Маг-аматор із трьома іменами. П'ять маловідомих фактів про "Найвеличнішого" Мухаммеда Алі

Маг-аматор із трьома іменами. П'ять маловідомих фактів про "Найвеличнішого" Мухаммеда Алі

Фото: Getty Images

Про боксера написано багато, однак залишаються факти з його біографії, які захоплюють та інтригують.

Про легендарного боксера Мухаммеда Алі написано багато, проте в його життєписі залишаються маловідомі факти, які захоплюють та інтригують. Біограф і друг видатного спортсмена Дейвіс Міллер розповів п'ять цікавинок із життя спортсмена, повідомляє CNN.

1. Алі змінював ім'я не один раз

Відомий факт, що Кассіус Клей вирішив змінити свої ім'я на Мухаммеда Алі після навернення в іслам у 60-их роках. Але мало хто знає, що до цього спортсмен мав плани щодо ребрендингу і хотів змінити ім'я на Кассіус Х.

"Це було вранці 26 лютого 1964 року, одразу після того, як він нокаутував Соні Лістона.  Але двома тижнями пізніше, 6 березня, він оголосив, що релігійний й політичний лідер Елайджа Мухаммед (який очолював афроамериканську релігійну й націоналістичну організацію в США "Нація Ісламу" з 1934 до своєї смерті в 1975 році – ред.) дав йому нове ім'я  Мухаммед Алі", - зазначає Міллер.

2. Алі був суфістом

Як відомо, 28 квітня 1967 року Алі відмовився вступати в лави армії США, обґрунтовуючи таке рішення релігійними мотивами. За це його позбавили титулу в суперважкій вазі. До цього Алі був тісно пов'язаний із "Нацією Ісламу", але згодом перейшов у більш містичну мусульманську секту.

"У 2005 році Алі оголосив, що став суфістом. Суфізм – мабуть, найбільш мирна секта з усіх великих і малих релігій. Суфісти вважають, що навмисно завдавати шкоди людині – це теж саме, що шкодити всьому людству. Шкодити одній людині означає руйнувати весь світ. Це ідеально підходило Алі, який жив як суфіст десятки років до того, як дізнався про цю релігію", - розповідає Міллер.

3. Під час свого великого повернення Алі вийшов на ринг травмованим

Перше велике повернення Алі – бій із суперваговиком Джері Кваррі 26 жовтня 1970 року – відбувся через три роки й сім місяців після того, як він відмовився вступати в лави армії.

Проте цей тріумфальний бій, у третьому раунді якого Алі технічно нокаутував суперника, був на межі зриву.

"В Алі було лише півроку, щоб підготуватися до цього поєдинку. На тренуваннях друг дитинства й колишній чемпіон у суперважкій вазі Джиммі Елліс зламав Алі ребро. Але навіть із такою травмою, Алі вирішив не змінювати дату бою. Він сумнівався, чи вийде коли-небудь на ринг, якщо відмовиться від поєдинку зараз", - розповів Міллер.

4. Хвороба Паркінсона навчила боксера нових способів комунікації

В Алі діагностували хворобу Паркінсона в 1984 році, коли спортсмену було 42 роки. "Мистецтво жесту дуже важливе для нього. Він спілкується руками і пальцями, а також мімікою. Він дивує гостей, роблячи специфічний звук за допомогою великого і вказівного пальців… Він дує у тім'ячко, лоскоче долоні, коли потискає комусь руки, таким чином жартуючи із тих, хто його відвідує", - розповідає Міллер.

5. Алі був магом-аматором

"Ще до недавнього часу, роками хворий на Паркінсона, Алі дивував відвідувачів трюками. У його руках зникав червоний шовковий шарф, розкушував монетки навпіл і знову з'єднував їх, часто він робив старий трюк – поставивши разом ноги, він однією підіймався на носочки, а іншу  - згинав у коліні, він умів також літати над землею", - розповідає Міллер.

Нагадаємо, що в суботу, 4 червня, в лікарні американського міста Фенікс пішов із життя видатний американський боксер Мухаммед Алі.

До лікарні Фенікса він потрапив у середу, 1 червня. Напередодні його перевели в палату інтенсивної терапії. Впродовж останніх 30 років Алі потерпав від хвороби Паркінсона. 

Як повідомлялося, боксера поховають у його рідному місті Луїзвіль.

Повʼязані теми:

Наступна публікація