Легіонер "Шахтаря" Фред: Фонсека розгледів у мені ті навички, яких не бачив Луческу

Легіонер "Шахтаря" Фред: Фонсека розгледів у мені ті навички, яких не бачив Луческу

Фото: ФК Шахтар

Бразилець відчуває довіру нового тренера.

Півзахисник "Шахтаря" Фред у новому сезоні став справжнім лідером команди. Про своє порозуміння з тренером та мріями гравець поділився із "Профутблом" на каналі 2+2.

Про лідерство у "Шахтарі"

"Для цього я багато працюю. У нас є кілька гравців від яких залежить гра. Якщо ми всі гратимемо з максимальною віддачею, тоді буде результат. Звичайно, хочеться бути найкращим у команді. Але поки я не відчуваю себе одноосібним лідером у "Шахтарі". Та буду надалі працювати. Адже для мене кожне тренування, кожен матч - як останній".

Як останній - бо Фред досі перебуває під загрозою дискваліфікації. Причина - позитивна допінг-проба під час Копа Америка-2015. На початку 2016-го він отримав відлучення на півроку, відсидів його і повернувся у новому сезоні.

Та Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) встигло подати апеляцію, бо вважає півроку замалим терміном. Відтак футболіст перебуває у підвішеному стані і щоматчу викладається на всі сто. Наприклад, як у матчі з "Динамо".

"Дуже щасливий, що у матчі проти "Динамо" зміг проявити себе. Гадаю, що і команда зрештою зіграла непогано. Нехай ми і не перемогли, але створили чимало моментів. І після цього матчу "Шахтар" закріпився на першому місці".

Після піврічної дискваліфікації Фред став у новому сезоні одним із найкращих гравців чемпіонату.

Про Фонсеку

Я аналізую свої фітнес дані після кожного матчу. Найчастіше підходжу до тренерського штабу і прошу надати статистику. Аналіз показників допомагає зрозуміти, над чим потрібно працювати.

Фонсеку дозволяє мені виконувати функції півзахисника: і захищатися, і атакувати. Луческу обмежував мене саме в атаці. У системі Фонсеки моя найголовніша функція - зміна флангу атаки. Раніше це робили або через нападників, або захисників. Тепер я - диригент. Із приходом Фонсеки все радикально змінилося. Мені напевно вдалося найкраще зрозуміти ідеї тренера. Саме тому існує величезна довіра до мене. Фонсека розгледів у мені ті навички, яких не бачив Луческу. Також не слід забувати, що він говорить правильною португальською мовою і я можу чітко зрозуміти, що від мене вимагається.

Про схему "Шахтаря"

Важко розповісти точно, за якою схемою грає "Шахтар". Ми часто її змінюємо під час матчу. Так, починали сезон зі схеми 4-4-2, саме так хотів тренер. Але розгледівши характеристики окремих футболістів, вирішив повернутися до 4-2-3-1. Але початкова схема - це лише річ, яку ви бачите на графіці перед матчем. У грі ми дуже гнучкі.

Про свою позицію

В "Інтернасьоналі" я грав на багатьох позиціях: і нападником був, і атакувальним півзахисником, і опорником. Коли команду очолив Дунга, моя позиція змінилася на ту, на якій я зараз граю. У Шахтарі я починав лівим півзахисником, Луческу теж розгледів у мені інші характеристики і перевів у центр. Тепер я готовий розвиватися саме на цій позиції, до якої вже звик.

За свою кар'єру у Шахтарі я встиг багато чого навчитися. Напевно, ви знаєте, що бразильці не дуже люблять захищатися і відбирати м'яч. Але я не типовий бразилець, бо добре вмію опікати персонально футболістів. А ще краще мене цьому навчили у "Шахтарі". Бразильців тут навчають насамперед якісно оборонятися.

Про порівняння із Фернандіньо

Дуже рано мене порівнювати з ним. Не приховую, мені подобається це, адже це, напевно, один із найсильніших бразильців, які були у "Шахтарі". Фернандіньо грає в Англії та у збірній Бразилії, це якийсь кумир у певній мірі для мене. Повторити його шлях - це напевно мрія будь-якого футболіста.

Але нині я щасливий у "Шахтарі". Нещодавно я подовжив контракт і маю ще багато чого дати цьому клубу. У мене ще буде шанс перейти у топовий європейський клуб.

Для мене кожен матч - як останній: легіонер Шахтаря Фред повернувся до гри після дискваліфікації

Для мене кожен матч - як останній: легіонер Шахтаря Фред повернувся до гри після дискваліфікації

Повʼязані теми:

Наступна публікація