Українці з особливими фізичними потребами тренуються у рідкісний вид спорту до Паралімпіади-2020

Українці з особливими фізичними потребами тренуються у рідкісний вид спорту до Паралімпіади-2020

Українці з особливими фізичними потребами тренуються у рідкісний вид спорту до Паралімпіади-2020

Бочче – надто молодий вид спорту в Україні.

Збірна України з бочче готується до Паралімпійських ігор-2020 уже в Токіо. На цьогорічні змагання сформувати команду не встигли, адже бочче – надто молодий вид спорту в Україні. Утім, уже має своїх чемпіонів.

Своє професійне свято вони відзначили всеукраїнською акцією на підтримку свого спорту. І намагалися зібрати гроші, яких бракує для участі в перших для них міжнародних змаганнях. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Троє на троє – команди на старті. Бочче – унікальна гра, в яку можуть одночасно задіяні люди з різними фізичними можливостями. І водночас вид спорту, що входить у програму Паралімпійських ігор.

В Україні бочче спортом стає поступово, популярніший – як реабілітація для людей із хворобами опорно-рухового апарату та неврологічними розладами. Саме так про гру дізнався Артем Колінько – 2013-го на лікуванні в Криму випадково побачив, а сьогодні він – чемпіон України з бочче.

"Це сенс мого життя зараз, на першому місці. Я дуже хочу поїхати на Паралімпіаду, яка буде в 2020 році в Токіо", – каже чемпіон України з бочче Артем Колінько.

Та для цього треба проходити відбірні змагання і брати участь у міжнародних. Найближчі й перші для українських спортсменів починаються 6 жовтня в Польщі. Українська команда – вісім атлетів, кожен із супроводжувальником. Ціна поїздки – 170 тисяч гривень.

"Це непідйомна сума для людини з інвалідністю. Тому ми дуже просимо підтримки та допомоги, щоб наша мрія здійснилася і щоб Україна була нарешті представлена в цьому виді спорту на міжнародному рівні", – говорить чемпіонка України з бочче в парній грі Вікторія Щербина.

Тож у день бочче в Україні в шести різних містах спортсмени провели майстер-класи та імпровізовані змагання. Не тільки, щоби зібрати гроші на поїздку, а й для того, щоби показати, що вони є.

Основне завдання гри – докинути кольоровий м'ячик якомога ближче до білого, а це до снаги будь-кому. Та для людей на візках бочче – не тільки спорт, а й можливість спілкування та покращення фізичного стану.

Узяти участь у міжнародному змаганні для українських боччистів – величезний крок уперед. Та зробити його самотужки вони не встигають – до поїздки два місяці, а грошей треба ще половину. Тож дуже сподіваються, що знайдуться ті, хто дасть шанс їм та такому важливому для них спорту.

Ольга Нескородяна, Олена Ваніна

Україна готує власну параолімпійську команду з рідкісного виду спорту

Україна готує власну параолімпійську команду з рідкісного виду спорту

Повʼязані теми:

Наступна публікація