Україна може виплатити своїм олімпійцям понад 28 мільйонів призових за медалі в Ріо

Україна може виплатити своїм олімпійцям понад 28 мільйонів призових за медалі в Ріо

Олег Верняєв зі своїми двома медалями. / Фото: НОК України

ТСН Проспорт розповідає, наскільки заможнішими можуть стати наші атлети після успішного виступу на Іграх в Бразилії. 

Вночі 22 серпня у Ріо-де-Жанейро завершилися Олімпійські ігри-2016.

Олімпіада в Ріо стала найбільш невдалою для України за часи незалежності. Олімпійська збірна України здобула 11 медалей: 2 золоті, 5 срібних та 4 бронзових.

Втім, ті, хто таки здобув нагороди в столиці Бразилії, своє матеріальне становище покращили дуже суттєво. Так, за "золото" українські спортсмени отримають від держави по 125 тисяч доларів, за "срібло" - 80 тисяч доларів, а за "бронзу"- 55 тисяч доларів. Українські розцінки не змінилися з минулої Олімпіади в Лондоні, однак враховуючи інфляцію, призові виросли майже втричі.

Також українським спортсменам віддячить і Національний олімпійський комітет. По 300 тисяч гривень наші атлети отримають від НОК за "золото", по 200 тисяч - за срібло і по 120 тисяч - за "бронзу".

Зазначимо, що всі "доларові" гарантії будуть виплачені в гривнях згідно з офіційним курсом НБУ.

Таким чином, якби виплата проводилося сьогодні, 22 серпня, то "золотоносні" Олег Верняєв та Юрій Чебан заробили б по 3 мільйони і 450 тисяч гривень (3 мільйони і 150 тисяч + 300 тисяч від НОК)

Беленюк йшов на "золото", проте через рефері задовольнився лише сріблом. / Фото: Reuters

Все той же гімнаст Олег Верняєв, стрілець Сергій Куліш, борець Жан Беленюк, п'ятиборець Павло Тимошенко, та шаблістки Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Олена Вороніна, збагатяться за свої срібні нагороди кожен на 2 мільйони і 216 тисяч гривень (2 мільйони і 16 тисяч гривень + 200 тисяч від НОК).

Українські "шаблістки" вибороли бронзові нагороди. / Фото: Reuters

Гімнастка Ганна Різатдінова, стрибун у воду Богдан Бондаренко, каноїсти Дмитро Янчук і Тарас Міщук та шаблістка Ольга Харлан (атлети, які принесли Україні "бронзу") отримають відповідно 1 мільйон і 506 тисяч гривень (1 мільйон та 386 тисяч + 120 тисяч від НОК).

Загалом наші олімпійські медалісти отримають 32 мільйони і 198 тисяч гривень. Це 6 мільйонів і 900 тисяч гривень за "золото", 17 мільйонів і 728 тисяч за "срібло", та ще 7 мільйонів і 570 тисяч за бронзові медалі). З них 28 мільйонів і 358 тисяч гривень їм виплатять з української казни (6 мільйонів і 300 тисяч за "золото", 16 мільйонів і 128 тисяч за "срібло" та 6 мільйонів і 930 тисяч за "бронзу").

Нагадаємо, що на офіційній церемонії закриття Олімпіади-2016 український прапор несла Ольга Харлан. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація