У Росії назвали героєм білоруса з прапором РФ на Паралімпіаді, а Лукашенко похвалив його

У Росії назвали героєм білоруса з прапором РФ на Паралімпіаді, а Лукашенко похвалив його

Фото: Reuters

Чиновник вирішив підтримати спортсменів, яких не пустили на змагання через допінг.

ЗМІ дізналися, що російський триколор, незважаючи на заборону, на церемонії відкриття Паралімпійських ігор виніс директор Республіканського центру олімпійської підготовки з легкої атлетики Білорусі Андрій Фомочкін. Таким чином спортсмени висловили протест проти відсторонення від ігор росіян, викритих у вживанні допінгу.

Він виявився уродженцем Краснодарського краю РФ, є майстром спорту міжнародного класу, переможцем і призером Спартакіади народів СРСР 1986 року і рекордсменом Радянського союзу з зимового багатоборства, повідомляє kp.ru.

Президент Білорусії Олександр Лукашенко схвалив вчинок делегації своєї країни. Про це в ефірі радіостанції "Говорить Москва" заявила прес-секретар глави держави Наталія Ейсмонт.

"Винесення прапору під час церемонії відкриття — ініціатива білоруської делегації. Однак я хочу підкреслити, що це державна позиція, і це в тому числі позиція президента країни та нашого президента Паралімпійського комітету. Ми солідарні з російськими паралімпійцями", — сказала вона.

Водночас представник Лукашенка додала, що жодного факту, який доводить застосування допінгу російськими паралімпійцями, пред'явлено не було, а люди, для яких спорт — це більше, ніж спорт, були від Паралімпіади відсторонені". "Ось це наша державна позиція і позиція президента нашої країни", — сказала Ейсмонт.

Тим часом офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова назвала Фомочкіна героєм, повідомляє ТАСС.

"Дозволю собі зробити кілька ремарок не як офіційний представник МЗС РФ, а просто як людина. У нас сьогодні з'явився герой. Герої можуть бути різні - це люди, які рятують когось, роблять потрібні і важливі речі. У нас сьогодні з'явився герой, це людина, яка в Ріо на відкритті Паралімпійських ігор дістала російський прапор, виявила солідарність з тими, кого підло і жорстоко не пустили на Паралімпіаду в Ріо", - заявила скандальна чиновниця на брифінгу.

"Ми пишаємося, що такі люди є, саме люди, які стоять поза політикою... Величезне спасибі нашим білоруським друзям, конкретно цій людині! Такі речі не забуваються. Це і є справжній людський вчинок", - сказала Захарова.

Також прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав вчинок члена білоруської делегації гідним захоплення, повідомляє "Лента.ру".

"Безумовно, це вчинок. Те, що зробили білоруські паралімпійці, гідне захоплення. І, безумовно, ми високо цінуємо такий прояв солідарності з нашими паралімпійцями, які абсолютно незаслужено і несправедливо були позбавлені можливості виступати на Паралімпіаді ", - сказав він.

На відкритті Паралімпійських ігор команда Білорусі винесла на стадіон російський триколор

На відкритті Паралімпійських ігор команда Білорусі винесла на стадіон російський триколор

На початку серпня Олімпійський комітет прийняв одностайне рішення щодо відсторонення російських паралімпійців від Ігор-2016 і позбавлення членства ПКР.

ПКР 15 серпня подав апеляцію до Спортивного арбітражного суду в Лозанні, який 23 серпня її відхилив.

Причиною відсторонення стала доповідь Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), в якому йшлося про покриття вживання заборонених препаратів російськими спортсменами на рівні держави і ФСБ.

Збірна Росії була під загрозою дискваліфікації від Олімпійських ігор, однак Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не усунув всю команду, а передав повноваження спортивним федераціям, які самі вирішували, кого допускати.

31 серпня Федеральний суд Швейцарії відхилив апеляцію Паралімпійського комітету Росії на рішення щодо недопущення російських спортсменів до Паралімпіади-2016.

Повʼязані теми:

Наступна публікація