Володимир Кличко: те, що мало не вбило мене, зробило мене сильнішим

Володимир Кличко: те, що мало не вбило мене, зробило мене сильнішим

Володимир Кличко / Фото: klitschko.com

Володимир Кличко розповів про ментальний аспект у його житті та про те, що зробило його сильнішим.

Абсолютний чемпіон з боксу у надважкій вазі Володимир Кличко зізнався, що перше місце у його житті займають розумові здібності.

- Ви дуже виділяєтеся на тлі інших боксерів світу своєю інтелігентністю, гостротою розуму і здатністю чітко висловлювати свої думки. Розумовий, ментальний аспект - це первинне у вашому житті і спорті чи щось допоміжне?
- Дякую за комплімент. Я б сказав так: розумові здібності - це номер один для мене, досвід - номер 2, фізична сила - номер 3. І тільки потім, напевно, йдуть вроджені здібності, які ми отримуємо від Матінки-Природи.

Розумові здібності справді дуже важливі, тому що ти завжди ментально або здобуваєш, або втрачаєш. І я говорю не тільки про спорт і бокс, зокрема - все, що і як ти робиш, в першу чергу пов'язано з твоїми розумовими здібностями. І ти можеш тренувати і розвивати їх. Я знаю, що я кажу, оскільки випробував все це на власному досвіді

Тобто ви можете тренувати свій розум так само, як ви тренуєте власне тіло. Натреноване тіло має дуже красивий вигляд, воно сильне, воно дуже гнучке. Те ж відбувається і з розумовими здібностями.

Це непросто, тому що всі ми маємо якісь слабкості. Всі без винятку. При цьому неважливо, хто ви і чим займаєтеся. Протягом всього свого життя ми або працюємо над розвитком свого менталітету, або, якщо в чомусь не впевнені, намагаємося приховати свої недоліки. Тому тут головне - бути чесним із самим собою, знайти свої слабкі місця, працювати з ними і врешті-решт позбутися від них.

- Що, на вашу думку, робить вас сильнішим за ваших суперників у спорті?
- Думаю, головне - це досвід. У моєму житті і спортивній кар'єрі був важкий і драматичний досвід, коли я програв два бої за один рік. Це було в 2004 році, і багато людей вже думали, що це кінець моєї кар'єри. Мене дуже сильно критикували, говорили, що, незважаючи на мої колишні заслуги, у мене немає майбутнього в боксі. Люди подейкували, що це все, що я згорів.

Але те, що мало не вбило мене, зробило мене сильнішим. Досвід, безумовно, зробив мене кращим і змусив зосередитися на головному.

- Вам уже 35 років. Чи не вважаєте, що вам потрібно працювати більше, ніж вашим молодшим і іменитим суперникам, щоб не опинитися в гіршій в порівнянні з ними формі?
- Насправді, мені так навіть легше. Раніше багато чого не знав, чого чекати від життя, і тому виникали різні страхи. Зараз же я розумію, що робити, а що не робити. Зараз я знаю, над чим мені працювати, що розвивати, а з чим варто бути обережним. Взагалі, мені приносить задоволення те, чим я займаюся. А коли тобі подобається те, що робиш, ти не відчуваєш труднощів.

Читайте також:

Віталій Кличко: мені немає за що червоніти

Хук: більшість суперників Кличків здалися ще до бою

Володимир Кличко: приймаю наркотики у невеликих дозах

Володимир Кличко зізнався, які жінки привертають його увагу

Повʼязані теми:

Наступна публікація