Перша жінка-арбітр у "світі чоловіків": хто така Катерина Монзуль

Перша жінка-арбітр у "світі чоловіків": хто така Катерина Монзуль

Монзуль вже 3 квітня відпрацює на матчі УПЛ. Фото: УЄФА

ТСН Проспорт знайомить вас з рефері матчу УПЛ між "Волинню" та "Чорноморецем".

Федерація футболу України призначила суддів на матчі 20 туру національного чемпіонату.

Серед інших у списку опинилася і Катерина Монзуль, яка 3 квітня стане першою жінкою-арбітром, яка обслуговуватиме поєдинок елітного дивізіону серед чоловічих команд.

ТСН Проспорт знайомить вас з головною героїнею історичної події для українського футболу.

Катерина Монзуль виросла в селищі Бабаї Харківської області. З дитинства вона захоплювалася футболом і навіть грала за місцеву збірну. Арбітром вирішала стати у 18 років.

24 вересня 2005 року Монзуль вперше відсудила міжнародний футбольний матч між командами Фінляндії і Польщі. Вже 11 червня 2009 року розглядалося питання про можливість довірити Катерині обслуговування ігор Першої ліги, однак виконком ФФУ в результаті відмовив їй у проханні, оскільки у неї не було повної професійної підготовки.

Більш ніж через 2 роки, 4 жовтня 2011 року, Катерина отримала ліцензію арбітра Першої ліги. 5 жовтня 2011 року вона відсудила свій перший матч Першої ліги між "Одесою" та "Кримтеплицею".

Монзуль у матчі жіночого чемпіонату світу.

Втім, ще до цього, у 2010 році, їй довірили працювати на Юнацьких Олімпійських іграх в Сінгапурі, а в 2011 році вона з'явилася і на чемпіонаті світу в Німеччині. Взимку того ж року вона потрапила до категорії елітних арбітрів ФІФА, причому стала першою жінкою-рефері з України, яка була удостоєна такого звання.

Монзуль на матчі жіночої Ліги чемпіонів. Фото: УЄФА

Обслуговувала матчі жіночої Ліги чемпіонів, відбіркові матчі до жіночого Євро-2013. Обслуговувала Євро-2013 року в Швеції. Працювала на матчах групового етапу чемпіонату світу-2014 серед дівчат до 20 років у Канаді. На цьому турнірі стала арбітром фінального матчу між збірними США та Японії (5:2).

За підсумками голосування міжнародної федерації футбольної історії і статистики (IFFHS) Монзуль була визнана кращою жінкою-арбітром 2015 року.

Катерина Володимирівна Монзуль

Дата народження: 5 липня 1981 року

Зріст: 167 см

Освіта: архітектор-містобудівник

Особисте життя: незаміжня

Іноземні мови: англійська

Перший міжнародний матч у ролі головного арбітра: Фінляндія – Польща, 2005 рік

Досягнення:

- перша українська жінка-арбітр елітної категорії ФІФА

- краща жінка-арбітр 2015 року за версією міжнародної федерації футбольної історії і статистики

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація