Від "Манчестер Юнайтед" до ярославського "Локомотива". Найстрашніші авіакатастрофи зі спортсменами

Від "Манчестер Юнайтед" до ярославського "Локомотива". Найстрашніші авіакатастрофи зі спортсменами

Пам'ятний камінь "малюку Басбі"' Дункану Едвардсу, одному із постраждалих у Мюнхенській трагедії / Фото: Getty Images

Жахливі аварії забрали життя спортсменів двох десятків команд.

Сьогодні у Колумбії поблизу Медельїна - за 30 км до аеропорту - впав пасажирський літак. Усього на його борту перебувало 72 пасажири та 9 членів екіпажу. За офіційними даними, у катастрофі вижили 5 осіб, 76 людей загинули. На борту перебував майже повний склад бразильського футбольного клубу "Шапекоенсе", який летів до Медельїна на фінал Південноамериканського кубка.

За попередніми даними, серед тих, хто вижив, опинилися захисник бразильського футбольного клубу "Шапекоенсе" Алан Русшел, воротарі Маркос Данило й Джексон Фольману, а також одна зі стюардес - Хімена Суарес.

Загалом жахливі авіактастрофи забрали життя спортсменів двох десятків команд.

Так, 18 листопада 1948 року в авіакатастрофі над Ла-Маншем загинули шестеро провідних хокеїстів збірної Чехословаччини. Вони летіли на невеликому двомоторному літаку з Парижа до Лондона, де Чехословаччина мала відіграти кілька товариських ігор. Літак злегка відхилився від курсу через густий туман і просто зник з радарів.

Однією із найвідоміших спортивних авіакатастроф є аварія 1949 року, внаслідок якої італійський футбол втратив одних із найкращих футболістів. 

Літак, на якому команда "Торіно" поверталася додому з Португалії, розбився об гірський схил неподалік від Турина. 18 футболістів, у тому числі і ядро італійської команди, капітаном якої був Валентино Маццола, загинули. Також загинули і журналісти, офіційні особи та англійський тренер Леслі Лівсі.

Катастрофа G.212 в Суперга / Фото: wikimedia.org

На той час "Торіно" чотири рази поспіль ставав чемпіоном Італії, а в рік трагедії перебував на першому місці у турнірній таблиці і на чотири очки випереджав суперників.

5 січня 1950 року в складних метеоумовах у Свердловську розбився літак Лі 2, унаслідок чого загинули восьмеро хокеїстів команди ВПС СРСР, тренер, лікар та масажист.

Мюнхенська авіакатастрофа 6 лютого 1958 року вразила не лише вболівальників футболу. Авіалайнер Airspeed AS.57 Ambassador британської авіакомпанії British European Airways розбився після третьої спроби зльоту в аеропорту Мюнхена, де зупинився на дозаправку. Саме цим літаком англійський "Манчестер Юнайтед" повертався додому після чвертьфінальної гри Кубка європейських чемпіонів з белградським клубом "Црвена Звезда". Ця зустріч закінчилася внічию і дозволила англійському клубу вийти в півфінал Кубка європейських чемпіонів. 

Банер фанів "МЮ", присвячений 55 роковинам Мюнхенської трагедії. "Ми ніколи не помремо" - йдеться у підписі під фото / Фото: ФК Манчестер Юнайтед

Як наслідок, загинуло 24 людини, в тому числі вісім футболістів з легендарних "малюків Басбі", троє працівників клубу та вісім журналістів. Серед живих залишився легендарний воротар збірної Північної Ірландії Гаррі Грегг, який допоміг витягувати поранених футболістів з-під уламків літака. За півроку він відновився від травми і знову посів місце у воротах "Манчестер Юнайтед".

16 липня 1960 року під час приземлення в аеропорту Каструп поблизу Копенгагена зазнав катастрофи літак з другою збірною Данії на борту. Тоді загинули восьмеро футболістів. Гравці готувалися до Олімпійського футбольного турніру в Римі. Незважаючи на трагедію, Данський футбольний союз вирішив не відмовлятися від участі в Олімпіаді.

15 лютого 1961 року у Бельгії під час посадки розбився "Боїнг 707" авіакомпанії Sabena, що здійснював політ за маршрутом Нью-Йорк - Брюссель. Унаслідок аварії загинули всі, хто перебував на борту - 72 людини, а також одна людина на землі. У катастрофі загинула збірна США з фігурного катання: 34 спортсмени і тренер. Спортсмени прямували на чемпіонат світу до Праги. Через трагедію змагання були скасовані.

3 квітня 1961 року футбольна команда південної зони першого дивізіону Чемпіонату Чилі - "Грін Крос" (Сантьяго), розбилася в повному складі в гірському масиві Лас-Ластімас в Кордильєрах, коли поверталася з міста Осоріо (Чилі). Загинуло 24 людини.

19 гравців і керівників найпопулярнішої команди Болівії - "Стронгест" - загинули в авіакатастрофі 26 вересня 1969 року. Їхній літак розбився в Андах, коли команда летіла до себе на батьківщину до міста Ла-Пас. Тоді загинули 74 людини, що робило авіакатастрофу на той час найбільшою в країні. Подія відома також як "Трагедія у Вілоко".

