Рік корупційному мега-скандалу в ФІФА. Причини та наслідки

Рік корупційному мега-скандалу в ФІФА. Причини та наслідки

Платіні та Блаттер. / Фото: Reuters

27 травня 2015 року поліція швейцарського міста Цюрих заарештувала низку провідних чиновників ФІФА

27 травня виповнюється рік від формального початку грандіозного корупційного скандалу ФІФА, який став найбільш гучним в історії футболу і призвів до численних подальших відставок та арештів.

Передісторія

Свідчення системної корупції в керівництві ФІФА з'являлися протягом багатьох років. Особливо наочно ця проблема проявилася у 2010 році під час розгляду заявок на два наступних чемпіонати світу 2018 і 2022 років.

Отримання права на ЧС-2018 Росією викликало підозри, проте довгий час критики не мали жодних доказів. Лише у жовтні 2015-го, перебуваючи в опалі, бос ФІФА Йозеф Блаттер зізнався, що РФ віддали "мундіаль" завдяки так званим "джентельменським домовленостям".

Вибір Катару (2022) з його нестерпною спекою, також викликав підозри у підкупі. Витік внутрішньої інформації та подальше розслідування "Sunday Times" дали вичерпні дані, які вказували на незаконні дії катарця Мохамеда бін Хаммама — глави Азіатської конфедерації футболу в 2002-2011 роках. Останній імовірно підкупив представників країн Африки, витративши на це не менше 5 мільйонів доларів. Офіційне розслідування, проведене ФІФА щодо цього епізоду, не дало жодних результатів. Можливість перегляду заявок була категорично відхилена, критики ж були затавровані як расисти.

Втім, у грудні 2015-го принц Йорданії Алі бін Аль-Хусейн зажадав негайної публікації розслідування про вибір Катару країною-господарем чемпіонату світу-2022.

Перші арешти

27 травня 2015 року, напередодні чергового конгресу ФІФА в Цюриху, швейцарська поліція за поданням ФБР заарештувала сімох високопоставлених функціонерів асоціації. Були арештовані: віце-президент і член виконкому ФІФА, бос КОНКАКА Джефрі Уебб, Еухенії Фігередо (колишній президент Асоціації футболу Уругваю і КОНМЕБОЛ), Едуардо Чі (голова Федерації футболу Коста-Рики), Хуліо Роча (директор ФІФА з розвитку), Рафаель Есківель (голова Федерації футболу Венесуели), Жозе Марія Марін (екс-президент Конфедерації футболу Бразилії) і Ніколас Леос (екс-президент КОНМЕБОЛ). Одночасно поліція США провела обшук у штаб-квартирі КОНКАКАФ у Маямі.

Одночасно з опублікуванням висновку мін'юсту США, швейцарська прокуратура заявила про ведення власного розслідування розгляду заявок на проведення чемпіонатів світу: Росії (2018) і Катару (2022). Розслідування стосується дій деяких офіційних осіб, підозрюваних у "злочинній недбалості" і відмиванні грошей. Влада Швейцарії заморозила рахунки деяких функціонерів ФІФА та вилучила відповідні фінансові документи. Британське агентство по боротьбі з фінансовими злочинами ("Serious Fraud Office") розпочало розслідування ролі банків, залучених у сумнівні транзакції.

Міжнародна реакція

Більша частина європейських країн відреагувала на розслідування позитивно, вважаючи, що ФІФА давно є розсадником корупції і потребує реформи і кадрових змін. При цьому Іспанія і Франція 29 травня 2015 року проголосували за переобрання Йозефа Блаттера на пост президента ФІФА.

Путін висловився проти розслідувань щодо босів ФІФА та УЄФА. / Фото: Reuters

Активний прихильник Блаттера президент Росії Володимир Путін тепло привітав Блаттера з переобранням і висловив упевненість у тому, що "професіоналізм і високий авторитет допоможуть Блаттеру і далі сприяти розширенню географії та популярності футболу". Путін також заявив, що вважає арешти чиновників ФІФА спробою США поширити свою юрисдикцію на інші держави і не допустити переобрання Блаттера на черговий строк.

Бос УЄФА Мішель Платіні заявив, що в разі переобрання Блаттера Європейська футбольна асоціація оголосить бойкот чемпіонату світу. Віце-президент англійської футбольної асоціації Девід Гілл відмовився зайняти запропоноване йому місце у виконкомі ФІФА на знак протесту проти вибору Блаттера на новий строк.

Футбольна федерація Австралії, яка перевела півмільйона доларів на рахунки Міжнародної федерації футболу, висунула підозру, що гроші привласнив колишній віце-президент ФІФА Джек Уорнер.

Подальші затримання, відставки та штрафи

21 грудня 2015 року керівники ФІФА та УЄФА Йозеф Блаттер і Мішель Платіні відповідно були усунені від футболу на 8 років. Причиною такого суворого рішення комітету ФІФА з етики став корупційний складник. 2010 року ФІФА за дорученням Блаттера перерахувала на особисті рахунки Платіні 2 мільйони швейцарських франків.

За версією обвинувачених, француз отримав гроші за свою роботу в організації з 1998 до 2002 року. Проблема в тому, що жодних документальних підтверджень слів функціонерів не знайшлося ні після допиту свідків, ні після обшуків у штаб-квартирах ФІФА та УЄФА. У трудовому ж договорі, підписаному 25 серпня 1999, згадки про бонуси у розмірі 2 мільйонів франків відсутні. Зазначимо, що свої "заслужені" 2 мільйони франків Платіні отримав саме перед виборами президента ФІФА  2011 року, на яких він повинен був бути головним конкурентом Блаттера. Після отримання платежу француз оголосив, що знімає свою кандидатуру, що одразу викликало серйозні підозри.

Платіні відсторонений від футболу і восени перестане бути керівником УЄФА. / Фото: Reuters

Паралельно, чергову партію футбольних високопосадовців було затримано у Цюриху. Зокрема, серед заарештованих були президент конфедерації футболу Північної і Центральної Америки і країн Карибського басейну (КОНКАКАФ) Альфредо Хавіт і президент Південноамериканської конфедерації футболу (КОНМЕБОЛ) Хуан Анхель Напоут. Також були затримані колишній президент Бразильської конфедерації футболу Рікардо Тейшейра і її нинішній голова Марко Поло дель Неро.

Втім, дісталося не лише футбольним функціонерам. Британські банки, зокрема "Barclays", "Standard Chartered" та "HSBC", проти яких ФБР також висунуло звинувачення в співучасті у відмиванні грошей високопосадовцями ФІФА, почали внутрішнє розслідування щодо переміщення грошей чиновниками ФІФА між різними відділеннями банків.

Найбільшому банку Європи британському HSBC у 2010 навіть довелося сплатити США рекордну суму штрафу у розмірі 1,9 мільярда доларів.

Наслідки

Скандал зумовив величезні зміни у верхівці керівництва світового футболу.

ФІФА вже отримала нового керівника, яким став Джанні Інфантіно, а  УЄФА вже точно отримає нового боса 14 вересня, оскільки Мішель Платіні участі у виборах не братиме.

Нових керівників також отримала низка національних федерацій та міжнародних конфедерацій. Десятки топових футбольних екс-чиновників наразі перебувають під слідством у США та Швейцарії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація