"Динамо" повино виховувати топ-гравців, а не купувати - Рауль

"Динамо" повино виховувати топ-гравців, а не купувати - Рауль

Фото: ФК Динамо Київ

Рауль Ріанчо готовий працювати далі, якщо президент клубу погодиться на підсилення команди.

Тренер київського "Динамо" Рауль Ріанчо, який є помічником Сергія Реброва, покине "біло-синіх".

Прощальне інтерв'ю іспанець дав програмі "Профутбол" на каналі 2+2.

Контракт у Ріанчо закінчується 30 червня. І, за його словами, він може лишитися, якщо Ігор Суркіс погодиться на його трансферні плани.

Про майбутнє

Зараз я вирушаю додому в Іспанію і буду відпочивати з родиною. Всі розмови про мій перехід до "Ростова", чи іншої команди - неправда. Ми з Бердиєвим - друзі, але наразі я з жодною людиною не спілкувався про нове місце роботи.

Про перспективи "Динамо" в єврокубках

Мені складно йти з "Динамо". Ми досягли високих результатів - із п'яти можливих титулів в Україні за два роки ми виграли 4. Погодьтеся, непоганий результат. Але я вважаю що це лише маленька частина потенціалу клубу. Вийти до фіналу Ліги чемпіонів "Динамо" буде складно за будь-яких умов, але перемогти в Лізі Європи - абсолютно реальне завдання.

Мені приємно, що за два роки ми змогли побудувати нову систему гри. Головним ініціатором та ідеологом цих змін був Ребров. Він дозволив нам привнести в команду нові ідеї.

Про критику та Лобановського

Я знаю, що є люди, які критикують новий стиль "Динамо", тому що ми відійшли від методики Лобановського. Потрібно зрозуміти одну важливу річ. Якщо ми продовжуємо йти з тенденціями двадцятирічної давнини, а інші прогресують з новими ідеями та напрямками, що тоді може відбутися? Наприклад, за 17 років команда може жодного разу не вийти до плей-оф Ліги чемпіонів.

Зрозумійте, я великий фанат і послідовник Лобановського. Але яким би розумним та талановитим він не був - футбол еволюціонував і змінився.

Фото: ФК Динамо Київ

Про причину відходу

Ми побудували успішну команду, але я вирішив піти. Так, з боку це виглядає дивно. Але я ніколи не гнався за грошима. Підписати новий контракт із "Динамо" - найлегший варіант. Але що буде далі? Кожній успішній команді потрібні люди, які мають спортивний голод до роботи та перемог. Люди, які хочуть в кожному тренуванні бути кращими і вчитися. Сьогодні в "Динамо" я побачив, що в очах деяких гравців зник ось цей вогонь. Мені здається, що є чотири футболіста основного складу, яких потрібно замінити іншими гравцями.

Візьмемо за приклад іспанські команди "Атлетіко" та "Севілью". Кожен рік ці клуби прогресують без величезних фінансових вливань. Вони щороку продають 3,4 або 5 основних футболістів, але щосезону грають у півфіналах єврокубків. Що ж вони роблять такого особливого? У кожній команді є футболісти, які потрапляють у так звану "зону комфорту" і у них, а внаслідок і у клуба починається регрес. Так відбулося, наприклад, у "Челсі". Команда виграла чемпіонат Англії, але наступного сезону з тими самими футболістами провалилася. Так як же вирішити цю проблему? Є два варіанти. Перший - продати таких футболістів. Другий - змінити тренера.

Про зустріч із Суркісом

Ми зустрілися із Ігорем Суркісом. У нас була довга та цікава розмова. Я сказав президенту про необхідність замінити українських гравців іншими виконавцями. Не дорогими легіонерами, а іншими українцями. На 80 відсотків наше бачення із президентом співпало. Але він пояснив, що не може зробити головні зміни які я в нього просив.

За весь період Ігор Суркіс йшов нам назустріч у всіх питаннях. Ми попросили модернізувати поля, спортзал, сконструювати вежу, щоб можна було знімати відео тренувань із високої точки. Він усе це зробив. Але певні кадрові зміни для нього стали неможливими.

Ребров також знає про мої думки і моє рішення. Не впевнений точно, але мені здається, що він такої ж думки щодо необхідних змін у команді.

Для себе я вирішив, що в "Динамо" не залишуся. Звичайно, це рішення може змінитись, але тільки в тому випадку, якщо президент змінить свою думку. Однак, на даний момент ми попрощалися один з одним. Потиснули руки і залишилися друзями.

Фото: ФК Динамо Київ

Про футболістів

Чи входять до зони комфорту Гармаш та Хачеріді? Це дуже делікатне запитання. Скажу так - я подякував усім футболістам за роботу. Кожен із них чомусь мене навчив. Якщо ви вважаєте, що Гармаш та Хачеріді перестали прогресувати, то першочергово потрібно проаналізувати, чому так відбувається.

Ми говорили із президентом не тільки про тих, хто повинен піти, але й про необхідність підсилення. Я передав Ігорю список футболістів, які нам потрібні.

У ньому - чотири футболісти з українського чемпіонату, і два з європейських.

Чи входить до цього списку Громов? Так. Незабаром Громов повинен стати футболістом "Динамо". Це буде прекрасний трансфер для нас. У Громова є швидкість, працездатність та спортивний голод. Це те, що сьогодні потрібно Динамо.

Основна характеристика футболістів у списку, який я передав президенту - спринтерська швидкість. У нас уже є побудована структура гри. Для неї просто потрібно зробити апгрейд, оновлення. В першу чергу, за рахунок швидкості та спортивного голоду. "Динамо" не повинно купувати топових гравців, "Динамо" повинно виховувати топових футболістів.

Про "Шахтар"

Футбол - це швидкість. Без цього компонента боротися за щось серйозне дуже складно. Коли у тебе немає гравців-спринтерів, доводиться по-іншому будувати гру.

У пріоритеті завжди повинна бути командна гра, тому що індивідуально "Динамо" програє "Шахтарю". У них дорожчий та сильніший склад. Відтак, як ми можемо їх перемогти? Тільки колективною роботою.

Усі перемоги "Шахтаря" над "Динамо" були здобуті передусім завдяки перевазі в швидкості атакувальних футболістів. В командній грі вони нас не переграють. Між нами сім очок різниці в чемпіонаті. Ми стабільніші. Але якщо ми хочемо суттєво підвищити рівень гри - "Динамо" потрібні спринтери, футболісти з миттєвим ривком і швидким прийняттям рішень. Але таких гравців немає. Тому потрібно будувати гру по-іншому, щоб мати результат і гідно виступати в Європі. І в нас непогано це виходить.

Фото: ФК Динамо Київ

Про Ярмоленка

Попереду трансферне вікно. Якщо "Динамо" залишать Ярмоленко та Драгович - необхідно буде підсилювати команду.

Моя думка - Ярмоленка слід відпустити цього літа. Настав найкращий момент для трансферу. Дуже важливо, щоб Ярмоленко не увійшов у ту зону комфорту, про яку ми вже говорили. Але жодних приводів так думати він ще не давав. За характером Ярмоленко - переможець. Він ніколи не опускає руки.

Ігор Суркіс ставиться з величезною любов'ю до всіх футболістів, і дуже важко з ними прощається. У нього дуже добре серце. Він ніжний та емоційний по відношенню до "Динамо". У регіоні, звідки я родом, Сантандері, багато рогатої худоби, яка приносить основний дохід мешканцям. Так ось там є така приказка: "продавати корову потрібно тоді, коли вона коштує найдорожче". Як на мене, в футболі повинен діяти ідентичний підхід. Гравців потрібно вміти вчасно продавати. Наприклад, нападник Бакка у "Севільї" був головною зіркою. Його продали за великі гроші, а на його місце запросили Гамейро, який коштує тепер ще більше.

До гравців потрібно ставиться із повагою та любов'ю. Але якщо футболіст уже не може відповідати рівню команди, потрібно чесно сказати: "Давай, до свидания".

Мій контракт закінчується 30 червня. Якщо до цього часу мені зателефонує Ребров і скаже, що певні футболісти йдуть з команди, я ще можу залишитися в "Динамо".

Рауль Ріанчо пояснив, чому не може надалі працювати з київським Динамо

Рауль Ріанчо пояснив, чому не може надалі працювати з київським Динамо

Повʼязані теми:

Наступна публікація