День виборів. Хто боротиметься за крісло президента ФІФА

День виборів. Хто боротиметься за крісло президента ФІФА

ФІФА вже завтра отримає свого 9-го президента. / Фото: Getty Images

ТСН Проспорт знайомить вас з усіма претендентами на крісло, яке зі скандалом залишає Йозефа Блаттер.

Вже завтра, 26 лютого, футбольний світ дізнається ім'я нового президента ФІФА.

На крісло "забаненого" через корупцію багаторічного боса організації Йозефа Блаттера наразі претендують 5 кандидатів.

Знайомимо вас з кожним з них.

Джанні Інфантіно. / Фото: Reuters

Джанні Інфантіно (45 років, Швейцарія)

Чинний генеральний секретар УЄФА, швейцарець з італійським корінням Джанні Інфантіно вважається головним претендентом на перемогу.

До приходу в УЄФА Джанні працював генеральним секретарем міжнародного центру вивчення спорту (CIES), а ще а раніше обіймав посаду радника в різних футбольних організаціях, у тому числі — в професійних лігах Італії, Іспанії та Швейцарії.

У Європейському футбольному союзі Інфантіно працює з серпня 2000 року, у його компетенцію входять юридичні та комерційні питання, а також проблеми професійного футболу.

До заслуг Інфантіно відносять роботу з розширення числа учасників фінальної стадії чемпіонату Європи з 16 до 24 команд. Також він лобіював проведення Євро-2020 у 13 країнах. Одним з головних його досягнень в УЄФА є запуск фінансового fair-play.

Інфантіно має диплом адвоката, володіє кількома мовами, одружений і має трьох дітей.

До речі, саме Джанні підтримує на виборах ФФУ.

Салман Ібрагім Аль Халіфа (51 рік, Бахрейн)

Салман Ібрагім Аль Халіфа / Фото: Reuters

Президент азійської футбольної конфедерації шейх Салман Ібрагім Аль Халіфа є головним кандидатом від Азії, та відомий як послідовний критик Інфантіно. Так, нещодавно він заявив, що з Джанні біля керма ФІФА за 3 роки стане банкротом.

Самому ж Салману (до речі, члену королівської родини), є чим похизуватися. Він закінчив Університет Бахрейну в 1992 році зі ступенем бакалавра по англійській літературі та історії, а потім навіть пограв за молодіжну збірну своєї країни.

З 2002 до 2013 рік був президентом Футбольної асоціації Бахрейну. При ньому національна команда досягла рекордної для себе 44-ї сходинки в рейтингу ФІФА.

У 2013 році він був обраний президентом Азіатської конфедерації футболу (АФК) та став віце-президентом ФІФА. У 2015 році очолив засновані ФІФА спеціальне екстрене бюро з проведення відбіркових матчів чемпіонату світу з футболу 2018 року, а через кілька днів подав документи на участь у виборах президента ФІФА.

Втім, проти його висунення виступило кілька правозахисних організацій, в тому числі "Human Rights Watch". Салмана звинувачували у причетності до арешту спортсменів, які брали участь у масових продемократичних демонстраціях у Бахрейні в 2011 році. Втім, прямих доказів його причетності так і не було пред'явлено.

Шейх Салман має трьох дітей - двох доньок та сина.

Жером Шампань (57 років, Франція)

Жером Шампань / Фото: Reuters

Француз Жером Шампань іде на вибори як протеже Йозефа Блаттера.

Свій футбольний шлях нині 57-річний Шампань розпочав у 1997 році, коли став дипломатичним радником і начальником оргкомітету Чемпіонату світу-1998.

До цього він працював дипломатом. Трудився культурно-технічним аташе зі співпраці з посольством Франції в Омані (1983-1984), був третім секретарем посольства Франції на Кубі (1985-1987), працював технічним радником департаменту з економічних питань Франції (1987-1991), а також заступником генерального консула у генеральному Консульстві Франції в Лос-Анджелесі (1991-1995).

Освіту Шампань здобував у паризькому інституті політичних досліджень, який закінчив у 1981 році. Шампань разом з Платіні допомагав Йозефу Блаттеру в його передвиборчій кампанії на пост президента ФІФА у 1998 році, і після його перемоги остаточно увійшов до структури організації. Шампань займався організацією святкувань 100-річчя федерації, відповідав за зв'язки з урядами і Євросоюзом. У його обов'язки входив африканський футбол, зокрема, він займався проведення в ПАР ЧС-2010, а також допомагав Платіні в його передвиборчій кампанії на посаду президента УЄФА в 2007 році. Займався міжнародним визнанням футбольної федерації Косова.

