Нацистська свастика чи слов'янська сварґа. Західні ЗМІ не розібрались у тату українців на Євро-2016

Нацистська свастика чи слов'янська сварґа. Західні ЗМІ не розібрались у тату українців на Євро-2016

Нацистська свастика чи слов'янська сварґа. Західні ЗМІ не розібрались у тату українців на Євро-2016

Фани України на матчі з Північною Ірландією / Фото: @thompsonsinead

У соцмережах з'явилися фото із вболівальниками на матчі з Північною Ірландією, які спровокували суперечки. 

У британських ЗМІ поширюють фото із українськими вболівальниками на матчі із Північною Ірландією: увага журналістів прикута до татуювань фанатів "жовто-синіх", в яких вони розгледіли свастику. 

Видання Mirror, коментуючи світлину з трибуни фанатів у Ліллі, зазначає, що символ свастики загалом асоціюється з фашизмом і, зокрема, з нацистами, й має негативні конотації.

Як відомо, до використання свастики в гітлерівській Німеччині, цей символ не мав негативного забарвлення. Рівнораменний хрест із загнутими на 90° вліво, або вправо раменами трапляється в багатьох культурах: цей символ дуже поширений і найчастіше пов'язаний з Сонцем. Зокрема, він був притаманний і для слов'янської міфології: сварґа (один із синонімів слова "свастика") є "знаменом" бога-коваля Сварога, який, на думку деяких дослідників, був верховним богом в уявленнях східних слов'ян й уособлював собою небесний вогонь. Крім того, одним із улюблених символів для українських ультрас є так званий "Перунів цвіт" або "квітка папороті" (по суті ще один синонім слова "свастика"). Примітно, що він раніше використовувався і в орнаменті вишивки, і в писанкарстві.

Також цей давній символ використовувався і на гербах української шляхти, зокрема, в представників роду Єльців.

Однак серед "паніки" в західних ЗМІ, спричиненої татуюваннями українців, деякі із користувачів соцмереж все ж зауважили, що тату українців є слов'янським язичницьким символом, а не нацистським знаком.

Варто зазначити, що для частини українських ультрас є важливими давньослов'янські вірування, крім того, у їхній символіці можна простежити зв'язок і з міфологією інших народів, зокрема, скандинавських. 

Нагадаємо, 17 червня українська збірна програла північноірландській в рамках другого туру Євро-2016. Після нічиєї поляків та німців наші футболісти втратили усі шанси шанси на вихід з групи.

Україна - Північна Ірландія - 0:2

Повʼязані теми:

Наступна публікація