60 років "Мюнхенській трагедії". Як "Манчестер Юнайтед" оговтався після жахливої авіакатастрофи

60 років "Мюнхенській трагедії". Як "Манчестер Юнайтед" оговтався після жахливої авіакатастрофи

Фото: twitter.com/TheFootballRep

На "Олд Траффорд" пройдуть церемоніальні заходи, присвячені річниці трагедії.

60 років тому, 6 лютого 1958 року, сталася одна з найгучніших футбольних авіакатастроф, в якій загинули гравці  англійського "Манчестер Юнайтед".

Авіалайнер Airspeed AS.57 Ambassador британської авіакомпанії British European Airways розбився після третьої спроби зльоту в аеропорту Мюнхена, де зупинився на дозаправку.

Саме цим літаком  "Манчестер Юнайтед" повертався додому після чвертьфінальної гри Кубка європейських чемпіонів з белградським клубом "Црвена Звезда". Ця зустріч закінчилася внічию і дозволила англійському клубу вийти в півфінал Кубка європейських чемпіонів.

Як наслідок, загинуло 24 людини, в тому числі вісім футболістів з легендарних "малюків Басбі" " (так називали гравців команди на честь головного тренера Метта Басбі), троє працівників клубу та вісім журналістів.

Серед живих залишився легендарний воротар збірної Північної Ірландії Гаррі Грегг, який допомагав витягувати поранених футболістів з-під уламків літака. За півроку він відновився від травми і знову зайняв місце у воротах "Манчестер Юнайтед".

Сьогодні, 6 лютого 2018 року, на "Олд Траффорд" пройдуть церемоніальні заходи, присвячені 60-й річниці трагедії. У церемонії вшанування загиблих візьме участь і 85-річний Грегг.

О 15:04 (за місцевим часом) буде проведена хвилина мовчання, потім слово буде надано директорам клубу серу Алексу Фергюсону, Майклу Еделсону і Едварду Вудворду.

Зазначимо, на момент катастрофи "червоні дияволи" лише на чотири очки відставали в чемпіонаті Англії від лідируючого "Вулверхемптона" і боролися за третю перемогу в Лізі поспіль, однак тоді команда зуміла здобути лише одну перемогу за решту 11 матчів і фінішувала на дев'ятому місці. У Кубку європейських чемпіонів "Манчестер" не зміг подолати стадію півфіналу.

Лише в 1965 році "червоні дияволи" знову піднялися на найвищу сходинку п'єдесталу чемпіонату Англії, а в 1968 році виконали обіцянку Басбі, вигравши Кубок європейських чемпіонів.

Після цього команда  ще двічі вигравала Лігу чемпіонів (1999, 2008), 15 разів ставала чемпіоном Англії, а у 2017 році стала переможцем Ліги Європи.

Наразі "Манчестер Юнайтед" посідає друге місце в чемпіонаті Англії, поступаючись 13 пунктами "Манчестер Сіті".

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація