Легкоатлетичну збірну України возили за державний кошт на "липові" збори у Росії

Легкоатлетичну збірну України возили за державний кошт на "липові" збори у Росії

Сафіуллін доводить, що збори у Кисловодську проводилися для гаманця тренерів

Усі звітні документи з Кисловодська, де нібито тренувалися українські спортсмени, виявилися підробками.

Корупційний скандал у легкоатлетичній збірній України прогремів на весь спортивний світ гучніше будь-якого допінг скандалу.

Як виявилося, окрім жахливих умов підготовки до Олімпіади-2012, наших спортсменів ще возили за державні гроші на неіснуючі збори у Росії.

Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін ексклюзивно програмі "Гроші" показав документи зборів у Кисловодську.

"Тут оренда спортивних споруд… басейн, стадіон. 26 чоловік 6 днів і по 15 доларів з людини. У результаті 6 тисяч 240 доларів США", - поділився Сафіуллін.

Проте виявилося, що всі звітні документи - підробка. Тренер брав гроші на збір. Спортсменам казав, що держава не дофінансовує. А державі звітував, що збори в Кисловодську проводились успішно.

Та на базі в Кисловодську кажуть - українських спортсменів там взагалі не було. Сафіуллін доводить, що ці збори проводилися не для спортивних перемог, а для гаманця деяких тренерів.

"На один збір там така пачка звітних даних. Я ж сказав, що якщо говорити про вартість у цілому - 68 тисяч доларів. 21 із дріб'язком до 22 не підтверджені", - уточнив Равіль Сафович.

І таких зборів легкоатлетична збірна проводила з 10 в рік. Арифметика проста - 10 на 20 - от і 200 тисяч доларів щороку.

Спортсмени у свою чергу, згадують збори в курортному Кисловодську, як страшний сон. За словами бігуна Володимира Киця, не було ніякого централізованого збору, всі жили на квартирі у приватному секторі та й самі собі готували їжу, виконуючи великий об'єм роботи по тренуванням.

"Приходилося самим собі готовити на ці кошти, які нам видавали - 37 доларів за харчування і проживання", - розповів спортсмен.

Звісно ж, крім добових, олімпійців мали забезпечити і харчуванням, і житлом. Однак там навіть повноцінних тренувань не було.

"Старший тренер домовлявся про оренду на базі і нас пускали все рівно не у той час, який нам був потрібний, тому що тренувалася збірна Росії і категорично заборонялося там знаходитися, коли вони тренувалися", - додав Киць.

Бігунка Тетяна Петлюк одна з тих, яка за документами теж мала бути на останньому зборі в Кисловодську. Гроші конкретно на неї федерації виділили.

Однак спортсменка туди не їздила - принципово. Та її і без неї повезли. По документах. Підозрювані від подібних досягнень звісно ж відхрещуються.

Крім того, відсторонене керівництво федерації вважає причиною цього гучного і, на їхню думку, сфабрикованого скандалу - нового кандидата на пост голови легкоатлетичної федерації Андрія Оністрата.

"І в цій веремії з'являється людина, яка хоче... ну хочеш - так скажи. Йди на вибори, проблем немає, але чому чорний піар?" - дивується колишній головний тренер легкоатлетичної збірної Валерій Олександров.

Хай там як, та за неспортивну поведінку спортсменів взялися правоохоронці. І вони повинні вияснити, на скільки насправді медалей недотренувалися українські спортсмени.

Корупційний скандал у легкій атлетиці набирає обертів

Корупційний скандал у легкій атлетиці набирає обертів

Повʼязані теми:

Наступна публікація