Українка потрапила до трійки найкращих футбольних арбітрів світу

Українка потрапила до трійки найкращих футбольних арбітрів світу

Фото: ФК Шахтар

Харків'янка - друга у престижному рейтингу IFFHS.

Українка Катерина Монзуль - в трійці найкращих футбольних арбітрів-жінок світу.

Харків'янка - друга у престижному рейтингу міжнародної федерації футбольної історії та статистики, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Монзуль працює на міжнародних матчах уже 11 років, торік була арбітром на фіналі жіночого чемпіонату світу. В Україні ж уже стала головним арбітром у вітчизняній чоловічій Прем'єр-лізі.

Катерина зізнається - футбол у неї в крові.

"Місце народження визначило свою якусь роль, тому що я народилася біля стадіону. Все дитинство проводила там. Дядько - він був асистентом арбітра", - розповіла Монзуль.

Спочатку ганяла м'яча у дворі, потім - у жіночій футбольній команді. У 18 років, коли довелося вибирати - бути гравцем або арбітром, обрала суддівство. Майже 11 років вона працює на футбольних поєдинках міжнародного класу. Досвідчені арбітри кажуть: Катерина - справжня сенсація в українському футболі.

"Фемінізація сьогодні у суддівського корпусу - це є не данина моді це, напевно, скоріше всього оті процеси розвитку суспільства. В Катерині власне був закладений цей талант, помноженій на дуже велику працездатність її, і він дав цей результат", - зазначив Мирослав Ступар, професор кафедри спортивно-педагогічних дисциплін Прикарпатського національного університету, екс-арбітр ФІФА.

Поступово чарівна суддя привчила гравців ввічливості.

"На чоловіка-арбітра, можна з ним посперечатися, сказати йому там пару лагідних, а до жінки уже добираєш вислови і не  так агресивно поводишся на футбольному полі", - розповів футболіст команди "Сталь" Валентин Плутенко.

Фізичні навантаження у арбітрів - майже такі самі, як у професійних футболістів. По кілька годин на день потрібно бігати та займатись на тренажерах за індивідуальною програмою.

Катерина віджартовується, але насправді далеко не кожному під силу витримати багатогодинні тренування. Робота арбітра потребує чіткості кожного руху.

"Від твого сигналу, як ти подаєш сигнал, теж залежить впевнений ти або не впевнений", - додала Монзуль.

Українська жінка-арбітр каже - її професійна мрія здійснилась на 100 відсотків, але залишаються мрії особисті, не для преси та вболівальників.

"Це жіноче, це особисте, і хотілося б щоб воно залишалося особистим", - говорить Катерина.

Спеціально для ТСН 1+1 з Харкова Мар'я Уманська, Алла Пасс, Сергій Алєксєєв, Роман Дутчак.

Українка увійшла в трійку найкращих футбольних арбітрів-жінок світу

Українка увійшла в трійку найкращих футбольних арбітрів-жінок світу

Повʼязані теми:

Наступна публікація