Найгуманніше футбольне правосуддя: як КДК "загальмував" із резонансними матчами

Найгуманніше футбольне правосуддя: як КДК "загальмував" із резонансними матчами

КДК ФФУ відклав справи.

Комітет відправив у довгий ящик ігри "Олімпік" - "Металіст" та "Олександрія" - "Миколаїв".

Літо 2015 року обіцяло стати особливо спекотним для однієї української команди. За свої букмекерські "здобутки" в рамках минулого чемпіонату ця команда привернула до себе увагу УЄФА, йдеться у сюжеті "Профутболу" на каналі 2+2.

12 матчів "Олімпіка" - під підозрою.

Комітет з етики та чесної гри по крихті збирав неспростовні докази щодо єдиному матчу з дванадцяти вказаних - "Олімпік" - "Металіст".

Викликали на килим гравців Драченка, Огірю і тренера Санжара, шукали нових свідків, говорили про дисциплінарні санкції. І лише після розголосу по головній команді спливла інформація і про молодіжні склади U-19 i U-21.

"У нас забійні матеріали, як я кажу, залізно, по U-19, і по U-21. І матеріали, які пов'язані з основною командою... Скажімо так, є питання, які потрібно доопрацювати. Ми працюємо в цьому напрямку", - розповідав Ігор Кочетов, голова комітету з етики та чесної гри ФФУ.

Куди поділися матеріали по U-19 - загадка, бо про них у КДК - ні чи-чирк. Комітет з етики подав туди лише дані про дві поразки U-21: від "Динамо" (1:8) і "Карпат" (2:4).

КДК, який понад місяць мав усі документи, але чомусь не проводив засідання по договірних матчах, планував зібратися з цього питання 20 серпня.

За три дні до цього на матчі пам'яті Сергія Закарлюки Кочетова помічають поруч зі спортивним директором "Олімпіка" Олексієм Антоновим. Так би мовити, в неформальній обстановці. І голова комітету з етики раптово змінює свою риторику, свідомо знижуючи градус цієї гострої теми.

За дивним збігом обставин 20 серпня на засіданні КДК питання "Олімпіка" взагалі не розглядається.

"Щодо питання по договірним матчам, по "Олімпіку" і "Миколаєву", то за клопотанням голови Комітету з етики і чесної гри, ми це питання відклали на наступне засідання.

Вони саме працюють над тим, щоб надати нам додаткові документи для розгляду, об'єктивного розгляду цього питання", - прокоментував ситуацію голова КДК Денис Манів.

За словами Кочетова, в середині серпня клуб почав активно співпрацювати зі слідством. У нас виникає запитання: чому "Олімпік" не зробив цього у квітні? Коли тема, власне, і набула розголосу? А тепер, наприкінці літа, клуб наголошує, що у рамках внутрішнього розслідування виявлені махінатори з U-21 – воротар Бондаренко і півзахисник Марцинюк. І звітує – контракти із ними розірвані.

За інформацією "Профутболу", футболісти пішли з "Олімпіка" набагато раніше, ще до початку розпіареного внутрішнього розслідування.

Цього тижня відбулося довгоочікуване засідання КДК. Його підсумки задовольнили всіх фігурантів. "Олімпік" відбувся покаранням лише молодіжного складу U-21 - мінус 6 очок у цьому сезоні і двісті тисяч гривень штрафу.

Найбільш резонансні матчі - "Олімпік" - "Металіст" та "Олександрія" - "Миколаїв" КДК відправив на доопрацювання, тобто фактично поклав у довгий ящик без дна. Причина? Недостатність доказів і відсутність свідків.

"По тих матчах, звичайно, у нас були більш серйозна доказова база, яка вже просто не викликала ні в кого сумніву. По цим двом матчам у нас трішки впирається в наші можливості, які ми можемо реалізувати тільки за допомогою правоохоронних органів", - наголосив Кочетов.

Водночас "Тернопіль" і "Нива" (2:2), до нічиєї яких у листопаді минулого року теж були запитання, отримали від КДК по мінус три очка і по 100 тисяч гривень штрафу кожен. Бо їхній поєдинок було визнано таким, цитата "що відбувся із вчиненням дій з маніпулювання результатом матчу".

От і вийшло, що "Олімпік" у нас білий і пухнастий. Молодь відправили на заклання, основі пригрозили пальчиком. А нам так і хочеться сказати: Слава нашому футбольному правосуддю – найгуманнішому правосуддю у світі.

КДК загальмував розгляд "підозрілих" матчів основного складу Олімпіка

КДК загальмував розгляд "підозрілих" матчів основного складу Олімпіка

Повʼязані теми:

Наступна публікація