Сьомін підбив підсумки 2011 року для "Динамо"

Сьомін підбив підсумки 2011 року для "Динамо"

Сьомін просить терпіння / Фото: dynamo.kiev.ua

Юрій Павлович розповів, що хорошого і не дуже сталося у 2011 році, та які висновки слід зробити.

Головний тренер київського "Динамо" Юрій Сьомін підбив підсумки 2011 року.

- Юрію Павловичу, ваш стаж роботи тренером обчислюється майже трьома десятиліттями. Чим запам'ятався рік, що минає?
- Він вийшов дуже складним, у ньому були як певні невдачі, так і успіхи. В черговий раз, прийнявши команду, склалася ситуації, коли довелося все починати спочатку.

- Як і в 2008 році, коли ви очолили "Динамо", перебудова гри під ваше бачення відбувалася поступово. Наскільки гра "Динамо" в 2011 році відповідала вашій футбольній концепції?
- Корективи були потрібні, оскільки з часу мого відходу команда значно змінилася. Багато гравців, на яких будувався той колектив, пішли. Когось нам вдалося придбати, когось ні.

Що стосується концепції - відсутня стабільність. На відміну від мого першого періоду роботи в "Динамо", коли була ігрова стабільність. З чим пов'язана ситуація, що склалася? На мій погляд, у нас багато різнопланових гравців. Вони досить добре один одного не розуміють. Є багато виконавців, які люблять індивідуальні дії. До спільного знаменника підвести все це не вдалося. Окремі матчі були дуже і дуже хороші, були й ті, які в ігровому плані залишали бажати кращого.

- Охарактеризуйте принципи гри "Динамо" в 2011 році?
- Принципи завжди одні й ті ж. Є завдання, які потрібно вирішувати. Повинна бути присутньою дуже стабільна гра в захисті всіх польових гравців і більш агресивна в атаці. Такий наш принцип.

Юрій Павлович розклав все по полицях / Фото: fcdynamo.kiev.ua
- Яку гру у звітному році можете назвати еталонною?
- Еталонних ігор не буває. Були ігри успішні, хороші, наприклад, вдома з "Манчестер Сіті". На мій погляд, це одна з найкращих ігор у виконанні "Динамо". Її якість навіть вища, ніж в той період, коли ми стали чемпіоном України. Чудові матчі провели восени в чемпіонаті України і Кубку України проти "Шахтаря". На жаль, в них перемогти не вдалося. Не завжди у грі, яка естетично здається гарною, виходить досягти перемоги. Тому на перше місце завжди ставиться результат.

- На початку сезону багато нарікань адресувалося грі захисту, але в підсумку в чемпіонаті команда в 20 матчах пропустила 8 м'ячів. Виходить, вдалося зробити висновки?
- Напевно, ми правильно сприйняли критику. Зробили акцент на надійності захисних дій. Ми досить непогано граємо в захисті, і це відноситься до дій всіх футболістів. А окремі помилки завжди були і будуть. Це залежить від індивідуальної майстерності футболіста.

У нас протягом сезону травмувалося багато провідних гравців. В окремих матчах їх кількість доходила до п'яти-шести, часом не вдавалося набрати повну заявку на гру. Але ми продовжували домагатися результату. У матчах з "Металістом", "Карпатами" і "Металургом" брали максимум. Може, гра була не дуже якісною, але всі гравці, в тому числі і ті, які нещодавно перебували в резерві, боролися за результат. У цьому плані ми добре спрацювали.

Сподіваємося, в майбутньому травми нас обійдуть стороною, завдяки чому вдасться стабілізувати гру. Ще один момент - від нас весь час вимагають результат. Самі подивіться, за відносно короткий проміжок часу в команду влилася велика група молоді. Ми повинні потерпіти. Напевно, не відразу Блохін став Блохіним, а Бєланов - Бєлановим... Не завжди стабільно грає Гармаш, Ярмоленко, який в цілому проводить дуже сильний чемпіонат. Той же самий Коваль, Хачеріді. Подивіться, яка набралася група українців, всі вони залучаються до національної збірної. Всім нам, у тому числі й уболівальникам, необхідно терпіння. А на тлі придбаної молоддю стабільності має додати вся команда.

- Важко було в серпні розлучитися з провідним гравцем півзахисту Романом Єременком, якого ви три роки тому запросили в "Динамо"?
- Звичайно, важко. Але таке життя, так склалася ситуація. Єременко - велика фігура у футболі, недарма він зараз вважається найкращим опорним хавбеком у російській лізі. Але ми йому повинні знайти заміну. Пішов Єременко, став практично постійно грати Гармаш. Так, у нього є помилки, як останній грі. Але потрібна робота над виправленням, певне терпіння. Все це відразу не відбувається. Думаєте, пішов досвідчений Єременко, поставив на його місце 20-річного Гармаша, і все пішло? За помахом палички? Але я впевнений, що з Гармаша виросте гравець рівня Єременка, а може і ще кращий.

Сьомін пояснив причини невдачі у євросезоні / Фото: dynamo.kiev.ua
- У 2008 році, переводячи в першу команду Ярмоленка, бачили в ньому якості, які дозволять у майбутньому очолити список кращих бомбардирів чемпіонату України?
- Поза сумнівом, бачив. Це різноплановий гравець, якого я практично з першого дня роботи в "Динамо" підключав до тренувань з основним складом, давав йому шанс в товариських матчах. Тоді в першу команду прийшла велика група молоді, аналогічна ситуація повторюється і зараз. На зимові збори ми беремо Макаренка, Буяльського, Лухтанова, залучаємо воротаря Буща. Це зовсім нові прізвища.

Робимо акцент, щоб в майбутньому свої вихованці складали основу команди. Це шлях нелегкий, для його подолання потрібен час і терпіння. Ми дуже були розчаровані, що вийшовши на хороший рівень гри, отримав важку травму Калитвинцев.

- Влітку "Динамо" поповнили п'ять гравців (Ідейє, Аруна, Дуду, Ескобар, Аді), з яких стабільно заграв лише один. Як оціните проведену трансферну роботу?
- Однозначно не можу сказати, потрібен час. Найголовніше, що було вибрано правильний напрямок. Всі запрошені гравці молоді, в силу цього не кожен може відразу заявити про себе. На мій погляд, в окремих матчах Ідейє проявив себе зовсім непогано, але не було стабільності. Аруна зіграв в Суперкубку проти "Шахтаря", всі відразу заговорили, що це суперпридбання. Але надалі він не витримав конкуренції, визначеного нового для нього ритму гри і життя.

Дуду давали шанс в окремих іграх, виглядав він непогано. Але у зв'язку з високою напругою і необхідністю домагатися результату в кожній грі, було дуже складно давати йому більше часу на полі.

Про Ескобара і Аді поки говорити не варто. Їх взяли на перегляд, але це не ті виконавці, на яких ми серйозно розраховували вже цієї осені. Ми їх переглянули, вони побачили, що з себе представляє "Динамо". Тепер будемо приймати рішення по їх майбутнє.

- Навесні "Динамо" чекає гостра боротьба за перше місце в чемпіонаті. Євро-2012 не буде психологічно тиснути на гравців, відволікати їх від вирішення клубних завдань?
- Така ситуація в "Динамо", "Шахтарі", "Металісті", всі знаходяться в однакових умовах. Єдиний момент, у нас дуже велика група гравців, яка готуються до чемпіонату Європи. Тут, як кажуть, немає лиха без добра. Ми вилетіли з Кубка України, єврокубків. Навантаження на гравців збірної буде дещо меншим. Вони в змозі за рахунок хорошої гри в чемпіонаті гідно підготуватися до Євро-2012. Перенавантажень не повинно бути.

