"Футбольний бізнес". На договірних матчах в Україні заробляли до 5 мільйонів доларів на рік

"Футбольний бізнес". На договірних матчах в Україні заробляли до 5 мільйонів доларів на рік

Ілюстрація / Фото: ФК Дніпро

Виявлено 35 клубів причетних до організації та участі у матчах із фіксованим результатом.

Поліцейська спецоперація, спрямована на виявлення осіб, причетних до організації договірних футбольних матчів тривала більше року.

За цей час було зібрано доказову базу стосовно учасників та організаторів 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів, причетних до організації та участі у футбольних матчах з "фіксованим" результатом.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції та ГПУ встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних "схемах" та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах

"Футбольний бізнес"  приносив організаторам "замовних" матчів шалені прибутки. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів на рік.

Знаючи майбутній результат гри, зловмисники, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії. Слід зазначити, що, у зв’язку з анонімністю, непрозорістю та безконтрольністю, саме азіатський ігровий ринок є найбільш популярним серед замовників "догів".

Тому, з метою власного збагачення, організатори вживали усіх заходів, аби матч закінчився з необхідним їм результатом. Від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз. Суми "винагород" за перемогу у матчі або "нічию" коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

За словами Ігоря Купранеця, заступника голови Нацполіції, насьогодні правоохоронці не бачуть необхідності затримувати людей, які причетні до скандалі.  

"Для нас важливо притягнення фактичне до відповідальності та знищення цієї історії в українському футболі", - сказав Купранець під час брифінгу Нацполіції.

Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності будуть притягнуті не тільки гравці футбольних клубів, але і організатори.

Повʼязані теми:

Наступна публікація