"Розсмоктати і не ковтати". Російські олімпійці анонімно розповіли про допінговий "коктейль Родченкова" перед Сочі-2014

"Розсмоктати і не ковтати". Російські олімпійці анонімно розповіли про  допінговий "коктейль Родченкова" перед Сочі-2014

Фото: Reuters

Спортсмени розкрили деталі допінгової схеми перед Олімпіадою.

Російські спортсмени зізналися, що перед Олімпійськими Іграми в Сочі вживали секретний допінговий "коктейль".

Олімпійці вживали його під прикриттям колишнього глави російської лабораторії допінг-контролю Григорія Родченкова, іменем якого і був названий коктейль.

Про деталі дії "коктейлю Родченкова" вони розповіли в анонімному інтерв’ю російському виданню Матч-ТВ.

"До складу "коктейлю" входили три анаболічні стероїди - метенолон, тренболон і оксандролон, а також алкоголь. Банки видавалися саме в такому вигляді, без етикеток, і розрізнялися лише кольором кришок.

Таблетку потрібно було саме розсмоктувати з алкоголем, ковтати було не можна, хоча зрозуміло, що зі слиною частина все одно потрапляла всередину, але це було несуттєво.

Алкоголь викликає прискорення сублінгвального всмоктування, коли речовини потрапляють в організм через слизову ротової порожнини, а не через шлунок. Пройшовши слизову, стероїди опинялися одразу в крові і не розпадалися в печінці, що дозволяло суттєво знизити дозу.

Таке зниження дози викликало значне скорочення часу виявлення стероїдів на допінг-контролі. Ніщо не заважало застосовувати "коктейль", перебуваючи в Росії, в перервах між виїздами, забезпечуючи собі краще відновлення, тренувальний процес і самопочуття. А за кордон нічого не брати.

За виробництво препаратів відповідав чоловік, відомий як "Вітя-Джинтропін", який тримав тоді майже весь ринок стероїдів в Росії. Родченков нічого робити не міг, він був автором концепції, ідеї, а продукт робили інші люди", - зізналися спортсмени.

Зазначимо, що саме Родченков видав таємниці допінгової системи в Росії.

Нагадаємо, 18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) опублікувала доповідь, в якій говориться про те, що влада Росії систематично покривала вживання допінгу своїми спортсменами під час Олімпіади в Сочі 2014 року.

В підміні банок з сечею, де були сліди допінгу, на "чисті" екземпляри брали участь співробітники ФСБ.

Наразі МОК продовжує власне розслідування на підставі доповіді Макларена. Створено дві комісії, одна з яких досліджує допінг-проби, а інша перевіряє причетність російських чиновників до приховування допінгових порушень спортсменами. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація