Завершено відбірний турнір на Євро-2012 (відео)

Завершено відбірний турнір на Євро-2012 (відео)

Завершено відбірний турнір / Фото: ukraine2012.gov.ua

10 збірних отримали путівки у фінальний турнір Євро-2012 і ще 8 команд потрапили у плей-офф раунд за вихід на єврочемпіонат.

У вівторок, 11 жовтня, завершився груповий турнір відбору на Євро-2012, за підсумками якого 10 збірних отримали путівки у фінальний турнір Євро-2012 і ще 8 команд потрапили у плей-офф раунд за вихід на єврочемпіонат.

Щасливчиками стали національні команди Англії, Греції, Данії, Іспанії, Італії, Нідерландів, Німеччини, Росії, Франції та Швеції (найкраща з команд, що посіли другі місця в групах).

Ще чотири путівки буде розіграно між збірними Боснії, Естонії, Ірландії, Португалії, Туреччини, Хорватії, Чехії та Чорногорії.

ВІДБІР НА ЄВРО-2012

12-й тур

Найменше проблем з оформленням квитка на ЧЄ-2012 мали росіяни, які на очах власних вболівальників відвантажили у ворота бідолашних андоррців шість сухих м’ячів.

Проте найбільша увага у групі В була прикута до поєдинку Ірландія – Вірменія, де вирішувалася доля другого місця. Цей матч став протистоянням абсолютних різних стилів гри – типового британського футболу від команди італійця Джованні Трапаттоні та розрахунку на технічний розіграш м’яча "внизу" збірної Вардана Мінасяна. Сказати відверто, вірмени сподобались значно більше ірландців. Та й неприємності біля воріт Березовського, а після його вилучення – Петросяна, вірмени створювали собі самі.

Спочатку наддосвідчений Березовський отримав червону картку за те, що набечто зіграв рукою (повтори показали, що арбітр грубо помилився на користь господарів), а під завісу першого тайму Валерій Алексанян відправив м’яч у власні ворота в ситуації, коли не треба було чіпати м'яча. У другому таймі команди обмінялися влучними ударами Данна та Мхітаряна і встановили остаточний рахунок гри – 2:1 на користь господарів.

Попітніти довелося лідерам груп D та F – французам та грекам відповідно. "Галльські півні" лише наприкінці зуміли зрівняти рахунок у домашній грі з Боснією, а елліни вирвали перемогу у Тбілісі, забивши на 79-й та 85-й хвилинах.

У вирішальному матчі групи Н на стадіоні "Паркен" в Копенгагені зійшлися збірні Данії та Португалії. Перемога гарантувала господарям пряму путівку до України і Польщі, тоді як гостей, зрозуміло, влаштовувала і нічия. Данці продемонстрували чудову гру та здобули заслужену перемогу з рахунком 2:1. За переможців відзначилися записали Крон-Делі і Бендтнер.

Португалія гратиме в плей-офф, тоді як Норвегія після перемоги над Кіпром (3:1) хоча й порівнялася за очками з командою Паулу Бенту, але залишилася на третьому рядку за гіршої різниці м'ячів.

Німеччина та Іспанія завершили відбірну кампанію із стовідсотковим показником. Німці в останньому турі групи А поклали на лопатки бельгійців - 3:1, залишивши Туреччину, що перемогла Азербайджан (1:0) на другому місці. Ну а безкомпромісні іспанці не залишили шансів шотландцям на другу позицію в групі I, котра зрештою дісталась чехам.

Збірна Швеції напередодні двобою з Нідерландами розуміла, що в разі вікторії вона ніяк не зможе потіснити голландців із першого місця групи Е. Проте, здолавши підопічних Берта ван Марвейка, скандинави автоматично отримували б путівку, як команда, що має найкращі показники в матчах із першою, третьою, четвертою та п'ятою збірними в своїй групі. Шведи виконали завдання - перемога з рахунком 3:2 вивела їх у фінальну стадію.

Лише в одній групі все було відомо до останнього ігрового дня. Англійці забронювали пряму путівку в Україну та Польщу від групи G, котра в стиковий етап делегувала Чорногорію. Поразка останньої в Швейцарії (0:2) анітрохи не засмутила балканців, котрі у своєму першому ж відборі досягли такого успіху.

Ну і звичайно не обійшлося без сенсацій. Нею став вихід з непростої групи до стадії плей-офф команди Естонії, яка за півтори години до свого найбільшого успіху в історії поступилася в товариському матчі збірній України Олега Блохіна. Другу позицію у групі С прибалти зберегли завдяки невдачі сербів у поєдинку проти збірної Словенії.

Таким чином, футбольній Європи залишилося дізнатися лише чотирьох учасників майбутньої першості континенту, які будуть відомі 15 листопада.

Всі учасники фінального турніру Євро-2012

УКРАЇНА

ПОЛЬЩА

Англія

Греція

Данія

Іспанія

Італія

Нідерланди

Німеччина

Росія

Франція

Швеція

Учасники плей-офф раунду за вихід на Євро-2012

Боснія

Естонія

Ірландія

Португалія

Туреччина

Хорватія

Чехія

Чорногорія

Читайте також:

Німеччина та Іспанія виграли всі матчі на шляху до Євро-2012

Росія феєрично вийшла на Євро-2012 (відео)

Україна впевнено розібралась з Естонією (відео)

Естонія сенсаційно пробилася у плей-офф Євро-2012

Повʼязані теми:

Наступна публікація