Найгучніші скандали 2015 року у спорті

Найгучніші скандали 2015 року у спорті

Йозеф Блаттер / Фото: Reuters

ТСН Проспорт пропонує вам згадати, чим же відзначився цей рік.

2015 рік підходить до свого логічного завершення, а разом із ним в історію відходять і всі події, що відбулися.

ТСН Проспорт пропонує вам згадати, чим же відзначився цей рік.

Однак, свою увагу ми звернули не на яскраві перемоги, а на найгучніші скандали зі світу спорту.

Отже, почнемо "розбір польотів" з українського футбольного клубу "Олімпік".

Договірний "Олімпік"

Президент "Олімпіка" не визнає провини своєї команди / Фото: ФК Олімпік

У другій половині сезону-2 014/15 української Прем'єр-ліги донецький клуб був викритий Комітетом з етики та чесної гри ФФУ в підставних матчах і навіть був визнаний неофіційним лідером "договірняків". Голова комітету Ігор Кочетов наголошував, що УЄФА виявив цілих 12 матчів "Олімпіка", які можна назвати сумнівними, а це майже половина минулого чемпіонату. У підсумку, донецький клуб відбувся покаранням тільки молодіжного складу U-21 - мінус 6 очок, і штрафом у розмірі двісті тисяч гривень.

Після цього інциденту всі були впевнені, що його вичерпано і новий сезон "Олімпік" почне "з чистого аркуша". Проте все пішло не так гладко, як хотілося. В ефірі "Профутболу" ведучий і експерти вказали на очевидність нечесного принципу боротьби донецького клубу в матчі 9 туру сезону 2015/16 проти "Шахтаря". Та гра завершилася з рахунком 3:2 на користь "гірників". Після цього президент "Олімпіка" Владислав Гельзін, що грає, обізвав ведучого програми Ігоря Циганика, назвавши звинувачення замовними. А через декілька днів один із головних борців із "договірняками" адвокат Франческо Баранка зазначив, що на матч "Олімпік" - "Шахтар" отримували нереальні за розмірами ставки.

Слова експерта стали останньою краплею для ФФУ, після чого організація викликала до себе "на розмову" головного тренера донецького "Олімпіка" Романа Санжара та капітана Дмитра Гришка. Після цього футболістам і тренерському штабу команди показали повчальний фільм про договірні матчі. А "Олімпік" опублікував офіційну заяву про непричетність до сумнівних матчів.

І знову всі розмови виявилися порожніми, в листопаді команда "Олімпік" U-21 провела сумнівний поєдинок проти одноліток із "Карпат". Ця зустріч завершилася з рахунком 4:0 на користь львів'ян, а останні три голи "зелені" забили за 8 хвилин до кінця основного часу матчу. Після поєдинку головний тренер "Олімпіка" U-21 Денис Хомутов поспішив виправдати своїх підопічних, однак старший тренер молодіжки "Карпат" залишився при думці, що гра дійсно була договірною. Після інциденту ФФУ погрожувала перевірити на чесність усі матчі "Олімпіка", однак донині покарання від організації донеччани так і не дочекалися.

ФІФА та УЄФА - брати-корупціонери

Блаттер і Платіні отримали "бан" на 8 років / Фото: Reuters

2015 також можна назвати "корупційним", а все завдяки вищим організаціям у світі футболу - ФІФА та УЄФА.

21 грудня поточного року глави ФІФА та УЄФА Йозеф Блаттер і Мішель Платіні відповідно були усунені від футболу на 8 років. Причиною такого суворого рішення комітету ФІФА з етики став корупційний складник. 2010 року ФІФА за дорученням Блаттера перерахувала на особисті рахунки Платіні 2 мільйони швейцарських франків.

За версією обвинувачених, француз отримав гроші за свою роботу в організації з 1998 до 2002 року. Проблема в тому, що жодних документальних підтверджень слів функціонерів не знайшлося ні після допиту свідків, ні після обшуків у штаб-квартирах ФІФА та УЄФА. У трудовому ж договорі, підписаному 25 серпня 1999, згадки про бонуси у розмірі 2 мільйонів франків відсутні.

Зазначимо, що свої "заслужені" 2 мільйони франків Платіні отримав саме перед виборами президента ФІФА в 2011 році, на яких він повинен був бути головним конкурентом Блаттера. Після отримання платежу француз оголосив, що знімає свою кандидатуру, що одразу викликало серйозні підозри.

Відстороненням Блаттера і Платіні ця справа не закінчилася, адже в грудні за нього міцно "вхопилося" американське ФБР. Після чого були заарештовані 10 топових футбольних чиновників ФІФА. Більшість із них дали вичерпні свідчення про серйозні факти корупції у вищих ешелонах ФІФА та УЄФА.

У підсумку Блаттер заявив, що йде з великого футболу, адже після закінчення "бана" йому буде 88 років, а от Платіні відмовився від такого кроку і заявив про намір боротися за свої права. Тому поточний рік не можна назвати останнім, у якому ми згадували імена цих "чистих" чиновників, все продовжиться в прийдешньому 2016 році.

Росія відстояла Мундіаль

Зламаний годинник ЧС-2018 / Фото: bloknot.ru

Наступним скандалом можна назвати спробу позбавлення Росії чемпіонату світу з футболу 2018 року.

Ця історія почалася ще в 2014 році, коли через експансію РФ у Криму два американських сенатори закликали ФІФА виключити Росію з членства та відібрати у неї право проведення чемпіонату світу-2018. Пізніше таку ж думку висловила і німецький політик, голова фракції "зелених" Європарламенту Ребекка Хармс.

На початку 2015 року Росія розпочала різке скорочення витрат на підготовку до Мундіалю, що породило думку про здачу турніру. Проте вже в квітні прес-секретар ФІФА зазначив, що організація не має наміру забирати у країни ЧС-2018. А президент РФ Володимир Путін побачив у цьому скандалі "руку" США, яка хоче відібрати у його країни почесний турнір.

Пізніше, під час жеребкування ЧС-2018, тоді ще президент ФІФА запевнив Путіна, що його організація підтримує Росію і ніколи не забере у неї турнір. А через кілька місяців Блаттер "відкрив карти" і розповів, що Мундіаль Росія отримала через "джентльменську угоду". За словами футбольного функціонера, лідери ФІФА домовилися між собою віддати ЧС-2018 "супердержаві". Пізніше цю змову підтвердив і радник Блаттера.

У Росії ж упевнені в тому, що турнір у них не заберуть. Такої думки дотримується і міністр спорту країни Віталій Мутко, який назвав подібний результат нереальним і можливим тільки у разі самоліквідації ФІФА. У підсумку, цей скандал вщух, а на його місце прийшов інший...

"Смертельний" допінг

Російські атлети пропустять ОІ-2016 / Фото: Reuters

9 листопада Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) оприлюднило доповідь про результати розслідування про використання допінгу в російській легкій атлетиці.

ВАДА звинуватило Федеральну службу безпеки Росії в "прямому залякуванні і втручанні" у побудову системи приймання допінгу. Після чого рекомендувало IAAF (Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій) усунути російських спортсменів від усіх змагань і тимчасово призупинити діяльність Російського антидопінгового агентства (РУСАДА), відкликавши ліцензію московської лабораторії. Окрім того, ВАДА рекомендувало довічно дискваліфікувати п'ятьох російських бігунів, а також усунути Росію від легкоатлетичних змагань та Олімпіади-2016. В організації вважали, що міністр спорту РФ Віталій Мутко знав про численні маніпуляції з допінг-пробами.

За декілька днів через російський скандал колишній глава IAAF Ламін Діак подав у відставку з поста президента Міжнародного фонду легкої атлетики. А російські депутати зажадали від керівництва країни ввести санкції проти Всесвітнього антидопінгового агентства, бо, на їхню думку, Росію нахабно обмовили.

14 листопада Рада міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій винесла суворий вердикт - російські спортсмени були усунені від участі в міжнародних змаганнях під егідою IAAF, у тому числі на Олімпіаді-2016. Також у Росії забрали право проведення в 2016 році Кубка світу зі спортивної ходьби в Чебоксарах і юніорського чемпіонату світу в Казані.

Через місяць керівництво РУСАДА, включаючи виконавчого директора організації Микиту Камаєва, пішло у відставку. А 26 грудня агентство було частково відновлене в правах.

Зазначимо, що в цій історії також не поставлена крапка, тому чекаємо на нові розслідування та зізнання у 2016 році.

Повʼязані теми:

Наступна публікація