- Три роки тому Алієв і Мілевський входили в число найкращих гравців і бомбардирів чемпіонату. Чому нинішній рік склався для них, можна сказати, невдало?
- Про Алієва вже багато говорилося. Він мав велику перерву, три-чотири місяці перебував без ігрової практики, повноцінного тренувального циклу. Що стосується Мілевського, у нього своя ситуація... На мій погляд, він в цьому році здав. З чим це пов'язано? І він теж про це має подумати.

- Шевченко...
- Ви пам'ятаєте хороші матчі Шевченка, коли він у лютому "Бешикташу" забивав м'ячі, або цієї осені з "Металістом". Андрій багато працював на команду, приніс велику користь. Але він не може постійно грати. Коли Шевченко в хороших кондиціях, він повинен виходити на поле. Не завжди це виходить, але ми прагнемо. Шевченко має готуватися до чемпіонату Європи, паралельно приносячи користь клубу. А нарікання з боку громадськості будуть завжди.

- Одне з наболілих питань - проблема дисципліни в команді. Чому так багато невиправданих вилучень, причому "обпалюються" в основному одні й ті ж?
- Поясню це дуже великою нервозністю і напругою, яку не всі гравці можуть витримати. Покарання, що футболісти отримують, дуже великі. Караються матеріально, через критику в пресі. Вони повинні звикнути до напруги, що кожен епізод на футбольному полі грає величезне значення. Що зараз зовсім інше суддівство, і в світі, і в чемпіонаті Україні. Не можна апелювати до суддів, як би ти був ними не задоволений. У нас це поки не виходить.

Правильно сказано, що "караються одні й ті ж гравці". Надалі будемо думати, що з ними робити, давати їм більше або менше ігрового часу. Але ми не можемо їх узяти і одним махом звільнити від команди. Вони мають контракт з клубом, ми їх можемо тільки покарати. З іншого боку, де взяти на їх місце інших? От коли знайдемо інших, тоді й будуть можливості заміни тих, хто невідповідно поводиться на полі.

Юрій Павлович вважає, що нинішній склад боєздатний / Фото: fcdynamo.kiev.ua
- Ігор Суркіс сказав, що підсилення потребують позиції лівого захисника, плеймейкера і нападника. Що до цього додасте?
- Я б сказав трохи по-іншому - захисник, гравець середини поля та лінії атаки.

- Є кандидати, які можуть повернутися в "Динамо" з оренди?
- Складно назвати гравця, який би повернувся з оренди і зараз нам реально допоміг. Не бачу, хто б яскраво себе показав в іншій команді. Всі, віддані в оренду, за винятком Бойка, не зовсім добре себе проявили.

- Під кінець року хочеться чогось оптимістичного. Чим порадуєте вболівальників?
- По-перше, ми зараз у турнірній таблиці на першому місці. По-друге, попрошу у вболівальників більше терпіння, розуміння та підтримки. Її ми повинні відчувати і в непрості періоди, і коли у нас все добре. Вболівальник теж пізнається в складний час. І або він допомагає команді вибратися з низки невдач, або віддається нескінченній критиці. Мені б хотілося, щоб наступного року ситуація, що склалася, була виправлена.

НАГАДАЄМО. Навесні "Динамо" фінішувало другим у чемпіонаті Україні, вийшло у фінал Кубка України і 1/4 фіналу Ліги Європи.

У другому півріччі найяскравішим моментом стало завоювання Суперкубка Україні і перше місце в чемпіонаті після 20-ти турів.

В цей же час "Динамо" не потрапило до групи Ліги чемпіонів, не вийшло з групи Ліги Європи та на ранній стадії вибуло з розіграшу Кубка України.

Читайте також:

Футбольні канікули: як проведуть відпустку гравці "Динамо"

Шацьких: навіщо з такою грою "Динамо" вигравати чемпіонат?

Бєланов: ті, хто зараз в "Динамо", нас...ли на тих, хто довгі роки створював це ім'я

Заваров: взагалі не знаю такої команди як "Динамо"

Чанову боляче дивитися на це безперспективне "Динамо"

Буряк знайшов виправдання "обережному" футболу Сьоміна

Повʼязані теми:

Наступна публікація