Спаллетті: Медведєву буде приємно, якщо "Зеніт" переможе "Шахтар"

Спаллетті: Медведєву буде приємно, якщо "Зеніт" переможе "Шахтар"

Лучіано Спаллетті / Фото: shakhtar.com

Прес-конференція тренера "Зеніту" Лучіано Спаллетті, приурочена до матчу третього туру Ліги чемпіонів "Шахтар" - "Зеніт".

У прес-центрі "Донбас-Арени" відбулася передматчева прес-конференція головного тренера "Зеніту" Лучіано Спаллетті, присвячена матчу проти "Шахтаря" у третьому турі групового турніру Ліги чемпіонів.

Тренер "Зеніту" відповів на численні запитання журналістів.

- Ваш колега Мірча Луческу пообіцяв, що результат матчу повинен порадувати тільки президента Україна Віктора Януковича. Чи можете ви зі свого боку пообіцяти, що порадуєте Дмитра Медведєва?
- Я думаю, що якщо у нас вийде добитися результату, який нам потрібен, від цього буде радіти вся Росія. У тому числі і нашому президентові буде приємно побачити такий результат. Сам факт того, що він прийде на стадіон, говорить про те, що йому небайдужий спорт і що він думає, як розвивати його в нашій країні. Так що, я вважаю, йому буде приємно, якщо ми доб'ємося позитивного результату.

- У матчі з "Динамо" не вийшов на поле Костянтин Зирянов, який мені як гравець дуже подобається. Знаю, що і вам він також подобається. Ви берегли його для гри з "Шахтарем" чи це було пов'язано з якимись іншими причинами?
- Коли ти тренер, у тебе досить багато причин, чому ти робиш той чи інший певний вибір. Однією з таких причин може бути наступна: такий гравець, як Зирянов, завжди по максимуму віддається на полі. І в одній з ігор можна дати йому відпочити. Але надалі я буду інакше ставитися до такої ситуації, тому що бачу, що цей гравець вам подобається! А от мені футболісти моєї команди подобаються однаковою мірою. Я їх усіх люблю.

- Чи готові ви проти "Шахтаря" зіграти від оборони, другим номером, і ловити команду Мірчі Луческу на контратаках?
- Я трохи тут почитав, що сказав Луческу - і цього разу, перед нашою грою, і перед їх домашнім матчем з АПОЕЛом. Я його досить добре знаю. Ми багато разів з ним спілкувалися по телефону, і я прекрасно пам'ятаю, як він тренував "Брешію" в Італії. Спочатку мені здавалося, що він скромніший. (Посміхається)

Я знаю одне: за ті два роки, що я працюю, "Зеніт" в російському чемпіонаті забив більше всіх голів. І коли я приїхав до Санкт-Петербурга, я прийняв велику команду. Я навіть не дуже доклав до неї свою руку. Якщо мені доведеться працювати шість-сім років у клубі, як це робить Луческу, і міняти по сім-вісім гравців - тоді можна буде поговорити.

Що стосується гри - її результат ми побачимо тільки в кінці. Але можу запевнити вас, що моя команда буде визначати хід гри, як завжди, виходячи зі своєї ігрової філософії.

- Перед матчем з "Порту" ви зазначили, що у португальців є вільні зони в захисті, які ваша команда обов'язково буде використовувати. І матч це підтвердив: "Зеніт" переміг. Сьогодні Луческу говорив, що футболісти його команди також захоплюються атаками і залишають вільні зони у себе в обороні. Можливо, це гра в піддавки?
- (Сміється) "Шахтар" - дуже технічна команда. Тут Луческу правий. У них шість-сім бразильських футболістів у складі. Звичайно, щоб використовувати свої сильні сторони, "Шахтар" буде намагатися грати на нашій половині поля, буде намагатися контролювати м'яч. Ми ж постараємося теж володіти м'ячем, але ж Луческу говорить, що ми гірше це робимо! Тому доведеться, напевно, нам відсиджуватися на своїй половині поля. Спробуємо дістатися до чужого штрафного майданчика і пару разів пробити по воротах!

