Влада у арбітрів: чому КДК ФФУ "роздає" футболістам різні покарання

Влада у арбітрів: чому КДК ФФУ "роздає" футболістам різні покарання

Фото: ФК Дніпро

Висновки щодо останніх скандалів робилися на основі рапортів суддів.

Працювати в Контрольно-дисциплінарному комітеті (КДК) Федерації означає приймати непопулярні рішення. Після трьох матчів дискваліфікації Ярмоленку та Кучеру за бійку, Зозуля та Ротань отримали шість місяців відсторонення за застосування фізичної сили проти арбітра, йдеться у сюжеті "Профутболу" на каналі 2+2.

Андрій Шумілов, голова КДК

"Нікого ніколи в українському футболі не дискваліфіковували на так довго. Але і таких випадків у нас ще не було в футболі. Я розумію, що зараз емоції панують в футболі, в Україні".

На 95-й хвилині Кубковому матчу "Зоря" - "Дніпро" арбітр призначив штрафний у ворота гостей, який виявився результативним і переможним для "Зорі". Після свистка Роман Зозуля та Руслан Ротань застосували фізичну силу до арбітрів, що головний суддя Анатолій Абдула записав у рапорті. А КДК виносить рішення на основі рапорту.

Андрій Шумілов, голова КДК

"За таке порушення розглядається санкція - відсторонення від гри на 12 місяців. Вона немає альтернативи".

Під час підготовки рішення члени КДК врахували: публічні вибачення Романа Зозулі, позитивні характеристики Зозулі і Ротаня, а також відсутність подібних інцидентів за час кар'єри. На основі цих фактів, КДК скористався частиною 5 статті 40 Дисциплінарних правил: "Орган може врахувати пом'якшуючі або обтяжуючі обставини та відповідно зменшити/збільшити санкцію, але не більше, ніж на половину від мінімальної/ максимальної, передбаченої за конкретне порушення".

Анонсовані 12 місяців дискваліфікації скоротилися до 6-ти. Ротань та Зозуля відсторонені від усіх футбольних змагань в Україні, але зможуть грати в міжнародних турнірах: за клуб у єврокубках та за збірну.

Андрій Шумілов, голова КДК

"Вони були присутніми і надавали свої пояснення. Тому я кажу, що всі обставини були враховані, розглянуті і тому ми змогли застосувати санкцію найменшу, яку ми можемо застосувати в цьому випадку".

Відлік покарання почався 15 травня і триватиме до 15 листопада. У гарячих головах народилося питання - чому цим двом по півроку, а учасникам конфлікту "Шахтар" - "Динамо" щонайбільше по три матчі? Згідно з документами все логічно - рішення щодо обох інцидентыв виносилися на основі рапорту судді. Та наскільки це чесно - зосереджувати всю владу в руках арбітра?

Андрій Павелко, президент ФФУ

"Обурений тим, що від формулювання рапорту арбітра може формуватися рішення КДК. Цього не можна повторювати. Вже дана команда про те, щоб ми регламент, дисциплінарні правила відповідали тим регламентним нормам, при яких не буде подвійного тлумачення".

Андрій Шумілов, голова КДК

"Думаю, що вже до наступного сезону, а можливо, і під час першого місяця наступного сезону, ми будемо працювати з оновленими дисциплінарними правилами".

Нові дисциплінарні правила мають встановити однозначність у прийнятті рішень КДК. Зараз виходить, що дії Ярмоленка і Кучера тягнуть на три матчі, бо здійснені упродовж гри. А Піко за удар Караваєва після гри відсторонили на 5 матчів. Справа Піко загубилася на тлі дискваліфікацій його партнерів, як і на тлі публічного примирення Ярмоленка зі Степаненком, які потиснули один одному руки.

Згадані конфлікти не лише дали сплеск емоцій, але і стали поштовхом до змін. Залишилося впорядкувати документи і систему покарання, а усім бажаючим скандалити запам'ятати згадані конфлікти, як приклад неприпустимої поведінки.

Хто впливає на терміни дискваліфікації українських футболістів-порушників

Хто впливає на терміни дискваліфікації українських футболістів-порушників

Повʼязані теми:

Наступна публікація