Злети та падіння за 24 роки: як збірна України грала на міжнародній арені

Злети та падіння за 24 роки: як збірна України грала на міжнародній арені

Україна - Словенія - 2:0.  Фото - Надія Мельниченко / Фото: ТСН Проспорт

29 квітня 1992 року "синьо-жовті" провели перший поєдинок з часів незалежності.

Рівно 24 роки тому національна збірна України з футболу провела свій перший поєдинок.

У товариському матчі 24 квітня 1992 року, наші хлопці поступилися Угорщині з рахунком 1:3, однак ця зустріч й наступні дрібні невдачі лише загартували Україну.

 

24 року тому збірна України провела перший матч в своїй незалежній історії!

Фото опубликовано Федерація Футболу України (@ffukraine)Апр 29 2016 в 1:51 PDT

 

24 року тому збірна України провела перший матч в своїй незалежній історії!

Фото опубликовано Федерація Футболу України (@ffukraine)Апр 29 2016 в 1:51 PDT

ТСН Проспорт згадує найбільші досягнення і найгіркіші провали "жовто-синіх".

Всього збірна України провела 227 матчів, перемогу здобула в 101 поєдинку, 65 разів зіграла внічию, а в 61 програла.

ДОСЯГНЕННЯ

Найголовнішим досягненням українців можна назвати вихід на чемпіонат світу 2006 року. Під керівництвом легендарного раніше футболіста Олега Блохіна наша команда виграла відбіркову групу зі збірними Туреччини, Данії, Греції, Албанії, Грузії та Казахстану. Пізніше у фінальній частині ми вийшли з групи H, де крім нас були Іспанія, Туніс та Саудівська Аравія. В 1/8 фіналу турніру Україна обіграла Швейцарію в серії пенальті, а в чвертьфіналі з рахунком 0:3 поступилися Італії, яка і стала переможцем Мундіалю 2006 року.

Збірна України під час ЧС-2006 / Фото: football-pitch.ru

В актив "жовто-синіх" можна записати і гру на домашньому Євро-2012, на який не довелося відбиратися. У фінальній частині турніру в групі D ми зустрічалися з командами Англії, Франції та Швеції. Здобувши перемогу лише в матчі з командою Златана Ібрагімовича, українці завершили виступи, проте залишили після своєї гри тільки позитивні емоції, адже змогли нарівні протистояти Франції та Англії. Також чемпіонат Європи 2012 року був примітний тим, що після нього кар'єру в збірній завершив форвард-легенда команди Андрій Шевченко.

Збірна України на Євро-2012 / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

У 2016 році збірна України виступить на Євро-2016, що також є досягненням для нашої команди. Ми зуміли вийти з відбіркової групи під керівництвом Михайла Фоменка з третього місця, а в стикових матчах вирвали путівку на турнір у збірної Словенії. На чемпіонаті Старого Світу будемо битися зі збірними Німеччини, Польщі та Північної Ірландії.

НЕВДАЧІ

Україна 4 рази перебувала за крок від участі в Мундіалях, проте в стикових матчах поступалася і залишалася ні з чим. Так було у відборі на чемпіонати світу 1998, 2002, 2010 і 2014 років. У відповідальних протистояннях українці поступалися спочатку Хорватії, потім Німеччини, Греції та нарешті Франції.

Момент матчу Франція - Україна / Фото: УНІАН

Якщо говорити про чемпіонати Європи, то тут лише раз Україна перебувала на відстані "витягнутої руки" від участі в турнірі. Було це у відборі на Євро-2000. У групі зі збірними Франції, Росії, Ісландії, Вірменії та Андорри ми посіли друге місце. У стикових матчах потрібно було проходити Словенію, проте за сумою двох зустрічей "жовто-сині" опинилися за бортом турніру, програвши з рахунком 2:3.

Як ми згадували раніше, Словенії ми помстилися у відборі на Євро-2016, тому за провал 2000 року вже ніхто не згадує.

Зараз команда поступово оновлюється, хтось її покидає, а хтось дебютує і залишається в основі. Попереду у збірної України відповідальний турнір, а ось в яку категорію ми його віднесемо "Досягнення" або "Невдачі" дізнаємося трохи пізніше, з 10 червня до 10 липня. Саме в цей період вирішиться доля переможця Євро-2016.

Повʼязані теми:

Наступна публікація