- Пане Спаллетті, кілька днів тому в Римі були серйозні зіткнення на вулицях напередодні матчу "Лаціо" - "Рома". Взагалі, те, що відбувається у вашій рідній країні, якось відбивається на вашому настрої, на вашій роботі?
- Що стосується маніфестацій на вулицях в Римі - це не має нічого спільного з римським дербі. Природно, причини цих заворушень - те, що зараз відбувається в Італії з політичної точки зору. Той факт, що дуже багато людей виходить на вулиці і демонструє свої невдоволення, означає, що вся країна переживає не найкращі часи. Але я думаю, що це велика помилка - виходити на вулиці і демонструвати свою незгоду, підпалюючи щось і вступаючи в конфлікт з органами правопорядку. Думаю, що потрібно висловлювати свою думку по-іншому. І в цій ситуації я якраз перебуваю на стороні служб правопорядку. Ті люди, які вчинили ці злочини, неправильні дії, повинні бути покарані і заарештовані. Я абсолютно впевнений в італійцях, в нашому народі. Він працьовитий, і ми зуміємо цю ситуацію виправити, поставивши все на свої місця.

- Я запитував у Дмитра Чигринського та Мірчі Луческу про те, хто їм подобається у складі "Зеніта". Вони відповідали досить дипломатично, коректно, що вся команда хороша. Але все-таки обидва одне прізвище назвали - це Крішито. А у вас є улюблений гравець у складі "Шахтаря"?
- Я думаю, що їх небажання відповідати на ваше запитання було правильним. Це свого роду така тактика, адже тренер не повинен говорити про футболістів чужої команди. Тренеру повинні подобатися гравці його команди, і це неправильно, якщо він буде називати прізвища футболістів суперника. У цьому сенсі, думаю, Луческу і Чигринський вели себе досить коректно.

У Луческу хороша команда, але я абсолютно ні в чому йому не заздрю. А хто пройде в наступний раунд, ми побачимо тільки потім. Ми вже зустрічалися з Луческу п'ять-шість років тому, коли я тренував "Рому", і розмови були такими ж. Він з "Шахтарем" виграв 1:0 вдома, але програв 0:4 у Римі, після чого не вийшов з групи. Тому не варто говорити занадто рано. Це футбол, це Ліга чемпіонів, і тільки за підсумком можна зрозуміти, як усе було.

- У чому "Шахтар" змінився з часу зустрічі з вашої "Ромою"?
- "Шахтар" зберіг свій командний хребет. У ті часи у складі донеччан теж було багато футболістів із Бразилії. Команда грала технічно, добре, як діє і зараз. Нині у них є велика перевага - цей чудовий стадіон. Стадіон такого рівня, безумовно, дає дуже сильну допомогу команді на полі. І я хочу ще раз повторити, що "Шахтар" при Луческу завжди був дуже сильною командою, завжди демонстрував свою силу і цінність не тільки на внутрішньому рівні, але і на європейській арені.

- До Донецька не прилетіли Анюков і Кержаков. Була якась можливість того, що вони візьмуть участь в грі? Або ж, враховуючи те, як вони викладаються в кожному матчі, не гірше того ж Зирянова, ви вирішили не ризикувати їхнім здоров'ям?
- У цих гравців фізичні проблеми, травми, і вони не могли прийняти участі в цьому матчі. І між двома футболістами, ім'я першого з якого відоміше, але його готовність у відсотках - 50 на 50, і гравцем, який готовий на сто відсотків, я завжди виберу другого. Так, нам не вистачає цих двох виконавців, але в мене в розпорядженні склад, який в порядку і готовий зіграти. А кращі футболісти - це ті, хто виходить на поле, хто грає, а не ті, хто залишається за його межами. І я довіряю тим, хто буде грати.

Нагадаємо, що матч "Шахтар" - "Зеніт" відбудеться у середу, 19 жовтня. Початок зустрічі - о 21:45. Пряму трансляцію з "Донбас-Арени" дивіться на телеканалі "1+1" та на "Проспорті".

Читайте також:

Луческу: удача повернеться обличчям до "Шахтаря"

Луческу у середу хоче порадувати Януковича

"Зеніт" прилетів на матч з "Шахтарем" без своїх лідерів

Срна: "Шахтар" в боргу перед своїми вболівальниками і в середу порадує їх

"Зеніт" розповів вболівальникам, як у Донецьку п’ють горілку

"Шахтар" вважає себе командою європейської еліти

Луческу подарував квіти жінці-арбітру, яку розкритикував

Повʼязані теми:

Наступна публікація