Жером одружений та має трьох дітей.

Алі бін Аль-Хусейн (40 років, Йорданія)

Алі бін Аль-Хусейн / Фото: Reuters

Алі бін Аль-Хусейн – ще один представник монархії серед кандидатів на крісло президента ФІФА.

Аль-Хусейн доводиться молодшим братом королю Йорданії Абдаллі II. У 1999 році принц Алі очолив федерацію футболу Йорданії, а у 2015 році був головним конкурентом Йозефа Блаттера на виборах президента ФІФА, зумівши вийти у друге коло. Втім, перед другим етапом голосування Аль-Хусейн зняв свою кандидатуру.

За чутками, які не підтверджуються, на виборах має підтримку Сполучених Штатів Америки, які хочуть посилити свій вплив у світовому футболі. Навчався в Ісламському освітньому коледжі в Аммані. Продовжив навчання у Великобританії та Сполучених Штатах.

Принц Алі став першим членом ФІФА, який підняв питання публікації в повному обсязі доповіді американського адвоката Майкла Гарсії, призначеного ФІФА розслідувати випадки можливої корупції при визначенні країн - господарок ЧС-2018 (Росія) та ЧС-2022 (Катар). Втім, попри усі його старання, доповідь повністю так і не була опублікована.

Аль-Хуссейн одружений на колишній журналістці телекомпанії CNN, дочці дипломата Лахдара Браїмі. Має двох дітей – сина та доньку.

Токіо Сехвале (62 роки, ПАР)

Токіо Сехвале / Фото: Reuters

Південно-африканець з непростою долею Мосіма Габріель Сехвале є найстаршим кандидатом на посаду нового очільника ФІФА.

Сехвале в юності став став членом руху "чорної самосвідомості" і був місцевим лідером радикальних південноафриканських студентів. На початку 70-х він приєднався до збройного крила африканського національного конгресу який називався "Спис нації". У 1975 році Сехвале змушений був покинути країну і проходив підготовку військових офіцерів у Радянському Союзі, де він спеціалізувався на військовій техніці.

Після свого повернення в Південну Африку у 1976 році, Сехвале був захоплений після перестрілки з південноафриканськими силами безпеки, а разом з 11 іншими, був звинувачений, а потім засуджений за тероризм і змову з метою повалення уряду після майже двох-річного судового розгляду в Верховному суді Південної Африки в Преторії. На волю Сехвале був випущений лише в червні 1990 року.

Після перших повністю демократичних виборів в Південній Африці у 1994 році став прем'єром в провінції Гаутенг, пропрацювавши там до 19 січня 1998 року. Пізніше, він служив в уряді Південної Африки як міністр житлового будівництва - з 2009 до 2013 роки.

До футболу Сехвале потрапив відносно нещодавно – у 2010 році він брав участь в організації в ПАР Чемпіонату світу.

Прізвисько "Токіо" отримав через зайняття карате в юності. Одружений вдруге. Має чотирьох дітей від двох дружин.

Процедура

Згідно зі статутом ФІФА, її президент обирається таємним голосуванням строком на 4 роки його вищий керівним органом – конгресом ФІФА. Аби вибори були визнані такими, що відбулися, на конгресі мають бути присутні 2/3 делегатів від загального числа національних асоціацій (209).

Голосування може відбуватися в декілька турів, поки один з кандидатів не набере більшість голосів (більше 50%). За підсумками кожного з турів голосування вибиває один кандидат, який набрав найменшу кількість голосів.

Новий президент організації отримає усю повноту посадової влади одразу ж після закінчення конгресу, на якому він буде обраний. Завтрашній позачерговий конгрес ФІФА розпочнеться о 9:00 ранку за київським часом.

Попередні президенти ФІФА

*в дужках роки президенства

Робер Герен (1904-1906)

Деніел Вулфолл (1906-1918)

Жюль Ріме (1921-1954)

Рудолф Селдреєрс (19954-1955)

Артур Дрюрі (1955-1961)

Стенлі Роуз (1961-1974)

Жоао Авеланж (1974-1998)

Йозеф Блаттер (1998-2016)

Повʼязані теми:

Наступна публікація