Колишній арбітр ФІФА розповів про корупцію в українському футболі

Колишній арбітр ФІФА розповів про корупцію в українському футболі

Орєхов поділився скандальними історіями / Фото: ФФУ

Олег Орєхов поділився скандальними подробицями своєї роботи в чемпіонаті України. 

Колишній арбітр ФІФА Олег Орєхов розповів про роботу арбітрів та корупційні скандали в українському футболі.

У 2011 році Орєхов був дискваліфікованим УЄФА за порушення "принципів вірності та чесності". В яких саме матчах арбітр порушував ці принципи уточнено не було.

Про систему яка "змушує" заробляти незаконно

Погано, що система змушує арбітрів заробляти незаконними методами. Бо сьогодні треба, щоб Можаровський (Юрій - ред.) вигнав Девіча і щоб "Динамо" перемогло "Металіст", а потім треба показати червону картку "Металісту", щоб "Дніпро" виграв 3:0. Ось, що треба! Бо біда в тому, що сьогодні у нас один олігарх всім управляє, завтра - інший, а післязавтра - третій.

Я думаю, що для того щоб арбітри були чесними, вони мають заробляти від 2 до 5 тисяч доларів в місяць. Плюс в них має бути щомісячна зарплатня у розмірі 1 тисячі доларів – щоб вони ніде більше не працювали. Раптом арбітр травмується десь? Мають бути відкриті, всім доступні правила гри.

Про роботу Коліни

Це же не лише зарплата мільйон доларів в рік. Це ж ще безкоштовні машина, номери в Хайяті, перельоти бізнес-класом. Я чув, що Коліна (Пьєрлуіджі – ред.) дзвонив деяким інспекторам, в тому числі Ступару (Мирославу – ред.), і натякав, що треба змінити оцінки. Ступар казав, що через те він рознервувався та посварився з Коліною.

Про хитрощі клубів-корупціонерів

Всі клуби дають хабарі. Я розкажу ще один цікавий спосіб. Наприклад, підходять представники клубу до арбітра і просять допомоги. Кажуть, що потім йому віддячать. Арбітр допомагає, а після представники команди кажуть, мовляв, ви знаєте, ми вам нічого не дамо, бо в нас адміністратор дачу будує! В мене так було…

Про погану репутацію арбітрів і адміністраторів-крадіїв

Я пригадую як я судив гру "Металіст" – "Шахтар", з якої почалися всі проблеми. Це була гра за друге місце, 15 березня 2009 року. Ігор Валерійович (Коломойський – ред.) дзвонить Ярославському (Олександру – ред.) і каже, друже, там буде судити Орєхов. А той відповідає, що йому все одно…

Я відсудив гру. Призначив пенальті який не сподобався… а Халамендик (Євген - ред.) відмінив чистий гол за рахунку 2:0. Не я відмінив! І потім коли я їхав до Києва мене вже звинувачували, що я взяв 500 чи 300 тисяч. Хоча я нічого не брав. Навіть розмови не було в мене ні з однією зі сторін, бо я був з обома в хороших стосунках. Але ж справа в тому, що мені досі ніхто не вірить!

Арановський не брав у 2008-му за матч першої ліги 8 тисяч доларів. Це брехня. Я це точно знаю. Просто адміністратор поклав гроші собі в кишеню. Наприклад, я чув, що адміністратор "Шахтаря" собі цілий готель купив в Чехії!

Про корупцію у вищих ланках ФБУ

Син Дердо (Олександр – ред.) має бути в Першій лізі. Він відсудив на "двійки" 5 матчів. Ще 5 двійок йому не поставили. Але ж Дердо-старший (Віктор – ред.) їздив на переговори з Коліною…

Я багато років спілкувався з Татуляном (Сергій – ред.), але тепер я не подам йому руки. Все, що зараз відбувається у нашому футболі з арбітражем це все він. У людини нема нічого святого, а він був віце-президентом федерації. Він знищував своїх друзів.

Про свою дискваліфікацію

Якось я поїхав на гру, мені дзвонить Бандурко (Олександр – ред.) і каже – тобі не треба судити. Подзвонили мені, ось як, тому краще не їдь. Перший віце-президент федерації! Я йому кажу, що мені тут вже діло шиють, а він відповідає, що чесній людині боятися нічого!

Іщенка (Ігоря – ред.) знімали з літака, щоб він підписав свідчення, що я є головою якогось північно-європейського синдикату ставок. Я ставок в житті не робив! Лисенчука (Геннадія – ред.) викликали. Одні намагалися забрати в інших. Вони мене тому і дискваліфікували по життєво, бо я далі оскаржував… цей хорват по мені три рази міняв свідчення!

Я давав ексклюзивне інтерв'ю Олександру Денисову. Він мені каже, мовляв, бачите, якщо захочуть то можуть покарати. Я коли зайшов в УЄФА мені особисто Лємахєр сказав (Петер – ред.) – підпиши зізнання і ти будеш нашою людиною , будеш далі судити! Я кажу - а як я буду дивитися дітям в очі?

Григорій Михайлович (Суркіс – ред.) мене тричі до себе запрошував. Казав, що все одно зробить все, щоб мені допомогти, але після кожного разу мене притискали все більш жорстко.

Поки я подавав апеляції я вже рік тут не судив. Вже рік як я був злочинцем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація