"Слава Україні" розгнівило росіян. Як відреагували в країні-агресорі на відео з Вукоєвичем та Відою

"Слава Україні" розгнівило росіян. Як відреагували в країні-агресорі на відео з Вукоєвичем та Відою

Фото: Reuters

Спортсмени на записі присвятили Україні перемогу на матчі ЧС з футболу. Уболівальників збірної РФ це розлютило.

7 липня хорватська футбольна збірна вибила Росію з домашнього чемпіонату світу. Проте рахунок на табло був не єдиним, що потішило українських уболівальників того вечора. Після гри у Мережі з'явилося відео з хорватським футболістом Домагоєм Відою та помічником в тренерському штабі Огнєном Вукоєвичем - обидва свого часу грали в київському "Динамо". Згодом цей короткий ролик викличе хвилю обурення серед росіян - від звичайних уболівальників до парламентарів.

Справа в тому, що Віда на ньому викрикує гасло "Слава Україні", а Вукоєвич присвячує перемогу Україні та "Динамо", де, до речі, наразі працює селекціонером.

Екс-футболісти "Динамо" у складі збірної Хорватії після матчу з РФ прокричав гасло "Слава Україні"

Екс-футболісти "Динамо" у складі збірної Хорватії після матчу з РФ прокричав гасло "Слава Україні"

Після негативної реакції у ЗМІ Віда поспішив запевнити, що відео не було "політичним посланням".

"Просто висловлення подяки за підтримку з боку України, де ми з Вукоєвичем провели багато років. Ми не хотіли когось ображати. Я щасливий говорити російською мовою, мені подобається російська гостинність на Чемпіонаті світу з футболу 2018 року, і я щиро сподіваюся, що це послання не буде сприйматися жодним іншим чином, окрім як висловленням подяки нашим друзям в Україні за їхню підтримку - не в матчі з Росією, але під час всього турніру", - пояснив хорват.

У Хорватському футбольному союзі наголосили, що висловлювання представників збірної є відповіддю "на численні повідомлення підтримки, отримані з України під час ЧС-2018". Однак федерація все ж закликала футболістів та членів тренерського штабу утриматися "від будь-яких повідомлень, які в майбутньому можуть бути інтерпретовані як політичні".

Звісно, відео з Вукоєвичем та Відою дуже потішило українців. Facebook заполонили дописи, в яких оспівувалася Хорватія. А вболівальники "Динамо" зробили банер з подякою Віді, який вивісили під час товариського матчу зі швейцарським "Люцерном".

Семеро хлопців з нашої трибуни відвідали тренувальний збір команди в Австрії. Вчора вони спостерігали за тренуванням...

Posted by WBC Ультрас Динамо on Sunday, July 8, 2018

Проте в Росії витівка двох спортсменів викликала лише роздратування. Член комітету Держдуми зі спорту Дмитро Свищев сказав ЗМІ, що "за такі речі треба карати". На його думку, ФІФА повинна реагувати на "чіткий прояв націоналізму". Такої ж думки були і численні коментатори у Facebook. На щастя для Домагоя Віди, Міжнародна федерація футболу винесла йому лише попередження - обійшлося без штрафу чи дискваліфікації.

Російський боксер Денис Лебедєв довго образу не придумував і назвав колишнього гравця київської команди "півником хорватським". Такий коментар він залишив під постом українського боксера Івана Редкача в Instagram, в якому спортсмен похвалив Віду та збірну Хорватії за гру. Варто додати, що українець з росіянином щодо негативної характеристики футболіста не сперечався.

Коментатор Василій Уткін не стримався в обсценній лексиці: "Я не припиню своїх симпатій до збірної Хорватії через одного довбой*ба".

А журналіст російського спортивного видання Дмитро Зеленов у своїй колонці поскаржився на недоречність відео Домагоя та Огнєна, оскільки Хорватію "прекрасно прийняли" у Росії.

"І ось уже вночі в Москві скандують антихорватські кричалки, соцмережі киплять, гнівні пости на адресу Хорватії збирають сотні ретвітів. І дуже багато хто тепер готовий в півфіналі вболівати за Англію! Яка, здавалося б, найлютіший ворог Росії з усіх політичних питань. Безумовно, футбол поза політикою. Про це ніколи не можна забувати. Але дуже важко бути аполітичним, якщо самі футболісти підливають оливи до вогню. Одні показують албанського орла в матчі з Сербією, інші згадують Україну після гри з Росією", - написав він для "Спорт-Экспресс".

Російські ЗМІ вирішили "демонізувати" хорватського захисника і згадали його "грішки", зокрема, позбавлення прав через нетверезе керування машиною. Не оминули увагою і Вукоєвича, правда нічого страшного їм не вдалося знати, тож довелося витягувати історію про особистий літак президента "Динамо", який полетів за Огнєном перед його переходом до столичного клубу.

В українських соцмержах потролили російські ЗМІ. І нафотошопили "новину" нібито від пропагандистського сайту "Звезда": у жартівливому матеріалі розповідається про те, як Віда тренується в таборах "Азову" перед матчем з росіянами.

Тим часом журналіст німецького видання Bild Джуліан Рьопке написав, що ФІФА є огидною, оскільки розпочинає розслідування епізоду з Відою, однак водночас надає право проведення ЧС Росії, яка вбиває українців кожного дня.

Примітно, що британські ЗМІ, як і російські, у своїх замітках про відео назвали гасло "Слава Україні" націоналістичним. Так, наприклад, The Sun писала, що вислів "є скандуванням української армії та націоналістичної течії, які протистоять російським територіальним претензіям до країни".

У посольстві України в Британії вирішили роз'яснити, що це - патріотичний вислів, який можна порівняти із закордонними відповідниками "Viva la France" ("Хай живе Франція!") чи "Long live the Queen" ("Хай живе королева").

Однак історія не вщухла і за кілька днів після матчу збірних. У Мережі з'явилося ще одне відео із захисником збірної Хорватії Домагоєм Відою. Футболіст каже "Слава Україні" та "Belgrad gori" ("Белград горить" із сербської). Поруч із Відою сидить тренер команди Івіца Оліч. Як пише сербський портал Alo.rs, Віда і Оліч передають привіт кафе "Белград" в Києві і його власнику Йовану. Це підняло нову хвилю обговорень в Інтернеті.

Щодо Огнєна Вукоєвича, то його теж не оминуло покарання: 9 липня Федерація футболу Хорватії звільнила колишнього спортсмена зі збірної і позбавила його акредитації на Чемпіонат світу-2018. ФІФА оштрафувала екс-динамівця на 12,8 тисяч євро.

Своїх колишніх одноклубників вирішив підтримати колишній голкіпер "Динамо" Олександр Шовковський, який поширив у Facebook відео, на якому перші особи різних держав говорять Слава Україні".

А українці запустили у соцмережі флешмоб із пониження рейтингу офіційної сторінки ФІФА. Наразі її оцінка становить 1,1 з 5 можливих "зірочок".

Вітання Україні від хорватського футболіста ФІФА розцінила як політичну заяву

Вітання Україні від хорватського футболіста ФІФА розцінила як політичну заяву

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація