Епідеміологи попередили, що вірус Зіка може призвести до паралічу і навіть смерті

Епідеміологи попередили, що вірус Зіка може призвести до паралічу і навіть смерті

Вірус Зіка може призвести до смерті. / Фото: Reuters

Вірус викликає синдром Гієна-Барре.

Французькі епідеміологи виявили зв'язок вірусу Зіка з небезпечним неврологічним захворюванням – синдромом Гієна-Барре. Про це повідомляє Science Alert.

Як зазначає видання, вчені з Інституту Пастера вивчили зразки крові, взяті у пацієнтів під час спалаху вірусу Зіка у Французькій Полінезії в 2013-2014 роках. Аналіз зразків дав їм підстави припускати, що у 24 випадках із 100 тисяч вірус може викликати синдром Гієна-Барре, який призводить до паралічу і в рідких випадках до смерті.

"Це перше дослідження на великій кількості пацієнтів, у яких розвинувся синдром Гієна-Барре після інфекції, викликаної вірусом Зіка. Воно доводить, що вірус може призводити до СГБ", - розповідає епідеміолог Арно Фонтанет.

Наразі немає відповіді на запитання, чи буде СГБ розповсюджуватися такими ж темпами в ході нинішнього спалаху вірусу Зіка. Проте вчені не виключають такої можливості. За словами австралійських учених Девіда Сміта і Джона МакКензі, "трохи обережності не завадить, оскільки інформації поки мало, і невідомо, чи ідентичний цей спалах вірусу минулим".

вирус Зика

Зазначимо, у минулому році вірус Зіка охопив країни Латинської Америки, а потім поширився і в США і Європу. Передбачається, що він може призводити до розвитку мікроцефалії – захворювання, при якому новонароджені з'являються на світ з аномально маленькою головою і страждають від відставання в розумовому розвитку.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я назвала вірус Зіка загрозою світового масштабу. За даними ВООЗ, на створення вакцини від захворювання знадобиться півтора року.

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Вірус Зіка може спричиняти неврологічний розлад

Повʼязані теми:

Наступна публікація