Ультрас "Шахтаря" бойкотують матчі через заборону кричати "Слава Україні"

Ультрас "Шахтаря" бойкотують матчі через заборону кричати "Слава Україні"

Вболівальники "Шахтаря" / Фото: shakhtar.com

Фанати "Шахтаря" розповіли, що відмовилися ходити на матчі свого клубу через боротьбу з проявами націоналізму.

Ультрас донецького "Шахтаря" пояснили своє рішення бойкотувати домашні матчі "гірників" тим, що від них вимагають відмовитися від "радикальних", "ксенофобських" і "націоналістичних" гасел і речівок.

"Скажіть, що може бути злочинного в патріотизмі, якщо ми кричимо "Слава Україні!", а фани з іншого сектора нам відповідають "Героям слава!". А що нам накажете кричати "Слава КПРС!" або "Партії регіонів слава!", - обурився лідер одного з ультрас-угруповань "Шахтаря".

За словами ультрас, міліція почала пресувати їх відразу ж після того, як фани київського "Динамо" "прославилися" своєю речівкою "Спасибі жителям Донбасу".

"За межами стадіону у нас відбирали банери та плакати. Причому, робилося це в доволі грубій формі. Нас викликали на "співбесіди", вимагаючи відмовитися від "радикальних", "ксенофобських" і "націоналістичних" гасел і речівок", - розповів фанат.

У прес-службі ГУМВС України в Донецькій області розповіли про випадок, який ймовірно і вплинув на таке радикальне рішення фанатів.

"Може бути, мається на увазі випадок, що стався 17 вересня цього року, коли співробітниками міліції в Донецьку був зупинений несанкціонований марш групи молодих людей. Ці молоді люди йшли містом під виглядом футбольних фанатів, вигукували гасла, що закликають до розпалювання національної ворожнечі. При затриманні вони представилися ультрас "Шахтаря" і "Металурга", хоча в цей день ні в однієї зі згаданих команд матчів не було", - сказали у ГУМВС України в Донецькій області.

Зазначимо, що правоохоронці відзначають зростання у фанатських угруповань "націоналістичних" і "ксенофобських" настроїв. Окрім Донецька вони називають Маріуполь, Краматорськ, Слов'янськ. За межами регіону, окрім Львова, "українським націоналізмом прославилися" фани Харкова, Полтави, Миколаєва, Луганська, Дніпропетровська, Запоріжжя, Херсона, Сімферополя та Севастополя.

Активізацію своєї боротьби з проявами націоналізму правоохоронці пояснюють майбутнім Євро-2012 і "відповідними вимогами УЄФА".

Читайте також:

"Шахтар" закликав своїх фанатів припинити бойкот

Рибка закликав вболівальників не бойкотувати матч з "Металістом"

Вболівальники "Шахтаря" відмовилися ходити на домашні матчі

Повʼязані теми:

Наступна публікація