Біатлон з однією рукою: українка Юлія Батенкова націлилася на медалі Паралімпіади-2018

Біатлон з однією рукою: українка Юлія Батенкова націлилася на медалі Паралімпіади-2018

Фото: ТСН

Спортсменка готова витерпіти багато-чого, аби тільки реалізувати свою мрію.

У складі збірної України в Пхьончхані боротиметься лижниця-біатлоністка Юлія Батенкова, у котрої для спорту є лише одна рука, і та ліва. Однак вона наполегливо працювала, і нині вважається однією з фавориток у боротьбі за нагороди, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Коли мене хтось жалів, мене це дратувало. Ну, нема руки – і нема. Ти виходиш на старт, і все", - зізналася спортсменка. Вона каже, що секундомір нікого не шкодує, і це є значно більш об’єктивний показник, ніж людські емоції. "Як би не було важко, все одно слід себе пересилити", - каже вона.

"Без обмежень": Юлія Батенкова розповіла про години тренувань і власні перемоги

"Без обмежень": Юлія Батенкова розповіла про години тренувань і власні перемоги

У сніговий полон Юлія Батенкова здалася добровільно, за останні чотири місяці вдома провела лише тиждень. Фінляндія, українські Карпати, Італія, Німеччина – години тренувань, кілометри трас. "Час швидкоплинний. Я хочу встигнути добігти до цього золота", - зізнається спортсменка. Вона була зовсім близько: у 2010-му у Ванкувері виборола срібло, до головної нагороди забракло 2 секунд. Та сама історія повторилася в Сочі у 2014 році.

Українка провела вже 15 років у лижних перегонах і біатлоні, вигравала першості у світових та європейських змаганнях. Суперниць лякає одне лише ім’я – Юлія Батенкова. "Спорт мене витяг", - не приховує жінка. Він став розрадою, котру вона шукала з дитинства, відколи у 8-річному віці в ДТП втратила маму, молодшого брата і власну руку. Влучність Юлії в біатлоні тренер називає фантастикою, бо спортсменка не може повноцінно лягти і спертися на руку, тому винайшла власну техніку. Відсутність руки дається взнаки й на дистанції. "Якби в мене була рука ще одна, мені легше було б", - констатує вона. Бо коли немає повноцінного маху, відштовхування під час бігу слабші, відповідно спортсмен повільніший.

Щоб чесно судити таких лижників, існує формула: чим тяжче ураження, тим більше секунд віднімають від загального результату. У Юліному випадку – це 4%. Якщо вона, до прикладу, подолає дистанцію за 45 хвилин – їй зарахують результат 43 хвилини 20 секунд. Але й така математика – не запорука перемоги. "Почуття страху швидкості. Ви зараз будь-який ролик погляньте, як вона на швидкісних спусках, на поворотах – вона пригальмовує", - наполягає тренер національної паралімпійської збірної з лижних перегонів і біатлону Валерій Козаков. Він наголошує, що цей психологічний бар’єр є наслідком аварії, котра поламала Юлі життя.

Дві поспіль невдалі спроби завоювати золото на певний час відштовхнули українку від спорту. Вона народила дівчинку, яку назвала Златою, але згодом не втрималася й повернулася. "Сказала: більше не хочу, не буду, і пішла на тренування", - пригадує її чоловік Миколай Бауман. Тепер Юлія Батенкова готова до нового старту та сподівається, що третя спроба таки принесе їй омріяний результат.

Кореспондент ТСН Людмила Бадалян

Повʼязані теми:

Наступна публікація