші події вже за межами стадіону.

Київські вболівальники вели себе дуже агресивно біля виходу за стадіону, постійно провокуючи "силовиків", які в наслідок явно перевищили свої службові повноваження.

Місцевий "Беркут" побив кийками десятки фанатів "Динамо", серед яких було чимало неповнолітніх. Також десять осіб в той день з Житомира не виїхало – їх було затримано на різний термін.

ФК "Полісся" оштрафували на 2 тисячі доларів за незадовільну безпеку на матчі.

"Динамо" - "Шахтар". 27 травня 2007 року

Мабуть найбільш відома бійка українського футболу сталася у травні 2007 року на фіналі Кубка України між "Динамо" та "Шахтарем" на "Олімпійському".

Після першого голу "Динамо" київські вболівальники почали кидати на поле димові шашки. Зчинилася бійка між фанатами господарів і спецпідрозділом "Беркут". Фани ламали пластикові сидіння та кидали їх у правоохоронців. Ті відбивалися гумовими кийками. Серед уболівальників було чимало неповнолітніх, зокрема дівчат.

Усе відбувалося на очах тодішнього вищого керівництва держави. Міліція затримала 22 людини, у тому числі шістьох неповнолітніх. Проти "беркутівців" порушили кримінальну справу за перевищення повноважень. Саме після того "Динамо" відмовилося від їхніх послуг на своїх домашніх поєдинках.

Повʼязані теми:

Наступна публікація