Як Зоя Овсій билася за золото Паралімпіади

Як Зоя Овсій билася за золото Паралімпіади

Фото: ТСН

Спортсменка розповіла про свою нелегку долю.

Українські паралімпійці розповіли про свою підготовку до змагань. В межах журналістського спецпроекту першою це зробила метальниця диска та клаба Зоя Овсій, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Зої патологія хребта, деформація кінцівок, на руках і ногах бракує пальців. Вона народилася з інвалідністю, а матір відмовилася від дитини вже наступного дня. Родиною дівчинки став інтернат. Маленькою Зоя ще чекала на батьків, але у випускному класі змирилася з тим, що вони не прийдуть. Саме тоді батьки й повернулися. "Моя перша реакція: навіщо вони мені? Їх 16 років не було", - каже призерка змагань. З’ясувалося, що батьки виконали норму закону, а першу і останню розмову з ними Зоя вважає нещирою.

"Без обмежень": метальниця диска та клаба Зоя Овсій розповіла, як виборює медалі на візку

"Без обмежень": метальниця диска та клаба Зоя Овсій розповіла, як виборює медалі на візку

Після інтернату її домівкою став пансіонат для літніх людей. Після переїзду в житті Зої й виник спорт. Спочатку учениця опановувала греблю – і виборола бронзу на чемпіонатах Європи та світу. А з паралімпіадою не склалося, бо параканое викреслили зі списку дисциплін. Тоді фізичну готовність спортсменки вирішили використати в іншому виді спорту. Суперники Овсій на Паралімпіаді – це візочники з обмеженими рухами тулуба й недорозвиненими руками.

Спортсменка взяла собі за правила дві думки: треба бути сильною та без амбіцій перемогти у змаганнях брати участь не варто. "Приїхала тут маленька, тоненька, типу непомітна. Вони господарі старту, вони тут уже перемагали. Мені якось усе рівно, хто тут був господарем до мене", - сміється дівчина. В підсумку, на минулій Олімпіаді вона кинула диск на тверду оцінку "добре". Тренер аж розплакалася від виграної підопічною срібної медалі.

Кореспондент ТСН Людмила Бадалян

Повʼязані теми:

Наступна публікація