Тимощук розповів, як "Шахтарю" грати проти "Зеніту"

Тимощук розповів, як "Шахтарю" грати проти "Зеніту"

Анатолій Тимощук / Фото: DynamoMania.com

Анатолій Тимощук розповів про враження від першої серії російсько-українського дербі, поділився думками про другу гру та пояснив помилки оборони "Шахтаря".

Колишній капітан "Шахтаря" і "Зеніту", а нині півзахисник мюнхенської "Баварії" Анатолій Тимощук розповів про враження від першої серії російсько-українського дербі, поділився думками про другу гру та пояснив помилки оборони "Шахтаря".

- Анатолію, як вам матч між "Зенітом" і "Шахтарем" у Донецьку? Дивились?
- Так, звичайно, я дивився цей матч. Я з підвищеним інтересом чекав протистояння двох клубів, з якими пов'язане моє футбольне життя, і в першому матчі команди показали футбол хорошої якості. Гра носила зустрічний характер, і ми побачили атакувальний футбол. Матч у Донецьку залишив хороше враження, вийшов цікавим з точки зору подій на полі і інтриги, яка трималася до останніх хвилин.

Пітерський клуб більш стабільно провів зустріч, витримавши високий темп гри впродовж усіх 90 хвилин, що не завжди вдавалося "Шахтарю". Тому в якісь ігрові моменти складалося враження переваги "Зеніту", незважаючи на нічийний рахунок. Для мене в другий ігровий день третього туру Ліги чемпіонів, це був, напевно, найцікавіший матч з точки зору суперництва і подій на футбольному полі.

- 2:2 - це вольова нічия для "Зеніту" або втрачена перемога?
- "Зеніт" потужно і впевнено розпочав гру і провів кінцівку матчу, створив велику кількість моментів, не реалізував пенальті, але в ході гри двічі виходив вперед "Шахтар". Незважаючи на складність ситуації, "Зеніт" двічі відновив рівновагу, і команда продовжувала чинити тиск на гравців "Шахтаря" в кожній лінії, змушуючи помилятися суперника.

Звичайно, якби всі гольові моменти були реалізовані, то "Зеніт" міг би розраховувати на перемогу, але "Шахтар" наприкінці матчу зміг стримати натиск пітерського клубу, тому нічия в якійсь мірі закономірний результат.

- Як думаєте, чому захист "Шахтаря" зіграв так незрозуміло?
- В силу різних причин "Шахтар" не може використовувати оптимальне поєднання гравців лінії оборони, деякі гравці травмовані або дискваліфіковані, але у "Шахтаря" хороший підбір футболістів, тому завжди є можливість рівнозначної заміни. Помилки в обороні пов'язані не з індивідуальними діями, а з командним взаємодією. "Зеніт" скористався вільними зонами, які утворилися у "Шахтаря" і з максимальною користю використовував цей простір, тому гравці "Зеніту" при атаках і контратаках спокійно проходили середину поля і чинили зайвий тиск на оборону "Шахтаря", змушуючи її помилятися.

"Шахтар" повинен проаналізувати свою гру, зробити з цього висновки, щоб знову не дати "Зеніту" стільки свободи. Знаючи силу "Зеніту", не можна так відкриватися, треба грати компактніше, тим більше в поєдинку на "Петровському", де "Зеніт" постарається зіграти ще потужніше за підтримки трибун.

- Ці проблеми в захисті - закономірність чи виняток на матч з "Зенітом"?
- "Шахтар" звик грати в більшості матчів в атакуючому стилі, великими силами йти вперед, маючи в наявності швидких і технічно оснащених гравців, тому проблем в обороні можна уникнути тільки при наявності хорошого контролю м'яча і відсутності вільних зон між лініями атаки і оборони, за рахунок компактності в діях гравців. В останніх чотирьох матчах команда пропускає два голи, що, звичайно, повинно послужити сигналом для якихось змін або перестановок. Донецький клуб буде працювати над цим, щоб усунути недоліки.

- До речі, можете поділитися досвідом? "Баварія" ж в цьому сезоні пропускає як ніколи мало. У чому секрет мюнхенської оборони?
- Ми добре підготувалися до початку сезону, незважаючи на те, що в команді змінився тренерський штаб і прийшли нові гравці. Якийсь час було потрібно на те, щоб знайти свою гру і в кожному матчі демонструвати футбол такого рівня, на який ми здатні. Нам це вдалося практично з початку сезону, і ми впевнено лідируємо в груповому турнірі Ліги чемпіонів, Бундеслізі і продовжуємо боротьбу за Кубок Німеччини.

Якогось особливого секрету немає, все залежить від рівня підготовки, а також взаємодії гравців. Ми працюємо над цим на тренуваннях і демонструємо в матчах. Якщо в останні два роки у нас був акцент на атакуючі дії, на шкоду організації оборони, то зараз у нас є необхідний баланс між атакою і захистом, вся команда приймає участь в атакуючих і оборонних діях. Але попереду у нас є більше двох третин сезону, тому ми повинні продовжувати працювати, прогресувати і не зупинятися на досягнутому.

- За кого будете вболівати у вівторок?
- Буду вболівати за те, щоб обидва клуби за підсумками групового турніру продовжили боротьбу в плей-офф. Тому буду радий, якщо після гри в Санкт-Петербурзі буде зафіксований такий результат, який дозволить "Шахтарю" і "Зеніту" продовжити боротьбу за трофей.

Читайте також:

Тренер "Зеніту": подивимося, як донецький вовк зіграє в лігві лева

"Шахтар" прибув у Санкт-Петербург на битву з "Зенітом"

"Шахтар" завершив перше кого перемогою над "єгиптянами" (відео)

Бухаров: матч з "Шахтарем" - найважливіший в сезоні

"Шахтар" нагодує своїх вболівальників арахісом та насінням

Воротар "Шахтаря" викритий у обмані (фото)

Ультрас "Шахтаря" бойкотують матчі через заборону кричати "Слава Україні"

Гравець "Зеніту" пояснив, чому "Шахтар" є аутсайдером Ліги чемпіонів

Повʼязані теми:

Наступна публікація