У СРСР 1 квітня 1970 під Красноярськом пасажирський літак Ан 24 зазнав катастрофи, внаслідок якої загинули всі пасажири, серед яких була юнацька волейбольна команда.

Пам'ятник загиблій в авіакатастрофі футбольній команді університету Маршалла / Фото: wikimedia.org

Літак McDonnell Douglas DC-9-31 авіакомпанії Southern Airways завершував пасажирський рейс, але поблизу аеропорту у Західній Вірджинії 14 листопада 1970 року врізався в землю: загинули 75 осіб. Половина загиблих (37 осіб) були членами футбольної команди університету Маршалла (гравці і тренери).

Команда разом із фанатами поверталася після гри з університетом Східної Кароліни. В результаті катастрофи загинули майже всі основні тренери, а також майже всі гравці зі складу команди, що поставило під загрозу саме існування футбольної програми в університеті. 

На згадку про трагедію у дворі університету був встановлений меморіальний фонтан. Щороку 14 листопада вода у ньому відключається, тим самим символізуючи обірване життя загиблих в катастрофі рейсу 932. Знову воду включають тільки навесні.

31 грудня 1970 року в авіакатастрофі в повному складі загинула аматорська футбольна команда з Алжиру "Ейр-Ліквід". Гравці збиралися провести товариський матч в Іспанії.

13 жовтня 1972 року в Андах в авіакатастрофі загинула частина команди з регбі з Монтевідео (Уругвай). Спортсмени прямували до столиці Чилі - Сантьяго . Всього на борту літака FH 227 перебувало 45 осіб, з них вижили 16.

Аварія літака забрала життя команди автогонщиків Formula 1 Embassy Racing with Graham Hill пілота Грехема Хілла. Шестимісний літак "Пайпер Ацтек", на якому команда поверталася з перегонів у Франції в Лондон, впав та згорів під час посадки.

17 гравців і тренерів ташкентського клубу "Пахтакор" (СРСР) загинули в авіакатастрофі 11 серпня 1979 року. Ту-134, в якому команда летіла до Мінська на черговий матч чемпіонату СРСР з мінським "Динамо", зіткнувся з іншим Ту-134 на висоті 8400 метрів над Дніпродзержинськом Після цієї трагедії команда в цьому і кількох наступних чемпіонатах була посилена добровольцями з інших клубів, а до регламенту чемпіонату СРСР з футболу була внесена стаття, за якою протягом трьох років (включаючи чемпіонат СРСР 1979 року) незалежно від результатів "Пахтакор" зберігав місце в вищій лізі радянського футболу. Пізніше основний склад "Пахтакора" формувався з гравців дублю та навіть юніорського складу. 

14 березня 1980 року в авіакатастрофі польського літака Іл 62 під Варшавою загинули 22 члени національної збірної США з боксу, в тому числі 14 спортсменів. Смерть 87 осіб, в числі яких були популярна польська співачка Аннта Янтар та спортсмени, призвела до широкого резонансу в країні. Свідки вказували, що безпосередньо перед падінням літака чули вибух, що породило версії про теракт.

43 людини - гравці, керівники команди і вболівальники клубу "Альянса Ліма" загинули в авіакатастрофі 8 грудня 1987 року, коли команда поверталася додому після матчу національного чемпіонату. Літак впав в море за 6 миль на північ від столиці Перу.

7 червня 1989 року під час посадки в аеропорту столиці Суринаму Парамарібо розбився літак, який летів рейсом із Амстердама. Серед загиблих - 23 нідерландські футболісти суринамського походження. Вони прямували на історичну батьківщину з метою участі в турнірі з трьома місцевими клубами. Унаслідок аварії зі 178 пасажирів і 9 членів екіпажу в живих залишилося 11 людей.

18 футболістів збірної Замбії із футболу загинули в авіакатастрофі 27 квітня 1993 року. Літак, на якому команда летіла на відбірковий матч до чемпіонату світу зі збірною Сенегалу, впав в море біля берегів Габону.

У Киргизії 24 серпня 2008 року розбився літак Боїнг 737, який летів з Бішкека до Тегерана. На борту літака перебувало 90 осіб, у тому числі 17 членів юнацької збірної Ірану з волейболу. Із них 10 загинули. 

А 15 липня 2009 року юнацька збірна Ірану з дзюдо розбилася на північному заході Ірану, прямуючи до Єревана.  Спортсмени летіли до Вірменії на тренування, а потім повинні були вилетіти до Угорщини для участі в змаганнях. Всі 168 осіб, які здійснювали цей переліт, загинули.

У Росії 7 вересня 2011 року літак Як 42 розбився під час зльоту з аеропорту "Туношна" в Ярославській області. На його борту перебувала хокейна команда "Локомотив" (Ярославль), яка летіла на матч до Мінська. Під час аварії вижили тільки двоє: хокеїст Олександр Галімов і бортінженер Олександр Сизов, але 12 вересня Галімов помер в інституті хірургії ім. Вишневського в Москві.

Фани "Локомотиву" / Фото: Getty Images

Серед загиблих були також троє громадян України, які, попри незаконність цього відповідно до українських законів, мали подвійне громадянство, оскільки в заявці на черговий сезон КХЛ гравці фігурують як громадяни Росії. Вони мали українське громадянство, однак згодом набули і російського.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація