Футбольна еволюція. Які нові правила діятимуть на Євро-2016

Футбольна еволюція. Які нові правила діятимуть на Євро-2016

Збірна Німеччини буде одним з головних фаворитів Євро-2016 незалежно від змін правил. / Фото: Getty Images

Міжнародна рада футбольних асоціацій прийняла низку змін.

Базові правила футболу не змінюються ось вже 153 роки.

Мало хто знає, але змінювати їх та модернізувати має право лише одна організація - міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB).

До неї входять чотири представники родоначальників гри: футбольні асоціації Англії, Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії, а також 4 представники ФІФА. Щоб прийняти те чи інше рішення, за нього повинні проголосувати мінімум 6 представників. Навесні 2016-го ІФАБ прийняла низку змін і опублікувала нову редакцію правил футболу.

ТСН Проспорт пояснює усі 10 нововведень, які набудуть чинності вже влітку, в матчах Євро-2016 у Франції. 

Правило №1. Стартовий розіграш

Коли розпочинається футбольний матч, то одна з команд неодмінно має розіграти м'яч у центрі поля. До цього часу першим дотиком футболіст мав відправити його лише вперед, тепер же м'яч можна буде відпасувати у будь-якому напрямку.

Правило №2. Недоцільні зупинки гри

Як і кожен вид спорту, футбол багатий на різноманітні "протокольні" паузи. Неодноразово арбітри зупиняли матчі через такі причини як зігнутий кутовий прапорець, низько опущені гетри чи футболка, яку гравець не заправив у шорти. У новій редакції правил таких зупинок більше не має бути. У разі виникнення подібних дрібниць рефері просто має повідомити про це інспектору зустрічі.

Правило №3. Фіксування офсайдів

Маріо Гомес потрапив у офсайд. / Фото: Reuters

Вже багато років у футболі існує неоднозначне трактування того, звідки саме команда має виконувати вільний удар після того, як футболіст її суперника потрапив у офсайд.

Відтепер варіант буде лише один – з того місця де був гравець, який перебував у офсайді.

Правило №4. Повернення гравців на поле

Ще одне логічне нововведення нарешті забере з футболу претензії до арбітра команд, які пропустили гол, перебуваючи у вимушеній меншості.

Відтепер, якщо гравець хоче повернутися на поле після надання йому медичної допомоги, він не має чекати дозволу головного рефері після того, як м'яч залишить межі поля. Тепер четвертий арбітр може дозволити футболістові знову вступити в гру навіть тоді, коли м'яч перебуває в грі.

Правило №5. "Доматчеві" червоні картки

Наразі арбітри мають права давати жовті та червоні картки лише після того, як пролунав свисток про початок матчу.

А ось згідно з новими правилами, футболісти вимушені будуть поводитися коректно вже з того часу, як вони прибули на стадіон, оскільки тепер можуть бути попереджені та вилучені з гри ще до її початку.

Правило №6. Отримав допомогу лікарів – можеш не залишати поле

Джек Вілшер отримує допомогу лікарів на полі. / Фото: Reuters

До цього часу футболіст, якому лікарі надали допомогу на полі, мав неодмінно його залишити після.

Відтепер, якщо гравцеві знадобиться медична допомога після того, як на ньому сфолили, а порушнику була показана жовта або червона картка, потерпілому не потрібно буде залишати межі поля, щоб потім повернутися в гру. Це буде зроблено, щоб одна з команд на деякий час не отримувала чисельну перевагу.

Правило №7. Втручання сторонніх у гру

Відтепер, якщо запасний гравець або будь-який співробітник одного з клубів, який не бере участі у грі, навмисно блокував рух м'яча, або у інший спосіб суттєво впливав на хід гри, то на тому місці буде призначений прямий штрафний або пенальті (якщо порушення було скоєно у штрафному).

Попередні правила ж у такому разі передбачали вільний удар або розіграш спірного м'яча, що дозволяло команді-порушнику відбутися легким покаранням.

Правило №8. Післяматчеві пенальті

Кількість пенальтистів буде урівняна. / Фото: Reuters

Під час серії післяматчевих 11-метрових ударів кількість виконавців у складі команд-суперників буде рівною.

Якщо, наприклад, команди закінчили матч в нерівних складах через вилучення футболістів, то кількість футболістів, що пробивають, буде такою, яку має колектив, який залишився у меншості.

Правило №9. Логотипи клубів на кутових прапорцях

Кутовий прапорець на домашньому стадіоні "Лестера". / Фото: independent.co.uk

Раніше емблеми клубів заборонялося розміщувати на кутових прапорцях. Це правило ігнорували клуби англійської Прем'єр-ліги, а відтепер це дозволять робити і решті команд світу.

Правило №10. Створювання проблем суперникам за межами поля

У разі, якщо два футболісти залишають поле і один з них заважає іншому повернутися у гру, хапаючи за футболку, то суддя, як правило, показує порушнику жовту або червону картку, і розігрується спірний м'яч.

Тепер за подібний фол буде призначатися штрафний удар біля бокової лінії або навіть пенальті.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що вже влітку ФІФА почне тестувати відеоповтори на матчах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація