Історія розчарувань. Як збірна України грала у стикових матчах чемпіонатів Європи та світу

Історія розчарувань. Як збірна України грала у стикових матчах чемпіонатів Європи та світу

Сльози Андрія Шевченка після поразки грекам на "Донбас Арені". / Фото: Динамо Киев от Шурика

ТСН Проспорт згадує усі плей-оф головної футбольної команди країни часів незалежності.

Вже у суботу, 14 листопада, національна збірна України зіграє свій перший матч проти команди Словенії у стикових поєдинках відбору до Євро-2016.

Нинішній плей-оф стане вже шостим за рахунком для головної української команди, яка раніше у своїй історії жодного разу не проходила на світову чи європейську першість саме через цю стадію.

Цього разу українці як ніколи налаштовані переписати історію. Перший крок до цього команда Михайла Фоменка має зробити у Львові.

ТСН Проспорт згадує всі болючі невдачі "синьо-жовтих" у стикових матчах.

21-річний Шевченко у своєму першому плей-оф проти ховратів. Фото: sport.lb.ua

Спроба №1

Турнір: Відбір на ЧС-1998 у Франції.

Кривдник: збірна Хорватії

Тренер: Сабо

Вперше гіркоту поразок у плей-оф збірна України відчула у 1997-му.

На чемпіонат світу у Франції наших хлопців не пропустило видатне покоління збірної Хорватії з Білічем, Шукером, Бобаном, Тудором, Шимічем та Бокшичем, які через півроку вийшли до півфіналу мундіаля.

Втім, навіть тоді українці, у складі яких виблискувала передусім пара форвардів Ребров-Шевченко, не вважалися аутсайдерами, і можливо б поїхали до Франції, якби не жахливий арбітраж норвежця Педерсена у другому київському поєдинку, який завершився внічию 1:1.

На жаль, в Загребі на "Максімірі" команда Йожефа Сабо "по ділу" програла 0:2.

Шовковський намагався врятувати Україну підлючаючись до кутових у кінцівці київського матчу зі словенцями.Фото: Динамо Киев от Шурика

Спроба №2

Турнір: Відбір на Євро-2000 у Бельгії та Голландії.

Кривдник: збірна Словенії

Тренер: Сабо

Після божевільної боротьби у відбірковій групі з Росією та Францією, по ходу якої команда Сабо двічі розписала нульові нічиї з чинними чемпіонами світу та дивом врятувалася на "Лужніках" завдяки голу Шевченка, Україна змушена була вдруге у своїй історії грати стикові матчі.

Словенія була явним аутсайдером протистояння, проте жахлива помилка у майбутньому кращого воротаря в українській історії Олександра Шовковського дозволила господарям перемогти в Любляні у першому матчі – 2:1.

У другій зустрічі більш технічні та організовані українці були налаштовані взяти своє вже на "Олімпійському", проте осліплюючий снігопад в купі з білим м'ячем не дозволили Україні здобути вдома більше, ніж нічию 1:1.

Розпачу команди Сабо не було меж – на Євро-2000 поїхала Словенія.

Андрій Шевченко проти Йенса Новотни. Фото: Getty Images

Спроба №3

Турнір: Відбір на ЧС-2002 в Японії та Кореї.

Кривдник: збірна Німеччини

Тренер: Лобановський

Третій плей-оф став відносно найменшим розчаруванням для українських вболівальників. Збірна Німеччини вважалася безумовним фаворитом протистояння, а Українці скоріше билися як могли, ніж на рівних.

Перша гра у Києві завершилася нічиєї 1:1 (забивали Геннадій Зубов та Міхель Баллак), але вже у Берліні команда Руді Феллера все розставила на свої місця.

На 4 голи (два Баллака, і по одному від Нойвіля та Ремера) команда Лобановського відповіла лише одним пострілом своєї головної зірки Андрія Шевченка на 90-й хвилині.

Німеччина заслужено поїхала на мундіаль, де її лише у фіналі змогли зупинити бразильці з Роналдо, Рівалдо, Кафу та Роналдіньйо.

Ракицький та автор вирішального голу греків Салпінгідіс. Фото:Getty Images

Спроба №4

Турнір: Відбір на ЧС-2010 у Південній Африці.

Кривдник: збірна Греції

Тренер: Михайличенко

Від четвертої спроби збірної у плей-оф Україна чекала перемоги як ніколи.

Три попередні стикові дуелі залишили у серцях вболівальників болючі рубці, а збірна Греції виглядала саме тим колективом, який неодмінно треба проходити.

Втім, Україні знову чогось не вистачило. Першу гру в Афінах підопічним Рекхагеля вдалося "засушити" і звести у нічию 0:0, а в Донецьку не надто смілива гра підопічних Михайличенка обернулася поразкою 0:1. Єдиний год ще на 31-й хвилині забив Салпінгідіс, проте справжнього штурму воріт Цорваса вболівальники на трибунах "Донбас Арени" так і не дочекалися.

Після матчу головною картинкою в ЗМІ була фотографія сліз Андрія Шевченка, який плакав під дощем сидячи на газоні.

Розпач українців після поразки у Парижі французам. Фото: Getty Images

Спроба №5

Турнір: Відбір на ЧС-2014 в Бразилії.

Кривдник: збірна Франції

Тренер: Фоменко

Дуель зі збірною Франції команда Михайла Фоменка очікувала з тривогою. Магія імені "триколірних" та кілька по-справжньому зіркових виконавців калібру Бензема, Рібері та Погба наштовхували на думку, що саме команда Дешама пройде на ЧС.

Втім, у першому матчі на "Олімпійському" голи Зозулі та Ярмоленка шокували гостей, максимально ускладнивши "триколірним" завдання на матч-відповідь у Франції - 2:0

До зустрічі у Парижі команда Фоменка підходила у шикарному настрої, проте наших хлопцям знову не вистачило психологічної стійкості і впевненості в собі.

Українці виявилися неготовими до стартового штурму французів, і на три голи господарів (двічі Сахо та ще раз Бензема) відповіли лише кількома небезпечними моментами, знову розбивши своїм уболівальникам серця.

Вже сьогодні на "Арені Львів" збірна України має зробити у матчі проти Словенії перший крок до того, щоб зламати неприємні традиції і нарешті подолати "прокляття" стикових матчів.

Коли ще, якщо не зараз, проти надпринципового суперника?

Повʼязані теми:

Наступна публікація