Сім відповідей про російський скандал з допінгом - Neue Zürcher Zeitung

Сім відповідей про російський скандал з допінгом - Neue Zürcher Zeitung

Фото: Reuters

Друга частина доповіді Макларена повинна відповісти на багато запитань.

Чому WADA вело розслідування? Про що йдеться в доповіді, яка буде представлена сьогодні? І що росіяни говорять про звинувачення у використанні допінгу? Відповіді на запитання про російський допінг-скандал.

Про це пише Клаудія Рей у статті "Сім відповідей про російський скандал з допінгом", опублікованій на сайті газети Neue Zürcher Zeitung.

1. Про що йдеться у другій частині звіту Макларена?

Вона повинна прояснити питання про те, які російські спортсмени приймали допінг у період між 2011 і 2015 роками, і допомагала їм у цьому російська держава. Спеціальний слідчий WADA, Річард Макларен, представив звіт у п'ятницю в Лондоні.

У першому звіті (липень 2016 р.) Макларен дійшов висновку, що в 2011-2015 рр. в Росії існувала керована державою допінг-система, а результати були підроблені. Очікується, що Макларен надасть нові докази.

2. Чому WADA вело розслідування?

Процес запустив інформатор. 12 травня колишній глава російської лабораторії допінг-контролю Григорій Родченков заявив New York Times, що підробив проби російських спортсменів в Сочі за наказом російських спецслужб.

15 російських спортсменів, які отримали медалі, приймали допінг в Сочі, сказав Родченков. Він ключовий свідок. Він побоювався російської держави, тому зараз перебуває в Сполучених Штатах.

3. Що вже відомо?

У першому звіті про розслідування Макларен надав докази того, що допінгом у Росії керує держава. У загальній складності в Сочі підробили 643 аналізи.

Крім того, в московській допінг-лабораторії протягом багатьох років зникали позитивні проби. Міністерство спорту Росії, ймовірно, контролювало фальсифікації.

4. Яких результатів можна очікувати?

Певно, Макларен підтвердить звинувачення проти Росії і надасть інші докази державної підтримки допінгу. Імовірно, також будуть розкриті імена спортсменів, які вживали допінг. Про яких спортсменів йдеться, досі невідомо. Цієї інформації немає навіть у Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

5. Що станеться далі?

Якщо виявиться, що спортсмени приймали допінг, на них чекає дискваліфікація. Якщо систематичний допінг стосувався цілих асоціацій, то знову необхідно буде прийняти рішення про колективні штрафи. Подібно російським спортсменам на Олімпійських іграх, тепер заборону на участь у змаганнях можуть отримати представники окремих видів спорту. До завершення розслідування мине ще багато місяців, або навіть років.

6. Чим займається Міжнародний олімпійський комітет (МОК)?

У "справі Росії" МОК проведе два окремих розслідування. Комісія на чолі з Самуелем Шмідом, у співпраці з Річардом Маклареном, головним слідчим WADA, а також російською комісією на чолі з Віталієм Смірновим, мають намір вивчити ступінь втручання у допінг-систему російського уряду, яка приймала Олімпійські ігри-2014 у Сочі.

Іншу комісію очолює юрист та член МОК Деніс Освальд. Комісія займається питанням фальсифікації допінг-тестів російських спортсменів під час ігор у Сочі.

Після першої доповіді Макларена в липні, МОК вирішив повністю не відсторонювати російських спортсменів від Олімпійських ігор. Федерації повинні були самі вирішити, хто з російських спортсменів може брати участь. Оборонна позиція МОК обурила WADA. Близькі стосунки Баха з президентом Росії Володимиром Путіним неодноразово піддавалися критиці.

7. Що росіяни говорять про звинувачення?

Володимир Путін стверджує, що Росія будує "передову антидопінгову програму в світі". Тому він вимагає скасування санкцій щодо російських спортсменів.

Перед поданням доповіді Росія викликала ще більше невдоволення. Олімпійська чемпіонка зі стрибків з жердиною Олена Ісінбаєва була призначена головою наглядової ради російського антидопінгового агентства РУСАДА - без погодження з WADA.

Нагадаємо, 18 липня 2016 року WADA опублікувало доповідь, у якій йдеться про те, що влада Росії систематично покривала вживання допінгу своїми спортсменами під час Олімпіади в Сочі 2014 року.

Також участь у заміні проби російських спортсменів на "чисті" брали співробітники ФСБ. 

МОК вирішив не дискваліфіковувати всю збірну Росії на Олімпійських іграх у Ріо, а надав такі повноваження федераціям, які вирішували, кого зі спортсменів допускати.

Тим часом паралімпійська команда Росії була усунена від участі у Іграх-2016.

9 грудня 2016-го стало відомо, що більше тисячі російських спортсменів у 30 видах спорту, так чи інакше пов'язані з вживанням допінгу або приховуванням позитивних проб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація