Суддівське кумівство та корупція: чому варто дивитися "Золотий свисток"

Суддівське кумівство та корупція: чому варто дивитися "Золотий свисток"

Фото: Канал 2+2

Автор проекту розповів про свій фільм.

Цієї суботи, 23 квітня, о 21:20 відбудеться прем'єра авторського проекту Костянтина Андріюка "Золотий свисток".

Журналіст поділився деякими подробицями про свою роботу і про те, чому фільм вартий уваги українців.

- Костянтине, серед багатьох українських футбольних тем саме тема суддів та арбітражу зацікавила Вас найбільше. Якою була ця робота?

- Робити фільм-розслідування про футбольних арбітрів не просто важко, а неймовірно важко. За статками наші арбітри мало чим поступаються народним депутатам, але є одна суттєва різниця. Наші арбітри - не депутати і не держслужбовці, вони не зобов'язані декларувати свої статки і звітувати. Відтак, будь який необережний крок з мого боку був би втручанням в їхнє приватне життя.

- Хто став головним героєм Вашого розслідування?

- Головний герой мого розслідування - комітет арбітрів України. Це така собі арбітражна Матриця. Жоден з арбітрів не може зробити руху без дозволу цієї системи. Придушується будь який спротив чи повстання, шансів у бунтівників - жодних. Система викине не лояльних до неї на узбіччя життя, без права повернення. І всі їхні крики будуть розцінюватися як волання ображених. Та й не чути ніколи в цій системі голосу ображених. Десятки років там всіх і все влаштовує.

В яких будинках живуть українські арбітри? Фото - Костянтин Андріюк.

Але мені найобразливіше було дізнатися, що попередні 6 років наш арбітражний корпус займався таким собі окозамилюванням. Коли українських арбітрів очолив сам П'єрлуїджі Колліна, здавалося, це буде прорив - наче політ Гагаріна в космос. Але вже на третій рік вузькому колу журналістів все стало зрозуміло. Колліна бачить все зсередини, бачить цю наскрізь прогнилу, корумповану і кумівську систему - і нічого не хоче змінювати. Вочевидь, Колліна знайомий з історією про знамениті Потьомкінські села, бо не можна інакше назвати те, що він демонструє нам увесь цей час.

Щоб показати велетенський контраст між нашими арбітрами і європейськими, мені навіть не довелося далеко їхати. Достатньо було завітати до Польщі. 10 років тому цю країну трусило від скандалів з арбітрами. Були гучні арешти, судові процеси, вироки. Але у грудні 2011 настав час реформ. Поляки повністю очистили свій арбітражний комітет від будь яких натяків на корупцію чи кумівство. І ось вам результат: Євро-2016 їде обслуговувати бригада польських арбітрів на чолі з головним - Шимоном Марциняком. Для довідки, Колліна в Україну прийшов влітку 2010-го. Але українські арбітри не поїдуть проводити матчі Євро у Франції. Взагалі від 1998-го року українські арбітри не відсудили жодного матчу групового турніру Ліги чемпіонів. Не кажучи вже про стадію 1/8 і вище…

Будинок-вілла Пєрлуїджі Колліни знаходиться у найдорожчому регіоні Італії.  Фото - Костянтин Андріюк.

- Це все ж таки фільм-розслідування чи фільм-викриття?

- Моє творіння - це і фільм-розслідування, і фільм-викриття. І фільм-провокація. Бо за кожне написане мною слово і за кожне інтерв'ю мої герої і я готові відповісти. А от чи готові будуть відповісти ті решта, хто фігуруватиме в цьому фільмі? Мій прогноз - вони просто сховаються та проігнорують всі факти та виклики. Але правду мій глядач повинен дізнатися!

- Чому Ви радите дивитися свій фільм?

- Щоб знати і розуміти. Дивіться і просто пам'ятайте - прем'єра буде одночасною для всіх. Змонтований матеріал не бачив ніхто з моїх колег. Відтак - глядачі, мої колеги, арбітри та їхні керівники, в суботу, 23 квітня, о 21:20 - всі будуть у рівних умовах!

Золотий свисток: де та як живуть футбольні арбітри України

Золотий свисток: де та як живуть футбольні арбітри України
Наступна публікація