Перші засуджені. Чому молоді футболісти "Металіста" здали матч

Перші засуджені. Чому молоді футболісти "Металіста" здали матч

Перші засуджені. Чому молоді футболісти "Металіста" здали матч

Даніїл Соломаха

За злив гри хлопці отримали понад 100 тисяч гривень на двох. Суд оштрафував їх на 8,5 тисяч.

Літній день 6-го серпня 2015 року надовго запам'ятають два футболісти "Металіста" - Даніїл Соломаха і Руслан Ковток. У 4-му турі молодіжного чемпіонату харків'яни програли луцькій "Волині" - 2:6, йдеться у сюжеті "Профутболу" на каналі 2+2.

Через рік з'ясувалося, що Ковток і Саламаха зливали гру на тоталізатор. Департамент захисту економіки Національної поліції і Генпрокуратура звинуватили 19-річного Ковтка, і 20-річного Соломаху в участі у матчі з фіксованим результатом.

Звинуватили їх за 354-ю статтею КК України.: "одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства, установи чи організації". Звинувачених цього тижня судили у Луцьку - місті, де відбувався той матч, тобто де було скоєне кримінальне правопорушення.

Суд виніс покарання - 500 неоподаткованих мінімумів, тобто штраф у 8,5 тисяч гривень.

Таке покарання - через те, що гравці активно сприяли розслідуванню.

Як виявилося, пропозиція заробити швидкі гроші пролунала від іншого футболіста "Металіста".

За одну гру футболісти отримали понад 100 тисяч гривень на двох.

Відмовитися від таких грошей було важко. Футболісти тривалий час не отримували зарплату. Проте колишній тренер дублю "Металіста" Олександр Призетко виправдань гравцям не знаходить. Каже, що теж не отримував зарплатню, але навіть не думав про таке.

Засуджений Руслан Ковток відмовився пояснити свою позицію на камеру. Інший засуджений - Даніїл Соломаха розповідає, що у нього були особисті проблеми.

"За 2,5 роки, що я був в "Металісті", я отримав 7 тисяч гривень. Мені соромно говорити, зізнатися, але в 19 років мені доводилося просити грошей у рідних на елементарні речі: це шкарпетки, шорти, футболка. На особисті витрати. Після смерті батька, мама не змогла мені більше допомагати. Просити грошей у бабусі, у якої мізерна пенсія ... їй самій пенсії не вистачало.

І в цей важкий час надійшла пропозиція взяти участь в тому, за що я зараз несу кримінальну відповідальність - йдеться про здачу матчу. Хочу попросити вибачення за свої дії у всіх тих, кому футбол дорогий", - зізнався хлопець.

Соломаха і Ковток стали першими в історії України футболістами, яких засудили за участь у матчі з фіксованим результатом.

За інформацією "Профутболу", Національна поліція і Генпрокуратура займаються ще кількома кримінальними справами щодо матчів із фіксованим результатом. До розслідувань долучається і ФФУ, консультуючи слідчі органи. З жовтня до боротьби з футбольною корупцією приєднається і Прем'єр-ліга.

Цього вівторка до Києва приїхав Франческо Баранка - представник Federbet, компанії, що бореться з проблемою договірняків у всьому світі. Мета візиту - підписати договір про спільну боротьбу починаючи з 15 жовтня.

Головне ж, щоб у цю боротьбу не втрутилися українські реалії.

Нагадаємо, у грудні 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон про договірні матчі. Наразі його удосконалюють.

 

Як в Україні судять за договірні матчі

Як в Україні судять за договірні матчі

Повʼязані теми:

Наступна публікація