"Динамо" вийшло до плей-оф Ліги чемпіонів вперше за 17 років

"Динамо" вийшло до плей-оф Ліги чемпіонів вперше за 17 років

До команди Сергія Реброва востаннє у плей-оф Ліги чемпіонів виходило "Динамо" зразка 1998/1999. / Фото: 1927.kiev.ua

Команда Сергія Реброва востаннє грала у стикових поєдинках, коли ще сам тренер був зіркою великого колективу Валерія Лобановського.

Київське "Динамо" вперше з 1998 року вийшло у плей-оф Ліги чемпіонів.

У 6 турі групового етапу кияни обіграли "Маккабі" з рахунком 1:0 і посіли 2 місце у своїй групі, випередивши "Порту" та "Маккабі". 

ТСН Проспорт згадує попередній вихід "біло-синіх" у плей-оф, який і донині залишається найуспішнішим сезоном "Динамо" за часів незалежності України.

Отож, 16 років тому, у сезоні 1998/1999, команда Валерія Лобановського змушена була пробиватися до основного етапу Ліги чемпіонів через два раунди кваліфікації.

В першому випадку кияни легко здолали за сумою двох матчів (10:1) валлійський "Баррі Таун", проте у другому далеко не без проблем пройшли празьку "Спарту".

Україні програли вдома (0:1), проте в Чехії перемогли з таким же рахунком завдяки курйозному голу на 88-й хвилині Андрія Шевченка. Додатковий час переможців не виявив, тому доля проходу у основну сітку вирішувалася в серії післяматчевих пенальті. На щастя, в них удача повернулася обличчям саме до українців.

Тоді перед виходом у плей-оф команди грали 1 груповий раунд. В квартеті Е команда Валерія Лобановського показала весь свій потенціал. 11 очок у групі з "Лансом", "Арсеналом" та "Панатінайкосом" стали чудовою ілюстрацією сили українською команди. До речі, нинішній керманич "Динамо" Сергій Ребров забив у 6 матчах 4 голи, з яких два форвард відправив у ворота "Арсенала".

У чвертьфіналі чемпіони України зійшлися з мадридським "Реалом", який подолали за сумою двох матчів з рахунком 3:1, але у півфіналі розіграли справжню драму з мюнхенською "Баварією", після якої, на жаль, у фіналі грали саме німці.

У першому київському поєдинку кияни вигравали 3:1, проте втратили перемогу у кінцівці зустрічі і зіграли 3:3. А вже у матчі-відповіді єдиний гол Маріо Баслера вивів німців у фінал, де вони драматично програли "Манчестер Юнайтед" – 1:2.

"Динамо" зразка 1999/2000 16 років було останнім складом клубу, який подолав груповий етап ЛЧ. / Фото: sports.ru

Роком пізніше, в сезоні 1999/2000, "Динамо" подолало 2 раунди кваліфікації ("Жальгіріс" та "Ольборг") і пройшло у другий груповий етап з квартету з "Лаціо", "Баєром" та "Марібором", але у плей-оф 2000 команду Валерія Лобановського не пустили старі знайомі "Баварія" (1 місце) та "Реал" (2 місце), хоча кияни і набрали 10 пунктів – стільки ж, скільки мадридці.

Зазначимо, що жеребкування матчів плей-оф Ліги чемпіонів 2015/16 відбудеться 14 грудня, о 13:00.

Повʼязані теми:

Наступна публікація