У Росії запідозрили, що допінг-проби спортсменів знищувалися за вказівкою WADA

У Росії запідозрили, що допінг-проби спортсменів знищувалися за вказівкою WADA

Фото: Reuters

Слідчий комітет Росії підозрює Всесвітнє антидопінгове агентство в причетності (WADA) до допінгових махінацій в РФ.

На думку СК, колишній глава Московської антидопінгової лабораторії (РУСАДА) Григорій Родченков знищував допінг-проби за вказівкою WADA.

"Родченков, будучи керівником РУСАДА - одного з підрозділів WADA, підпорядковувався адміністративно тільки Всесвітньому антидопінговому агентству. Тому у слідства є підстави вважати, що пункт про знищення допінг-проб він міг отримати саме від когось з керівництва Всесвітнього антидопінгового агентства.

І ця версія буде розглядатися разом з іншими. До речі, в підтвердження цієї версії говорить і той факт, що досі нам не представлені конкретні докази застосування допінгу російськими спортсменами", - йдеться в заяві комітету.

СК збирається допитати президента WADA Крейга Ріді, а також незалежного експерта Річарда Макларена - автора скандальної доповіді.

Зазначимо, що саме Родченков видав таємниці допінгової системи в Росії.

Нагадаємо, 18 липня Всесвітня антидопінгова організація (ВАДА) опублікувала доповідь, в якій говориться про те, що влада Росії систематично покривала вживання допінгу своїми спортсменами під час Олімпіади в Сочі 2014 року.

В підміні банок з сечею, де були сліди допінгу, на "чисті" екземпляри брали участь співробітники ФСБ.

Проте,  незважаючи на скандал, МОК не став усувати всю збірну Росії від Олімпійських ігор.

Водночас Міжнародний паралімпійський комітет дискваліфікував російських спортсменів. 23 серпня Спортивний арбітражний суд відхилив апеляцію російської сторони.

Повʼязані теми:

Наступна публікація