Олімпійські загрози: чим небезпечне Ріо-де-Жанейро для українських спортсменів

Олімпійські загрози: чим небезпечне Ріо-де-Жанейро для українських спортсменів

Фото: Getty Images

Українці хвилюються через віруси, криміналітет і антисанітарію.

Посеред бразильської зими вже наступного тижня у Ріо-де-Жанейро розпочнуться літні Олімпійські ігри. Українські спортсмени відлітають на іншу півкулю, де їх очікує не тільки боротьба за медалі, а й тропічні лихоманки, вірусні інфекції та зухвалий криміналітет, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перша Олімпіада в Південній Америці може стати карнавалом сюрпризів. "Це лихоманки – жовта, денга, чикунгунья, Зіка. Шистозамоз, лейшманіоз – вони можуть потрапляти крізь шкіру", - застерігає заступник директора з наукової роботи Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Тетяна Сергеєва.

До найбільшої паніки призвів вірус Зіка, епідемія якого розпочалася в жовтні 2015 року в Латинській Америці. Він переноситься комарами, перебіг хвороби не складний, утім наслідки можуть бути серйозними – гідроцефалія в дітей. Українські олімпійці про вірусні загрози знають, і ставляться до них по-спортивному. "Все, що я знаю про вірус Зіка, це все від моєї мами. Мама вже піднімає хвилю, як ти туда поїдеш. Ми думаємо, все буде добре", - каже бронзова призерка Олімпіади-2012 в естафеті Христина Стуй.

Тропічні лихоманки, вірусні інфекції та зухвалий криміналітет. Що чекає українських спортсменів у Ріо-де-Жанейро

Тропічні лихоманки, вірусні інфекції та зухвалий криміналітет. Що чекає українських спортсменів у Ріо-де-Жанейро

Думка не їхати в Ріо на мить промайнула в головах молодої сім'ї легкоатлетів Ганни та Олексія Касьянових. Але перші емоції замінив практичних підхід. "Ми для себе вирішили, що будемо якомога більше закривати поверхню тіла, щоби не кусали комарі. Візьмемо засоби захисту. Ми читали новини – там зменшили ризики до 70%", - каже Ганна Касьянова.

До вірусів у Ріо-де-Жанейро додаються ще проблема антисанітарії та криміналітету. "Мені вдалося бути колись в 2009 році в Бразилії. Буквально два дні. Саме тому я відмовився зараз від цієї поїздки", - зізнався директор департаменту олімпійського спорту Міністерства молоді і спорту Роман Вірастюк. "У нас торік був чемпіонат світу серед юнаків. І в нас у тренера, він переходив через дорогу, його схопили, зірвали ланцюжок із кулончиком – це було неприємно", - розповіла олімпійська чемпіонка з веслування на Олімпіаді-2012 Анастасія Коженкова.

Згідно з контрактом із національним олімпійським комітетом, українські спортсмени особисто відповідають за свою безпеку в Ріо, тому правила поведінки в кримінальному місті вже знають. "Нам одразу сказали: хлопці, ми вам рекомендуємо залишатися в містечку, їздити тільки з охороною, нікуди самостійно не висуватися", - розповів олімпійський призер зі стрибків у воду Ілля Кваша. "Не брати з собою основні документи – ксерокопію. Мінімальні кошти – краще якийсь дріб'язок віддати. Там дуже багато бідноти і бандитів", - каже тренер збірної України зі стрільби з лука Сергій Антонов.

До інструкцій із безпеки олімпійці отримали поради для здоров'я: використовувати репеленти, носити одяг, що максимально покриває тіло, надуважно стежити за гігієною, вживати винятково бутильовану воду та їжу після термообробки.

За будь-яких умов, уболівати за українців у місті карнавалу і "сюрпризів" можна вже із 5 серпня. "Я би просив вас всіх, щоби ви підтримали наших, а наші вас не підведуть", - пообіцяв Вірастюк.

Кореспондент ТСН Ярослава Шумик

Повʼязані теми:

Наступна публікація