Шість тенденцій світового футболу: про що говорили на форумі елітних тренерів УЄФА

Шість тенденцій світового футболу: про що говорили на форумі елітних тренерів УЄФА

Шість тенденцій гри мільйонів. / Фото: Reuters

Мирон Маркевич прокоментував головні тенденції гри мільйонів.

Щороку у швейцарському Ньоні збирається форум елітних тренерів.

Туди ще ніколи не запрошували українців. Тепер все змінилося. Перший українець - тренер "Дніпра" Мирон Маркевич - пліч-о-пліч з топ-тренерами світу.

Про що говорять найкращі тренери світу? Звичайно про футбол. Про зміни і нові тенденції.

Програма "Профутбол" на каналі 2+2 виокремила шість із них, які прокоментував сам Маркевич.

Тенденція №1. ДЕФІЦИТ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЦЕНТРФОРВАРДІВ

"У нас і в збірній України така проблема. Взагалі в європейському футболі домінують південно-американці.

Пеллегріні виступав і сказав, що у Південній Америці всі діти грають у футбол. От як вони розуміють футбол, так вони і грають. І з тої великої маси дітей завжди хтось з'являється, хто відрізняється дриблінгом, тобто його в рамки не ставлять із шести років.

В Європі діти починають займатися із шести років, їх ставлять у рамки, і вони, може, не так розвиваються, тому що центрфорвард то основа футболу. Ну допустимо ось ми грали з "Карпатами". Команда добре грала і не знаю був би центрфорвард, як би ми зіграли".

Тенденція №2. КОНТРОЛЬ М'ЯЧА НЕ ГАРАНТУЄ РЕЗУЛЬТАТ

"Ми і "Севілья" найменше контролювали м'яч з усіх команд, але добилися найкращого результату. "Аякс" найбільше контролював м'яч, але зупинився на стадії 1/4-ї.

"Дніпро" сильне своєю контратакою, тому ми то і розвиваємо у футболістів. Ще за Хуанде Рамоса "Дніпро" так грало, тому я нічого сильно старався не міняти.

Самі тренери підтвердили про контроль м'яча. Допустимо "Барселона", вона то вміє робити, чи там "Реал". Залежить, де той контроль м'яча. Якщо він в зоні оборони, то добре, а на своїй половині воно нічого не дає.

Тепер клуби рідше копіюють "Барселону". Відмовляються від тотального контролю м'яча, бо для цього потрібні дуже технічні футболісти. Для більшості команд цей стиль - некомфортний.

Я працював 9 років з південноамериканцями. Вони то легко робили, тому що їм дозволяла їхня техніка володіння м'ячем. В "Дніпрі" побачив, що команда краще себе почуває, коли грає на контратаках і менше м'яч затримується у середині поля".

Тенденція №3 ТАКТИКА ЗАЛЕЖИТЬ ВІД МОЖЛИВОСТЕЙ ГРАВЦІВ

"Всі зійшлися на тому - залежить хто в тебе грає, який у тебе склад футболістів. Хотілося б цілий час грати на атаку, пресинг на чужій половині поля, то зараз дуже ефективно. Але чи є в тебе такі футболісти, які можуть те робити. Ми також стикаємось з тим в чемпіонаті України, що проти "Дніпра" грають від оборони. Я теж розумію тренерів, не будуть вони відкриватись, бо шансів у них не буде.

І збірну важко зібрати по великому рахунку. Так дивлюся, не дай Бог щось із Шевчуком станеться, дай йому Бог здоров'я, і в нас немає лівого захисника. Кого там можна поставити? Можна звичайно, але чи то дасть результат".

Тенденція №4 ОБОРОНЯТИСЯ ПОВИННІ ВСІ

"Раніше було пару футболістів "недоторканних", можна так сказати, які грали тільки на чистих м'ячах і вони вели гру. Вони не брали участі в обороні.

А зараз то не пройде. Один чоловік випадає, відбір м'яча і все. Загубили мяч, всі повинні грати у відборі".

Тенденція №5 ФУТБОЛ СТАВ ШВИДШИМ

"То і Платіні признав. Раніше футбол був хороший, але зараз розвиток футболу дуже серйозний, великі швидкості. Якщо ви включите відео навіть 20 років тому і зараз, то це дві великі різниці.

Швидкість та техніка - ось формула ідеального футболіста майбутнього. Хоча й зараз гравці з такими характеристиками на вагу золота.

Футболісти, які будуть обігравати особливо в районі штрафного майданчика суперника - за ними майбутнє. Багато команд грають в глухій обороні, від оброни. І якщо в тебе є футболіст, як Мессі, Неймар, Суарес чи Роналду, які вміють легко обіграти двох-трьох гравців, тому вони і забивають".

Тенденція №6 УКРАЇНСЬКИМ ТРЕНЕРАМ МЕНШЕ ДОВІРЯЮТЬ.

"То рівень держави скоріше. Зараз я приїжджаю, то вже Україну знають і поважають. Зараз. А років десять тому я приїжджав: а раша? Я кажу: я з України. А раша, раша. Не знали взагалі, що то таке Україна, тому й таке відношення було до тренерів. Лобановський міг тренувати будь-яку команду в Європі, будь-яку. Але…"

Традиційно віддають перевагу європейцям та південноамериканцям.

"Вони більше розкручені, то раз. Вони себе вміють поводити по-інакшому. То виходить тренер, він такий впевнений в собі, він з публікою завжди вміє розмовляти. У нас трішки інакше виховання і то нам заважає.

Я то по собі відчуваю. Я зажатий. Мене ще радянська влада зажала, я ніяк не можу розжатися до сьогодні.

Зараз у нас зовсім інша молодь, я ж то бачу, вони зовсім по-інакшому себе поводять, більш розкуто і напевно нашим молодим тренерам треба бути більш такими впевненими, вчити мови, говорити на прес-конференціях англійською, якщо треба".

Мирон Маркевич уперше взяв участь у Форумі елітних тренерів УЄФА

Мирон Маркевич уперше взяв участь у Форумі елітних тренерів УЄФА

Повʼязані теми:

Наступна публікація