Михайличенко: у найближчі 5-10 років ми не замінимо всіх іноземців "Динамо"

Олексій Михайхиченко розповів про свої обов'язки на посаді спортивного директора "Динамо" та відповів на численні запитання.

Колишній гравець та тренер "Динамо" Олексій Михайличенко у вівторок офіційно представлений на посаді спортивного директора клубу.

На прес-конференції, яка відбулася у прес-центрі стадіону "Динамо", Олексій Олександрович відповів на численні запитання журналістів.

- Дуже радий поверненню в рідний клуб, знову бачити всі знайомі обличчя. Постараюся віддати всі свої знання і бути максимально корисним на новій посаді. Докладу всіх зусиль для роботи в довіреному мені напрямку. У першу чергу, це селекційна робота.

Хотів би зробити акцент: ми не відмовляємося від іноземних гравців. Але пошук перспективних українців в контексті сьогоднішнього дня стає все актуальнішим.

Також в мої обов'язки входять підготовчі збори, організація різних турнірів, причому не тільки для першої команди, але і для молодіжної і "Динамо-2". Ні в якому разі не хочу заважати або вчити тренерів цих команд. Але якщо у них виникнуть якісь питання, можу поділитися своїм досвідом, допомогти вирішити спірні питання. У цьому я їм можу бути корисний.

- Ігор Суркіс зазначив, що ініціатива запросити в "Динамо" Михайличенко виходила від Юрія Сьоміна. Розкажіть детальніше, як це сталося?
(першим взяв слово Юрій Сьомін)
- Давайте говорити так: це ідея спільна. Олексія в клубі хотіли бачити дуже багато. Такі фігури будуть зміцнювати клуб. Він корінний динамівець, віддав команді багато років, має великий досвід. Хто ще має працювати тут, якщо не Олексій Михайличенко?

Обсяг роботи великий, працювати всі будемо разом. Це найголовніше. Для нас дуже і дуже важливий напрямок розвитку молодіжної команди і "Динамо-2". Щоб звідти, як це сталося три роки тому, прийшла група хороших гравців. Тоді це були Гармаш, Кравець, Ярмоленко, Калитвинцев, Зозуля. Це велика група вихованців клубу, багато з яких зараз грають в основному складі. Цей напрямок дуже важливо. Я радий, що Олексій повернувся в "Динамо", прошу любити і жалувати.

- Ви пішли з "Динамо" сім років тому. За цей час в клубі змінилося покоління, прийшли нові гравці. Які зміни ви ще помітили в команді?
- Гравців з того часу залишилося досить багато, взяти тих же Шевченка, Шовковського, Гусєва. З багатьма я працював у молодіжній та національній збірній. Звичайно, час тече, все змінюється...

Сказати, що я щось не знаю, не можу. Стежив за командою протягом усього часу. Не як уболівальник, а як фахівець. Потрібно буде ближче познайомитися з молодіжною командою та "Динамо-2", зі старшими групами дитячої школи. У клубі працюють фахівці, які добре розбираються у футболі. Це і Іщенко, і Онищенко, і Мунтян, і Базилевич. Ми є соратниками та однодумцями. Думаю, робота у нас швидко налагодиться і буде давати свої плоди.

У першу чергу Михайличенко займатиметься селекцією / Фото: fcdynamo.kiev.ua
- Наскільки ви знайомі з положенням справ у молодіжних командах "Динамо" і чи є у вас програма, що потрібно змінити в їх роботі?
- Маючи дитячу школу і велику кількість талановитих хлопців, прерогатива клубу в тому і полягає, щоб ця молодь займала місце в складі першої команди. А іноземці лише підсилювали її.

На даний момент говорити, що ми можемо заповнити команду тільки своїми гравцями, не доводиться. І в найближчі 5-10 років таке навряд чи відбудеться. Потрібно прагнути збалансувати ситуацію між українцями та іноземцями. Спершу мені потрібно досконально розібратися. Я бачив насамперед ігри, а вони є наслідком виконаної на тренуваннях роботи. Хочу ближче познайомитися з роботою Андрія Гусіна та Олександра Хацкевича. Ні в якому разі не маю наміру нав'язувати свою думку. Але якщо їм знадобитися порада, завжди буду радий її надати.

- Все-таки, які основні обов'язки спортивного директора клубу? Вони замикаються тільки на селекції, або мають більш широкий спектр?
- Думаю, що вони ширші. Давайте зараз не будемо говорити більш конкретно, бо для того, щоб все це розкласти по поличках, потрібна дуже детальна розмова.

- Ви - динамівець зі стажем. Пам'ятаєте, коли вперше вийшли на поле в якості вихованця цього клубу? Хто тоді був вашим тренером?
- Перший раз з динамівським ромбиком на футболці я вийшов на футбольне поле в 10 років. Моїм першим тренером був Євген Петрович Котельников. Запам'ятався його оригінальний підхід: хоч нас у групі було хлопчаків 20, але ніхто не мав номерів "12", "13", "14" і т.д. - Було кілька "п'ятірок", кілька "сімок", кілька "десяток". Всі були основними гравцями. Тільки з роками я зрозумів, наскільки це було важливо для кожного з нас - одягати футболку з "основним" номером. Це я добре запам'ятав.

Потім, коли Євген Петрович пішов на роботу в спорткомітет, моїм тренером був Бишовець.

- Переговори по контрактах гравців тепер буде вашою парафією?
- Рішення з таких питань буде приймати не одна людина. Тут будуть рішення і з боку Юрія Павловича Сьоміна, і з боку Ігоря Михайловича Суркіса, і з боку селекційного відділу клубу. Думаю, що цей процес буде носити консультативний характер: зважуючи всі "за" і "проти", ми будемо приймати колективне рішення.

Але основна відповідальність за придбання футболіста або продовження контракту, напевно, буде лежати на мені і селекційному відділі, який працюватиме під моїм керівництвом. Але, повторюся, працювати будемо всі разом. Зокрема, і я сам буду їздити переглядати футболістів, висловлювати свою думку з цього приводу.

- Ви постійно говорите "Не буду втручатися". Але ж напевно настане момент для прийняття жорстких, непопулярних рішень... Ви до цього готові?
- Звичайно! У якихось моментах доведеться бути жорстким. Не завжди той, хто посміхається, є м'який. (Посміхається).

- Чому після відходу з поста наставника збірної України ви ніде не працювали тренером, і у результаті вирішили поміняти профіль своєї діяльності?
- Почну здалеку. Коли я ще виступав за київське "Динамо" і не був основним гравцем команди, мені довелося бути і захисником, і півзахисником, і нападаючим. І вже потім, з плином часу, я зрозумів, як це мені допомогло: практично на будь-якій позиції я відчував себе досить таки впевнено.

Що ж стосується сьогоднішньої роботи, то, повторюся, я готовий бути корисним клубу в тій ролі, яку мені запропонували. Звичайно ж, мова не йде про те, що я остаточно відмовився від якоїсь тренерської роботи - якщо мені надійде пропозиція, від якої не можна буде відмовитися, ми будемо це обговорювати і знаходити якийсь компроміс. Але я впевнений, що і робота спортивним директором дасть мені дуже багато чого в моєму вдосконаленні і як професіонала, і як людини, продовжить мою футбольне життя.

Чому я довгий час ніде не працював? Скажу одним словом: я не з тих людей, які будуть розповідати, скільки контрактів у них зірвалося. Оголошення має бути тільки після прийняття рішення. Якщо ж щось зірвалося, щось не зійшлося, то, вважаю, в інтересах всіх нічого не розголошувати. Тому ви від мене ніколи не почуєте про те, які варіанти у мене були, але не перейшли в реальну площину.

- Олексію Олександровичу, ви - один з найтитулованіших футболістів на пострадянському просторі. Яка з нагород вам найбільш дорога?
- Ви знаєте... Мені вони всі дорогі, починаючи з перемоги в 15-річному віці в складі "Динамо" в юнацькому чемпіонаті СРСР. На той момент ця перемога була найважливішою. Три золотих медалі в турнірі дублерів теж незабутні. Не можна нічого забувати. На той момент ти був найщасливішим, але підійшов час - і ти підходиш до наступної вершини. Щастя будь-якої перемоги дуже коротке, настає день - вже б'єшся за наступну медаль. Тому й важко якусь вибрати. Хоча, напевно, у футбольному світі є якийсь табель про ранги, але для мене, повторюся, дорогі всі нагороди.

- Раніше по вулиці Салютній цілий потік хлопчаків щодня йшов на тренування на базу "Динамо" на Нивках. Зараз цей потік помітно порідшав...
- Я розумію, про що ви говорите. "Динамо" Київ - це той клуб, який ніколи не заповнювався своїми вихованцями на сто відсотків. Навіть якщо взяти мій рік випуску, в якому було дуже багато талановитих хлопців (Процюк, Паламарчук, Кошкін), то в "Динамо" пробився і заграв тільки я один. Так само було і у віці Мунтяна, і у віці Блохіна, і у віці Лозинського, і у віці Шевченка.

Здається, ніколи не було такого, щоб в основному складі грали 5-6 чоловік зі школи "Динамо", але прагнути до цього треба, тому що люди, які пройшли нашу школу, завжди обов'язково грали у футбол. Якщо брати моїх однокласників, то Паламарчук грав у мінському "Динамо", Процюк - у московському, і дуже багато хлопців були розкидані по іншим командах, і футбол залишався в їхньому житті. Але київське "Динамо" завжди ставило перед собою найвищі цілі, і тому конкуренція в команді була найжорстокішою. Люди добиралися не тільки за спортивними, а й за людськими якостями. Люди, охочі бути тільки першими. Може, тому "Динамо" і домагалося таких результатів.

- До чого все-таки більше у вас лежить душа: до тренерської діяльності або до того, що включає в себе посаду спортивного директора?
- Я чекаю від нової роботи, перш за все, нового досвіду. Будь-якому тренеру завжди доводиться вирішувати масу організаційних проблем, Юрій Павлович не дасть збрехати. Тому я, по-перше, хочу бути корисним клубу і я дуже радий повернутися в його лави, а по-друге, я чекаю для себе досвіду тієї роботи, яка мені буде корисна у подальшій діяльності і як тренера, і як менеджера.

Сьомін є ініціатором запрошення Михайличенка / Фото: fcdynamo.kiev.ua
- Я хотів би додати на цю тему. Подивіться, скільки зараз клубів, в яких на посаді спортивного директора працюють люди, зовсім далекі від футболу. Напевно, правильніше, коли спортивним директором працює людина, яка все пройшла і знає весь футбол від А до Я та буде приймати рішення на користь футболу. Тому для "Динамо" дуже важливо, що на цій посаді в клубі буде саме Олексій, для якого секретів у футболі немає.

- Юрію Павловичу, зараз склалася така ситуація, в якій за вашою спиною в клубі буде знаходитися Олексій Михайличенко, який у разі низки невдач може вас змінити у вашій посаді.
(першим відповів Михайличенко) Нарешті! (Посміхається) Як же без цього питання?! Виходить, якщо Юрій Павлович мене запрошував, то це так: ти сідай, я раптом піду - ти замість мене?

(а далі сказав Сьомін) - Це нормальна ситуація. Значить, я буду працювати краще. У мене за спиною і без Михайличенка багато хто сидить (сміється).

- Юрію Павловичу, скажіть відверто: чи не плануєте ви виставити Михайличенка на матч з "Шахтарем"?
- Поки ми ще повинні подивитися, як він буде грати (посміхається). У нашій тренерській команді є Ребров, є Лужний, які теж не пропустять, а Олексій гратиме за адміністрацію (сміх у залі).

(але Михайличенко розчарував журналістів) Я вже навіть не граю, я ходжу (посміхається). Куди мені до Реброва і Лужного! А я вже закінчив грати навіть за ветеранів, тому що змагатися, наприклад, з Хацкевичем або Белькевичем мені соромно. Вони просто літають по полю!

- Олексію Олександровичу, наскільки відомо, ви брали участь у зйомках фільму "Байки Мітяя". І нібито, у вас була роль, в якій ви зіграли самого себе. Поділіться враженнями.
- Навряд чи можна говорити, що я грав самого себе, бо за дві хвилини в кадрі я сказав стільки мату, скільки не сказав за все життя (посміхається, сміх у залі). Просто хлопці з "95 кварталу", з якими я дружу, попросили зіграти такий персонаж, але це не я. Це буде короткий комедійний фільм, в якому мій герой тренував заводську команду, чого, напевно, я вже робити не буду. Це, скоріше, моя протилежність.

- Чи є у Михайличенка команда мрії?
- Швидше за все, команда моєї мрії - це не імена, яких я міг би назвати достатньо. Напевно, це команда, яка завжди бореться за перші місця. Команда, яка завжди прагне бути найкращою. Команда, яка збирає повні стадіони. Команда, яка приносить людям набагато більше радості, ніж прикрощів. Команда, яку люблять.

Читайте також:

Луческу і Сьомін - про дуель "Динамо" і "Шахтаря"

Суркіс: футболісти "Динамо" недарма їдять свій хліб

"Динамо" розтрощило "Зорю" і вийшло в лідери чемпіонату України

Сьомін: "Металіст" може виграти "золото" у цьому сезоні

Суркіс оштрафував Алієва і пригрозив йому виключенням з "Динамо"

Повʼязані теми:

Наступна публікація